Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Sylvia Segeler, NaturNetz:

"Onze afbreekbare netverpakkingen reduceren afvalverwerkingskosten"

Naast trays en zakken van papier en karton winnen ook andere verpakkingsoplossingen met alternatieve, grondstofbesparende materialen snel aan populariteit. Tijdens expoSE 2023 werden bijvoorbeeld de ecologische, natuurlijke cellulosenetten van NaturNetz bekroond met de Innovation Award. "We zijn enorm blij dat onze inzet wordt erkend. We bieden niet alleen oplossingen die compatibel zijn met machines, maar we stellen klanten ook in staat om de benodigde materialen rechtstreeks bij de producent aan te schaffen, wat vooral gewaardeerd wordt door onze klanten," zegt Dietmar Baumeister, die samen met Sylvia Segeler aan het roer staat van deze jonge onderneming.

NaturNetz werd officieel opgericht in februari 2023. "De trend om weg te bewegen van plastic, vooral voor groenten en fruit, zet volgens ons door. Met ons bestaande bedrijf Erich Baumeister bieden we al jaren duurzame banderollen aan op basis van natuurgarens. We realiseerden ons echter dat het moeilijk zou zijn om alleen met banderollen aan de toenemende vraag naar duurzame verpakkingsoplossingen te voldoen. Zo ontstond het idee om netverpakkingen in ons assortiment op te nemen", legde Segeler uit tijdens een gesprek op de expoSE-beurs in Karlsruhe.

Samenwerkingen en beursafspraken
Op basis van dit basisidee werden verschillende machineontwerpen en garens getest. Segeler: "Aanvankelijk wilden we jute gebruiken, maar dat werkte om een aantal redenen niet. We hebben toen rondgekeken naar andere materialen en kwamen Lyocell-vezels van Lenzing tegen. Het voordeel van deze cellulosevezels is dat ze gemaakt zijn van beukenhout en daarom 100% composteerbaar en dus binnen twaalf weken biologisch afbreekbaar zijn."


Netdeksel voor fruit in de schil. Omdat ze composteerbaar zijn, hoef je niet te betalen voor afvalverwijdering. De netten worden geproduceerd in Duitsland en hebben daarom korte levertijden.

De ontwikkeling van duurzame netten is nog maar net begonnen, benadrukt het team van NaturNetz. "We willen samen met onze klanten groeien en verbeteren en staan open voor elke toepassing en vraag." Tot nu toe is de oplossing vooral gebruikt voor het verpakken van kerstbomen.Deze oplossing heeft al klanten overtuigd in de gehele DACH-regio. "We zullen binnenkort ook aanwezig zijn op de tuinbouwbeurs Sival in Frankrijk, omdat deze markt ons interessante mogelijkheden biedt met betrekking tot de wetgeving voor het verpakken van groenten en fruit. We zullen ook aanwezig zijn op de IPM in Essen, omdat we daar interessante toepassingsmogelijkheden zien voor kluiten voor sierplanten." In de groenten- en fruitsector zijn vooral verpakkingen van 1 tot 2,5 kg, zoals voor appelen en aardappelen, populair. "Maar we kunnen ook zeer kleine punnets van 250-500 gram leveren voor noten of knoflook."

Toepassing in de conventionele sector
Het is nog steeds een nichemarkt, bevestigt Segeler. Ondanks de sterk gestegen kosten zijn veel biologische en Demeter-bedrijven nog steeds bereid om te investeren in duurzame verpakkingen. "De conventionele sector moet zich ook aanpassen, al was het maar om imagotechnische redenen. Natuurlijk gaat de ontwikkeling in dit segment niet zo snel, omdat de marges dienovereenkomstig moeten worden herberekend. Ik ben er echter van overtuigd dat dit onderwerp ook in de conventionele sector voet aan de grond zal krijgen, omdat er steeds meer wordt afgezien van plastic. Het zal zeker niet mogelijk zijn om overal netverpakkingen te gebruiken. We hebben nu een nethoes ontwikkeld voor de klassieke fruitsoorten, zoals steenfruit, citrus en zachtfruit, maar ook voor soepgroenten, die ook zeer goed is ontvangen."


Sylvia Segeler en Dietmar Baumeister wonnen de felbegeerde Innovation Award op expoSE in Karlsruhe. De innovatieve cellulosenetten van NaturNetz kunnen in principe in elke gewenste kleur worden geleverd.

Bezoek de twee bedrijven Erich Baumeister GmbH en NaturNetz GmbH op de IPM in Essen: Stand 3A73.

Voor meer informatie:
Sylvia Segeler
NaturNetz GmbH
Zum Hagenbach 9
D-48366 Laer, Duitsland
+49 (0)2554 9150 50
info@naturnetz.bio
www.naturnetz.bio

Publicatiedatum: