Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Open Dag Flevolandse deelnemer NPPL

De Flevolandse deelnemer aan Nationale Proeftuin Precisielandbouw (NPPL) houdt a.s. donderdag Open Dag. Max en Gijs Sturm uit Ens willen geïnteresseerden in precisielandbouw informeren over hun ervaringen binnen het programma. Wat leveren de taakkaarten nu precies op? 



Het project Nationale Proeftuin Precisielandbouw – kortweg NPPL – helpt boeren en tuinders verder met precisielandbouw. Het eerste jaar krijgen 6 akkerbouwers hulp van Wageningse experts om op hun bedrijven concreet aan de slag te gaan met toepassingen van precisielandbouw. Het gaat om plaatsspecifieke toediening van (kunst)mest en gewasbeschermingsmiddelen en plaatsspecifiek aardappelen poten. Via de 6 deelnemers wil het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) álle boeren helpen stappen vooruit te zetten. 

Max en Gijs zijn jonge boeren in de Noordoostpolder en zijn nieuwsgierig naar wat voor toegevoegde waarde die precisietechnieken kunnen leveren. Max en Gijs doen aan variabel doseren van bodemherbicide, variabel bemesten en variabele loofdoding. 

Het variabel toepassen van bodemherbicide maakt het mogelijk om de laagste effectieve doseringen plaatsspecifiek binnen een perceel toe te passen. De basis daarvoor zijn bodemkaarten met variatie in lutum- en organische-stofgehalten in combinatie met rekenregels en gangbare moderne spuittechniek. Bij Gijs en Max zijn door verschillende partijen bodemscans gemaakt en tijdens de Open Dag van a.s. donderdag zal het hele proces zichtbaar worden gemaakt. Er zijn standjes van de verschillende partijen die meedoen in het NPPL-programma zoals bijvoorbeeld Dronewerkers, Vantage Agrometius, Wageningen UR, Agrifirm en Amazone. Vooralsnog is het nog steeds de vraag of de initiële kosten opwegen tegen het directe resultaat? Minder kosten, hogere opbrengst maar voor Max en Gijs is één ding duidelijk. Het extra inzicht dat het brengt over je percelen, dat is zeker meerwaarde en door het niet 1 jaar te doen maar voor langere tijd, door meerdere gewassen worden de inzichten alleen maar waardevoller. 

Voor meer informatie over precisietechniek. Kom dan donderdag a.s. vrijblijvend naar de open dag waar Gijs en Max Sturm u de voor- en nadelen van precisietechniek laten ervaren. Van 16.00 uur tot 21.00 uur aan de Zwijnsweg 6 in Ens. 



Publicatiedatum: