Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Bulgarije en Roemenië treden toe tot Schengen

Op 31 maart zijn Bulgarije en Roemenië lid geworden van Schengen. Ze mogen Schengenvisa verstrekken en de controles aan de interne lucht- en zeegrenzen worden opgeheven.

De Europese Commissie verwelkomt deze toetredingen van harte, in navolging van de historische beslissing van de Raad in december 2023. Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, zei vorige week zaterdag: "Morgen is een belangrijke dag: Bulgarije en Roemenië treden toe tot de Schengenfamilie. Ik verwelkom het opheffen van de interne lucht- en zeegrenscontroles. Samen bouwen we aan een sterker, meer verenigd Europa voor al onze burgers."

Sinds afgelopen december hebben beide lidstaten alle noodzakelijke maatregelen genomen om een soepele toepassing van de Schengenregels vanaf 31 maart 2024 te waarborgen. De samenwerkingskaders die begin maart door de Commissie samen met Bulgarije en Roemenië zijn opgezet, bouwen voort op de succesvolle implementatie van de pilotprojecten voor snelle asiel- en terugkeerprocedures.

Verder is er een regionaal initiatief voor politiële samenwerking opgezet tussen lidstaten langs de Westelijke Balkan- en Oost-Middellandse Zeeroutes, inclusief Bulgarije, Roemenië, Oostenrijk, Griekenland, Hongarije en Slowakije. Dit zal het mogelijk maken om gezamenlijk en op een duurzame manier uitdagingen aan te pakken, waaronder grensoverschrijdende criminaliteit.

Volgende stappen
De Raad zal een beslissing moeten nemen om een datum vast te stellen voor het opheffen van de controles aan de interne landgrenzen tussen Bulgarije, Roemenië en de andere Schengenlanden. De Commissie zal alle noodzakelijke ondersteuning blijven bieden aan het voorzitterschap van de Raad om ervoor te zorgen dat in 2024 een beslissing over landgrenzen kan worden genomen.

Achtergrond
Het Schengengebied, dat geen controles uitvoert aan de interne grenzen, is een van de meest gekoesterde prestaties van de EU-burgers. Wat begon als een intergouvernementeel project tussen vijf lidstaten in 1985 – België, Frankrijk, Duitsland, Luxemburg en Nederland – is geleidelijk uitgebreid tot wat vandaag de dag het grootste gebied van vrij verkeer in de wereld is.

Voor meer informatie:
Fiorella Boigner
Europese Commissie
Tel: +32 2 299 37 34
Fiorella.Boigner@ec.europa.eu

Publicatiedatum: