Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Provincie Gelderland:

"Vrijkomende agrarische bedrijfsgebouwen schreeuwen om nieuwe samenwerking"

Op 1 november werd in Klarenbeek een bijeenkomst gehouden rondom het thema 'vrijkomende agrarische bedrijfsgebouwen' (VAB). In een voormalige kas spraken ruim 70 agrarische ondernemers, medewerkers van gemeenten en provincie en deskundigen en adviseurs uit verschillende invalshoeken met elkaar over de centrale vraag: hoe komen we in het denken en doen rondom VAB’s van kosten en opgaven naar kansen? De belangrijkste conclusie was dat deze gebouwen schreeuwen om nieuwe samenwerking. 

In de provincie Gelderland stoppen 450 ondernemers op jaarbasis met hun agrarische bedrijf. Dit betekent dat de komende jaren ruim 6,3 miljoen vierkante meter agrarisch vastgoed vrijkomt. Ruim driekwart van de agrarische gebouwen die vrijkomen zijn bedrijfsgebouwen (gebouwen zonder woonfunctie). In totaal is dit in Gelderland 4,8 miljoen vierkante meter.

Samenwerken
Gedeputeerde Peter Drenth toonde begrip voor de situatie waarin veel agrariërs zitten: “Een bedrijf dat door voorgaande generaties is opgebouwd, zou je het liefst voort blijven zetten. Maar dat kan niet altijd. En het is goed te weten dat je in zo’n situatie er niet alleen voor staat.” Drenth riep op tot samenwerking. “ Samenwerking tussen ondernemer en gemeente, maar ook samenwerking met andere deskundigen die kunnen helpen bij het in beeld brengen van mogelijkheden of het opstellen van een businessplan. Als provincie kunnen we dat ook faciliteren vanuit het POP3-programma Innovatieve Concepten.”

Ondernemersdrive
Ervaringsdeskundige ondernemers Erik Stegink van Piggy Palace uit Bathmen en Ans van Bergen van De Schelfer uit Borculo onderschreven het belang van samenwerking. Stegink voegt daarbij nog een extra aspect toe: “Niet alles lukt direct, je moet positief blijven en breed blijven kijken. Zo’n proces kost veel geld en energie en doe je niet zomaar. Het is belangrijk om goed te weten wat je eigen ondernemersdrive is. Kijk samen met je familie en je team goed naar wat bij jou past.”

Frisse blik
Een frisse blik kan hierbij helpen, zo is de ervaring van architect Benny Munsters van EU architecture en Urbanism uit Deurne. “Wij kijken vanuit een andere invalshoek. We ontwikkelen niet alleen op basis van de klantvraag, maar kijken ook vanuit het onderliggende beleid. Vertrekpunt is de vraag van een gestopte ondernemer of van nieuwe bewoners, of in het geval van recreatie en toerisme de vraag van de gebruiker. Ook kijken we naar de omgeving van de locatie: welke behoeften en mogelijkheden liggen hier? Wij zoeken naar mogelijkheden om belangen samen te brengen en dat levert creatieve en innovatieve oplossingen op.”

POP3-programma
De inspiratiebijeenkomst is georganiseerd in het kader van het POP3-programma. Deze subsidie, welke wordt uitgegeven door de provincie Gelderland, kan mogelijk een ondersteuning bieden voor de (door)ontwikkeling van ideeën om te komen tot nieuwe perspectieven voor vrijkomende agrarische bedrijfsgebouwen. Meer informatie over het POP3-programma is te vinden op de website van de provincie Gelderland en op Forum Gelderland (www.forum.gelderland.nl/vab).

Bron: Provincie Gelderland

Publicatiedatum: