Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Minder Spaanse Fuentes de Ebro-uien

De buitengewone overstromingen in maart van de Ebro in Spanje en de hagel die in de zomermaanden viel, hadden een grote impact op de Fuentes de Ebro-uien. De verwachting is dat de oogst tot 4000 ton zal dalen, hoewel de smaak naar verwachting wel goed zal zijn.
 
De directeur van het Spaanse DoP Cebolla Fuentes de Ebro, Daniel Molina, zei dat "het een moeilijk jaar is vanwege de weersomstandigheden. Veel hectare met uien zijn verloren gegaan en daarom zullen we het areaal moeten uitbreiden."
 
Volgens Molina is er op dit moment geen sprake van tekorten op de markt. "Tot en met november zal er geen probleem zijn om de markten te bevoorraden met uien. We hadden graag gezien dat de consument Fuentes de Ebro-uien in februari nog kon kopen, maar het weer heeft een deel van de oogst verwoest." Om die reden is er veel kritiek geuit op op het niet handelen van de regering van Aragon bij het opruimen van het overvloedige water. "De politici hadden ons verteld dat er in augustus een schoonmaak zou plaatsvinden. We zullen dus niet in de buurt van de rivier kunnen planten en daardoor is onze toekomstige oogst zeer beperkt."
 
Deze vermindering van de oogst heeft er ook toe geleid dat het exportpotentieel van de Fuentes de Ebro-uien beperkter is. "Frankrijk en Italiƫ zijn al bekend met dit product en we wilden grotere markten aanboren om te blijven groeien. Dit jaar zullen we de lokale consument prioriteit geven. In een jaar als dit willen we de klanten die ons kennen tevreden stellen en houden omdat onze toekomst ervan afhangt. We moeten goed zorgen voor onze trouwe klanten", zegt Molina.
 
In de omgeving van de Ebro-rivier zijn er momenteel 186 hectare gewijd aan de teelt van de Fuentes de Ebro-uien en zo'n 200 mensen werken hard om alle uien te kunnen oogsten. "Dat is veel, in andere omstandigheden zullen mensen zeggen dat dat niets is, maar voor ons is het veel", zegt Molina.
 
Wat de toekomst betreft zegt de directeur van DoP Cebolla Fuentes de Ebro dat landbouw voor veel families meer is dan alleen een manier om inkomsten te genereren. "We willen dit blijven promoten. Onze ui, nederig maar toch luxueus, is een gift van de natuur en als we dat niet promoten, zal een product van veel mindere kwaliteit uit andere plaatsen ons marktaandeel voor zich opeisen. We zullen ervoor blijven vechten."
 
Bron: aragondigital.es
Publicatiedatum: