Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Vertraging goederenstromen door dreigend tekort declaranten

Bijna de helft van de in Nederland gevestigde importerende en exporterende bedrijven voorziet vertragingen in goederenstromen door een toename van het aantal douane-aangiftes en een tekort aan declaranten, de douane-specialisten bij bedrijven. Vooral de brexit zal een grote impact hebben. Dat blijkt uit 'Onderzoek Declarant 2018' van Evofenedex.

Brexit
Uit het declarantenonderzoek komt naar voren dat 60 procent van de declaranten denkt dat een groot deel van de verwachte toename van het aantal import- en exportaangiftes veroorzaakt wordt door nieuwe douaneprocedures na de uittreding van het Verenigd Koninkrijk (VK) uit de Europese Unie (EU). Ook een toename van het aantal klanten en meer aangiftes voor bestaande klanten zullen bijdragen aan de groei van het totaal aantal douane-aangiftes. Tegelijkertijd verwacht bijna de helft van de bedrijven een tekort aan goed opgeleide declaranten.

Slechts 21 procent van de bedrijven vindt dat zij goed voorbereid zijn op de brexit. Opvallend daarbij is dat de gevolgen van de brexit voor de Nederlandse economie door de declaranten negatiever worden ingeschat dan de gevolgen voor de eigen onderneming. Een op de vijf declaranten verwacht dat de brexit positieve gevolgen heeft voor het bedrijf. Dit zijn met name de expediteurs en logistiek dienstverleners. Verladers zijn veel negatiever over de gevolgen van de brexit voor hun bedrijf. 

Pilots met UWV
Bart Jan Koopman, directeur evofenedex, sprak vanochtend bij BNR over deze problemen. “Ook 35.000 bedrijven die nu geen enkele bemoeienis met de Douane hebben, moeten na de brexit douaneformaliteiten gaan vervullen. In beginsel kunnen bedrijven dit zelf regelen en het is verstandig dit nu al te organiseren. Wie afwacht tot duidelijkheid is welk brexit-scenario er uit de onderhandelingen tussen de EU en het VK rolt, heeft mogelijk niet meer voldoende tijd. Als bedrijven snel de benodigde vergunningen en registraties aanvragen bij de Douane en haast maken met het opleiden van personeel tot declarant, is de deadline wellicht nog haalbaar. evofenedex start binnenkort met het UWV twee pilots om werkzoekenden te matchen met bedrijven en op te leiden tot declarant. Bedrijven die de afhandeling van de douaneformaliteiten liever uitbesteden, moeten zo snel mogelijk op zoek naar een dienstverlener. Wellicht kunnen er nu nog afspraken worden gemaakt over afname van diensten”, aldus Bart Jan.

AEO-status
Circa een derde van de handels- en productiebedrijven (verladers) doet de douane-aangiftes volledig zelf en ongeveer twee derde besteedt dit (deels) uit. Bedrijven die deelnemen aan het internationale handelsverkeer kunnen bij de Douane de AEO-status aanvragen (Authorised Economic Operator). Met een AEO-status verlopen douaneprocedures eenvoudiger en sneller. Heb je vragen over dit onderwerp, neem dan contact op met onze ledenservice via 079 34 67 346.

Dag van de Declarant
De uitkomsten van het onderzoek worden 1 november gepresenteerd op de Dag van de Declarant. Op deze dag lichten experts de laatste ontwikkelingen toe binnen het vakgebied van de douanedeclarant. Onderwerpen als handelsakkoorden, geopolitiek, veranderende btw-wetgeving, brexit en e-commerce komen aan bod. Daarnaast is het 10-jarig bestaan van de AEO-certificering in combinatie met de controle handhaving door de douane een belangrijk thema op deze dag.

Klik hier om het onderzoek te downloaden

Bron: Evofenedex

 

Publicatiedatum: