Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Zeven visies op de uienmarkt...

Importuien, plantuien, zaaiuien; het ene jaar is het andere niet. Voor onze uienspecial in Primeur staken we ons licht op bij een achttal sorteerders, exporteurs en importeurs. In februari liep de uienhandel nog geen storm. De prijs van de rode uien was torenhoog. Maar hoe het seizoen gaat eindigen….

"Wij hebben steeds goed in de uien gezeten. Nu zie je dat de boeren voor de uien dezelfde prijs vragen als wij in de baal krijgen. Dat is natuurlijk geen doen. Als je geen voorraad hebt, kun je beter een bezem en een schop kopen dan uien," constateert Leon van Meir van Van Meir Onions. Hij verwacht wel wat beweging in de markt. "Als het kaf van het koren is gescheiden, zal er nog wel wat gaan gebeuren."

"De situatie is momenteel lastig in de uienmarkt. Met onze capaciteit in Nederland van zo'n 40.000 tot 45.000 ton per week kunnen we flinke volumes aan, maar die volumes gaan vandaag de dag bij lange na niet weg", stelt Maarten van Damme van Dacomex. Die overcapaciteit zorgt ervoor dat er nauwelijks marges gemaakt worden. Je krijgt de uien nauwelijks goedkoper bij de boer en op het moment dat je met je prijs iets omhoog gaat, zie je meteen de orders afnemen. Het is een dun koordje om te balanceren en dat is toch een teken dat het niet druk is."

"Kwalitatief gezien zijn de verschillen groot. Er zijn zeker mindere partijen op de markt, maar ook nog genoeg hele goede. Mijn broer Jan is veel de boer op, maar er zijn veel meer uien te koop dan vorig jaar. Alleen de boeren zijn bijzonder standvastig. Ik hoop voor ze dat ze niet te laat beseffen dat ze vergeten zijn hun uien te verkopen", zegt Dignus Boone van Bowa. Hoewel de uienteelt in Nederland de laatste jaren in een rap tempo van het zuidwesten naar het noordoosten verschuift, is Bowa nog niet frequent op de zandgronden te vinden. "Gelukkig vallen er in een straal van anderhalf uur rijden nog genoeg uien te kopen."

Gerard Hoekman van Mulder Onions noemt de markt als we hem medio februari bellen heel ondoorzichtig. "Ik heb het gevoel dat iedereen maar wat roept, afhankelijk van de positie die hij wel of niet heeft. Andere jaren had je er vaak wat meer gevoel bij, maar dit jaar is het lastig. Maar voorlopig blijft de prijs erg vast en de boer standvastig. Zolang die elke dag inkopers over de dam ziet komen, zal dat ook niet veranderen. Daarbij vind ik de exportcijfers zoals we die tot week 4 hebben gezien, nog niet tegenvallen. Maar ik ben wel erg benieuwd hoe de export in de daaropvolgende weken uit zullen vallen."

Hoe de markt in de tweede helft van het seizoen verder zal ontwikkelen, is volgens Dirk Vos van Vos Onions moeilijk te zeggen. "Maar dat de markt zo wild zal eindigen als vorig jaar, geloof ik niet. Maar de markt zal gerust nog wel een paar keer op en neer gaan. We hebben nu twee dure jaren achter de rug, dus er komt ongetwijfeld weer een moment met lagere prijzen. Dat is tenslotte altijd zo geweest in de uienhandel. Het is een blijft een markt van vraag en aanbod."

Er is bij Jaco Jansen van JJK Uienhandel uit Kruiningen vertrouwen in een goede afloop van de uienmarkt. "Op dit moment is het wat rustiger, maar ik verwacht dat de prijs dit seizoen nog zal stijgen. Als ik zie hoe matig de kwaliteit in Europa is, dan gaat die vraag gewoon komen. Er liggen gewoon kansen dit jaar."

De eerste Nieuw-Zeelandse uien zullen begin maart arriveren in beperkte hoeveelheden. "Klanten die interesse hebben in premiumkwaliteit uien kunnen we dus al snel voorzien," vertelt Andrea Candiano van Van der Lans International. "Het probleem is echter dat er in Europa dit jaar voldoende gele uien zijn. Alleen Nederland heeft al een oogst van 1,3 miljoen ton, bovendien loopt de export niet zo hard."

Wil je alle Primeur-artikelen lezen? Neem dan voor acht tientjes een jaarabonnement op Primeur en wij sturen je elke maand een vakblad, inclusief dit uiennummer, toe!