Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Oezbeekse uienprijzen stijgen dankzij groeiende export naar EU

De Oezbeekse uienprijzen stijgen sinds kort. Vanaf half januari 2024 zijn de groothandelsprijzen van uien al met 28% of € 0,03 per kg gestegen.

De Oezbeekse uienprijzen liggen nog steeds vier keer lager dan op hetzelfde moment in 2023 en zijn ook nog steeds lager dan tijdens de oogst. Daarom kan een gemiddelde lokale groothandelaar met de huidige uienprijs geen geld verdienen en proberen ze er tijdens de onderhandelingen met kopers elke extra cent uit te slepen.

Volgens marktdeelnemers wordt de stijging van de uienprijzen in de afgelopen weken veroorzaakt door een toename van de export naar de EU. Er zijn met name veel uien uit Oezbekistan op de Poolse groothandelsmarkten, wat helpt om de binnenlandse prijzen in dit land in toom te houden.

Het verschil in groothandelsprijzen voor uien tussen de Poolse en de Oezbeekse markt is momenteel niet hoog genoeg om de kosten van de export te dekken. Volgens marktdeelnemers helpen overheidssubsidies voor transport om dit probleem op te lossen.

Daarnaast melden handelsbronnen uit Polen dat tussenpersonen uit Wit-Rusland actief betrokken zijn bij de uienhandel. Ze kopen uien in Oezbekistan en Tadzjikistan en verkopen deze tegen een zeer aantrekkelijke prijs door aan Polen.

Oezbekistan is een van de tien grootste uienexporteurs ter wereld en exporteert jaarlijks 200 tot 250.000 ton. Voor seizoen 2023/24 wordt geraamd dat de Oezbeekse uienexport een recordhoogte zal bereiken en volgens ramingen van EastFruit zelfs voor het eerst de 300.000 ton overschrijden.

Voor meer informatie: east-fruit.com

Publicatiedatum: