Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Tuinders teleurgesteld na goedkeuring stikstofdecreet

Op woensdag 24 januari 2024 stemde het Vlaamse Parlement voor de goedkeuring van het stikstofdecreet. Boerenbond en Groene Kring, de organisatie van jonge land– en tuinbouwers, delen dat ze daarover teleurgesteld zijn. "Na drie jaar onderhandelen, 20.000 bezwaarschriften, tientallen syndicale acties en twee kritische juridische adviezen van de Raad van State, stemde het parlement toch voor de goedkeuring van een decreet." De partijen melden dat ze doorgaan met juridische stappen tegen het gestemde decreet.

Op de tribune woonden een aantal land- en tuinbouwers, bijgestaan door Boerenbond-medewerkers en consulenten, het debat in de plenaire zitting bij. Na afloop van de stemming was er teleurstelling. "De voorbije jaren werd op geen inspanning gekeken. Onze leden hebben duizenden bezwaren ingediend, gingen de straat op en formuleerden constructieve oplossingen. Nu blijven ze achter in de kou. Ze krijgen geen rechtszekerheid en dus ook geen toekomst."

Omslag naar uitstootmodel
Tuinders: “Dagelijks horen we berichten over hoe belangrijk onze voedselproductie is, maar onze voedselproducenten, onze land- en tuinbouwers, voelen zich niet gehoord door de beleidsmakers die wetgeving stemmen die hun noch perspectief, noch rechtszekerheid geeft. Nochtans willen boeren hun bijdrage leveren aan het verlagen van de stikstofuitstoot en zo deel van de oplossing zijn. Daarom moet er vandaag nog gestart worden met de omslag naar een uitstootmodel”, stelt Lode Ceyssens, voorzitter van Boerenbond. “De aankondiging hiervan is alvast een lichtpunt, maar mag geen aankondiging blijven.”

De Vlaamse regering heeft aangegeven de omslag te willen maken van een depositiesysteem naar een uitstootsysteem. Dat is de enige oplossing volgens Boerenbond die de oplossing in 2022 naar voren schoof. Het is de ambitie van de Vlaamse regering om met dit emissiesysteem pas vanaf 2030 aan de slag te gaan. “Er moet onmiddellijk gestart worden met de voorbereidingen van een emissiebeleid. Hiervoor kunnen we niet wachten tot na 2030. Jonge boeren verdienen een toekomst,” zegt Maarten Moermans, ondervoorzitter van Groene Kring.

Juridische procedures
Het Hoofdbestuur van Boerenbond, samengesteld uit land- en tuinbouwers uit de verschillende sectoren en provincies, kwam de dag erna samen. Boerenbond zet in op het informeren van de leden zodat zij weten welke impact het stikstofdecreet op de land- en tuinbouw en hun activiteiten heeft. Het Hoofdbestuur heeft ook beslist om de nodige voorbereidingen te treffen om zich met juridische procedures te wapenen tegen het gestemde decreet.

Geïnteresseerden kunnen het hele stikstofdecreet hier bekijken.

Bron: Boerenbond

Publicatiedatum: