Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Europa stapje dichter bij introductie ruimer optiepakket veredeling

De leden van de milieucommissie van het Europees Parlement hebben woensdag in meerderheid voor een verbod op patenten op nieuwe genomische technieken gestemd. De volgende stap is een plenaire vergadering in het parlement begin februari. Afgelopen zomer gaf de Europese Commissie haar fiat om tot nieuwe wetgeving te komen.

Europarlementariërs zijn het eens (47 stemmen voor, 31 tegen en 5 onthoudingen) met het voorstel om twee verschillende categorieën en twee sets regels te hebben voor met nieuwe genomische technieken (NGT) ontwikkelde planten. NGT-planten die als gelijkwaardig beschouwd worden aan conventionele planten (NGT 1 planten) zullen vrijgesteld worden van de vereisten van de GGO-wetgeving, terwijl voor NGT-2 planten de wetgeving aanpast wordt aan de nieuwe mogelijkheden.

Europarlementariërs zijn het er ook over eens dat alle NGT-planten verboden moeten blijven in de biologische productie, omdat hun compatibiliteit verder moet worden onderzocht. Vanuit de biologische sector wordt fel tegen de opmars van NGT gestreden.

NGT 1-planten
Voor NGT 1 planten hebben de Europarlementariërs de voorgestelde regels over de grootte en het aantal modificaties dat nodig is om een NGT plant als gelijkwaardig aan conventionele planten te beschouwen, aangepast. Europarlementariërs willen ook dat NGT-zaden dienovereenkomstig geëtiketteerd worden en dat er een publieke online lijst van alle NGT 1-planten wordt opgesteld. Er komt geen verplichte etikettering op consumentenniveau, maar wel eist het parlement dat er zeven jaar na inwerkingtreding een verslag volgt over hoe 'de perceptie van consumenten en producten van de nieuwe technieken evolueert.'

NGT 2-planten
Voor NGT 2-planten gaan de Europarlementariërs akkoord met het behoud van wetgeving over genetisch gemodificeerde organismen, inclusief verplichte etikettering van producten.

Om het gebruik ervan te stimuleren moet er een versnelde procedure voor risicobeoordeling komen. Daarbij wil men wel dat rekening gehouden wordt 'met hun potentieel om bij te dragen aan een duurzamer agro-voedselsysteem, maar dat ondanks de haast met invoering er ook voorzichtig gehandeld moet worden.

Verbod op alle patenten voor NGT-planten
Europarlementariërs willen een volledig verbod op patenten voor alle NGT-planten, plantmateriaal, delen daarvan, genetische informatie en proceseigenschappen die ze bevatten, om juridische onzekerheden, hogere kosten en nieuwe afhankelijkheden voor boeren en tuinders te voorkomen. Vóór juni 2025 moet er een verslag zijn over de impact van patenten op toegang van boeren en tuinders tot uitgangsmateriaal. Ook moet er een wetgevingsvoorstel komen om de EU-regels over intellectuele eigendomsrechten dienovereenkomstig aan te passen.

Het is nu de bedoeling dat het Europees Parlement zijn mandaat goedkeurt tijdens de plenaire vergadering van 5-8 februari 2024, waarna het klaar is om de onderhandelingen met de EU-lidstaten te starten.

Bron: Europees Parlement

Publicatiedatum: