Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nieuwe prijsrecords Europese uienmarkt?

De uienprijzen in de Europese Unie blijven stijgen. Tegelijkertijd zijn er onlangs een aantal redenen naar voren gekomen waarom de prijzen langer hoog blijven dan eerder werd verwacht. Daarom een kort overzicht van de uienmarkt.

Rode Zee en de Houthi's
Hoe beïnvloedt dit de uienprijzen in Europa? Europa importeert aanzienlijke hoeveelheden uien buiten het seizoen, vooral in jaren met hoge prijzen zoals nu, uit Nieuw-Zeeland. Maar omdat de eigenlijke doorgang door de Rode Zee wordt geblokkeerd door Houthi-terroristische aanvallen op burgerschepen, moeten de uien om Afrika heen. Dit verlengt de route met 12-17 dagen en verhoogt de kosten, wat ook gevolgen heeft voor de prijs van de toch al dure uien uit dit land.

Er is een vergelijkbaar probleem met de aanvoer van uien uit andere Aziatische landen. Met name India en China leveren uien via dezelfde zeeroute.

Egypte en nieuw uienexportverbod
Egypte heeft zijn exportverbod op uien opnieuw verlengd. Ondanks het feit dat het land op de rand van wanbetaling staat door een acuut tekort aan buitenlandse valuta en de reële wisselkoers van het lokale pond al meer dan twee keer zo hoog is als de officiële koers, ziet het land vrijwillig af van een van de belangrijkste bronnen van exportinkomsten. Tegelijkertijd is Egypte de grootste leverancier van uien aan EU-landen. Deze factor heeft een enorme impact op de markt en ondersteunt een verdere prijsstijging.

Problemen met de uienkwaliteit in Centraal-Azië en logistieke problemen
De landen in Centraal-Azië, voornamelijk Oezbekistan en Kazachstan, hebben grote uienvoorraden en uien zijn er erg goedkoop. Bovendien hebben ze grote maten, die in de EU schaars zijn. Maar er is ook een keerzijde van de medaille: recentelijk zijn er veel berichten geweest over het ontkiemen van bewaaruien in magazijnen zonder klimaatbeheersing, wat grote risico's met zich meebrengt voor importeurs in de EU.

Verbod op de export van uien uit Tadzjikistan
Dit is natuurlijk niet de belangrijkste factor, maar speelt wel een kleine rol. Tadzjikistan heeft de export van uien officieus verboden, hoewel het land er goed geld aan zou kunnen verdienen. En voor de EU zou deze ui niet overbodig zijn, vooral omdat er daar veel van is en hij in bulk slechts ongeveer € 0,08 per kg kost.

Geen veranderingen te verwachten
De eerste partijen uien uit de zuidelijke regio's van Spanje zullen medio april 2024 op de markt komen. Uiteraard zullen deze uien ook duur zijn, omdat de prijzen in Spanje momenteel hoog zijn en het uienaanbod een historisch dieptepunt heeft bereikt. De uienprijzen zijn ook hoog in Italië, waar de eerste oogst pas half april zal plaatsvinden.

We hoeven dus hoogstwaarschijnlijk tot medio mei 2024 geen serieuze veranderingen in de situatie op de uienmarkt in de EU te verwachten. Dit betekent dat de uienprijzen wel eens hoger zouden kunnen liggen dan vorig jaar en nieuwe records zouden kunnen vestigen.

Voor meer informatie: east-fruit.com

Publicatiedatum: