Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Nederland springt er relatief goed uit"

Vorst zorgt voor spanning bij sommige ondernemers

De strenge kou houdt de telers in zijn greep. De vorst is voor sommige agrarische ondernemers zeer gewenst, terwijl-ie aan de andere kant van het spectrum juist zeer ongelegen komt, zo meldt ZLTO.

"Dit is een hele spannende tijd voor mensen die nog aardappelen in de grond hebben zitten", verklaart Hendrik Jan ten Cate. Het bestuurslid van ZLTO, met Bodem en Water in de portefeuille, duimt voor die ondernemers. "Er zitten toch nog wel voor duizenden hectares aan oogst in de grond. Dan is deze vorst funest voor sommige percelen."

Ten Cate legt het gevolg van de bittere kou uit. "Als het echt, met deze wind en nattigheid van de laatste weken, gaat vriezen, dan trekt de vorst diep in de grond. Dan bevriezen de aardappelen bijvoorbeeld en is het over en uit voor je oogst. Wat dat betreft is de kou zeer ongunstig."

Aan de andere kant van de medaille zitten veel ondernemers die juist baat bij de kou hebben, want het tegenstrijdig kan maken. Ten Cate: "Op kleigrond is een vorstperiode zelfs zeer gunstig. Vooral voor mensen die al vroeg in het najaar de grond hebben kunnen bewerken. Dan zorgt de vorst ervoor dat grond invriest, ook door de natte bodem. Dat kan helpen voor een goed voorjaar."

"De bovenste laag van de bodem is door de natte maanden ziek geregend", legt Ten Cate uit. De vorst kan echter helpen de bodem weer te herstellen. "De toplaag kan dood zijn, maar dankzij de kou kan de grond weer scheuren en bewerkbaar worden. Zeker met een strenge, stevige kou. Het land droogt op, krijgt tijd om uit te zaken en boven te vriesdrogen."

Toch houdt Ten Cate ook een slag om de arm. "Het is nog vroeg in de winter. We hebben een extreem nat begin van het jaar gehad. Laten we hopen dat die storm even is gaan liggen, zodat we met een vruchtbare bodem naar het voorjaar toe kunnen leven."

"Nederland springt er relatief goed uit"
Ook het Brabants Dagblad ziet deze tweestrijd. Wie nog piepers in de grond heeft zitten, is in mineur: die oogst is bij strenge vorst zo goed als verloren. Maar telers die er in het natte najaar toch in zijn geslaagd te rooien, blijken spekkoper. De prijzen zijn goed, zo schrijven zij. "In Belgiƫ zitten nog veel meer aardappelen in de grond, die men zo goed als heeft afgeschreven. Ook de oogsten in Duitsland en Frankrijk waren niet geweldig. Nederland springt er relatief goed uit", vertelt Andries Middag, directeur van de Vereniging voor de Aardappelverwerkende Industrie (VAVI) bij de omroep.

Publicatiedatum: