Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Veel vraag naar witte uien in noordwesten VS

Uientelers in het noordwestelijke deel van de VS zijn tevreden met het stabiele begin van het seizoen. De oogst begon op tijd en het weer heeft goed meegewerkt, zonder noemenswaardige problemen. Als gevolg hiervan is volgens telers het aanbod van alle uiensoorten tot nu toe goed. Het enige opvallende kenmerk van dit seizoen is dat er dit jaar een groter aanbod aan jumbo-maten wordt verwacht.

"De oogst begon in het eerste deel van augustus. Sindsdien liep alles op schema," zegt Eric Beck van Wada Farms in Idaho. "De teeltomstandigheden lopen gelijk met het gemiddelde. Er waren een paar warmere dagen, maar die hebben geen invloed op de oogst gehad. Het is qua water een goed jaar geweest, met genoeg beschikbaarheid aan water in opslag. Rode, gele, witte en biologische uien hebben op dit moment een goede opbrengst. Er zal dit jaar meer aanbod aan jumbo-maten zijn, maar over het algemeen zal dit naar verwachting geen impact op de markt hebben."


Sterke vraag naar witte uien
Telers merkten aan het begin van het seizoen dat de vraag naar witte uien groter was dan naar die van andere kleuren. Hoewel het nog vroeg in het seizoen is, heeft deze vraag de telers aangemoedigd. "De markt begon zoals verwacht met grotendeels gemiddelde prijzen," zegt Beck. "De vraag naar witte uien is vrij goed geweest. Hij begon sterk aan het begin van het seizoen en is dat ook gebleven, terwijl de vraag naar andere kleuren tot nu toe gemiddeld is geweest."

Beck voegt daaraan toe dat steeds meer bedrijven in technologie investeren. Dit geldt met name voor pakstations. "Een van meest zichtbare ontwikkelingen is de toename in investeringen in technologie en infrastructuur onder telers. We zien steeds meer automatisering bij pakstations. Uientelers zoeken naar manieren om hun klantenservice te verbeteren en om arbeidskosten te verminderen."



Logistieke kosten 
Logistieke kosten worden mogelijk weer een probleem. Op dit moment zijn de prijzen voor transport iets lager dan de hoge pieken van enkele maanden geleden. Met de feestdagen in aantocht zullen deze lagere prijzen echter niet lang aanhouden. Ook is het verwachte tekort aan beschikbare vrachtwagenchauffeurs een probleem voor exporteurs. "Na de hoge prijzen van de zomer hebben we iets meer ademruimte gekregen," zegt Beck. "De transportprijzen zijn echter nog steeds ruim boven het gemiddelde. Logistieke kosten worden in het vierde kwartaal waarschijnlijk weer een probleem. Er is een tekort aan chauffeurs. Dat tekort betekent dat de vraag hiernaar toe zal nemen."

Volgens Beck moet dit tekort aan chauffeurs worden opgelost door het werk aantrekkelijker te maken. "Een van de manieren om meer chauffeurs aan te trekken is door een manier te vinden waarop ze elke nacht thuis kunnen zijn. Dit is mogelijk door middel van slimme netwerken, efficiƫnte schema's en samenwerking. Een andere manier is om vrachtvervoer over langere afstanden lucratiever te maken, zodat meer mensen in deze branche actief willen blijven."

Voor meer informatie:
Eric Beck
Wada Farms
Tel: +1 (208) 542-2898
Publicatiedatum: