Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Is de voorraad groot genoeg tot de nieuwe oogst?

Oekraïense uienexport herstelt zich

De Oekraïense uienexport neemt toe, terwijl de binnenlandse groothandelsprijzen stabiel blijven op € 0,32 per kg.

Dit betekent dat vanaf begin februari 2024 de Oekraïense uienprijzen minder dan de helft bedragen van die in dezelfde periode van 2023 en dicht bij het langetermijngemiddelde liggen. Dit toont de opmerkelijke efficiëntie van Oekraïense telers aan, die erin slaagden om de groenteteelt die door Rusland in het zuiden van Oekraïne werd verwoest binnen een jaar weer op gang te brengen.

Fedor Rybalko, een internationale handelaar in groenten en fruit, raamt dat Oekraïense handelaren dagelijks tot 300 ton uien exporteren, voornamelijk naar Roemenië. Hij vertelt dat de export van Oekraïense uien naar de Moldavische markt onlangs is hervat, omdat de prijzen daar sinds de tweede week dynamisch stijgen.

Zullen er, gezien het toenemende tempo van de export, tot het einde van het seizoen genoeg uien voor Oekraïense consumenten zijn of moeten ze zich schrap zetten voor een sterke prijsstijging van dit product?

Deze vraag speelt ongetwijfeld bij velen. Oekraïense groothandelaars en telers die uien in bewaring hebben, staan niet te trappelen om ze af te zetten. Ze proberen vooral alleen het product te verkopen dat zijn kwaliteit begint te verliezen.

Als de binnenlandse uienvraag vrij groot is, de export toeneemt en de prijzen stabiel zijn, betekent dit dat de voorraden nog steeds vrij groot zijn. Daarnaast is er een overvloed aan uien in de Centraal-Aziatische landen en begint de nieuwe oogst over iets meer dan een maand. In Tadzjikistan bijvoorbeeld zijn de uienprijzen door deze situatie gedaald tot
€ 0,08 per kg.

Daarom proberen deze landen nu zo snel mogelijk van de overtollige uienvoorraden af te komen door ze tegen relatief lage prijzen af te zetten. Volgens vertegenwoordigers uit de groente- en fruitsector in Centraal-Azië zal de vroege uienoogst in deze landen groter zijn dan het jaar ervoor.

Aan de andere kant heeft de EU te kampen met een groeiend uientekort en zijn er ernstige problemen met zowel de kwaliteit als de grootte van het product.

In Oekraïne slaan veel uientelers voor het eerst uien op. Velen hebben vorig jaar ook voor het eerst uien geteeld, wat een negatieve invloed kan hebben op de geschiktheid voor opslag. Daarom moeten we prijsschommelingen op de uienmarkt in de komende maanden niet uitsluiten. Bovendien kunnen er niet alleen perioden van prijsstijgingen zijn, maar ook van prijsdalingen, als de kwaliteit van het product snel achteruitgaat door een stijging van de gemiddelde dagtemperaturen.

Voor meer informatie: east-fruit.com

Publicatiedatum: