Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Wim van de Ree, Nedato:

"Een zaaier is een raaier"

Tholen - "De prijzen van de frietaardappelen liggen al weken op een heel acceptabel niveau. Er vindt niet zoveel handel plaats, maar het volume vrije aardappelen is ook beperkt", vertelt directeur Wim van de Ree van Nedato. "De prijzen voor de standaardrassen liggen rond de 35 cent, rassen als Innovator en Markies zitten daar nog boven en dat is al wekenlang zo. De slechte partijen zijn van de markt en daardoor is er geen aanbod dat op de markt drukt. Telers hebben dan ook de tijd, hebben vertrouwen in de markt en houden hun partijen aardig vast, terwijl de kopers wekelijks bijkopen wat ze nodig hebben."

"En zolang de weersomstandigheden zo blijven, zal het geen heel vroeg seizoen worden, zeker gezien de buien die voor de komende week nog voorspeld worden. Anderzijds is vooruitkijken lastig, want je weet niet hoe de groeiomstandigheden in april en mei zullen zijn. Maar vooralsnog is het wachten op goed weer. Ook op het eiland Tholen zie ik nog weinig aardappelen onder plastic. Maar een oud boerengezegde luidt: 'een zaaier, is een raaier'. Voor hetzelfde geld krijgen we mooi weer met regelmatig een buitje en groeien de aardappelen straks als een speer."

"De prijzen voor de export hebben lange tijd boven het niveau van de frietaardappelen gezeten, maar hebben nu moeite om de friet bij te houden. Dat zal ook zijn kwaliteitsoorzaak hebben. Ik denk dat de export van de Agria's wat gedaald is vanwege de aanwezigheid van drukplekken in verschillende partijen. De markt voor tafelaardappelen is goed, dat zie je ook in de beursnoteringen terug. Na jaren van krimp lijkt deze markt nu toch te stabiliseren. Vorig jaar zijn er minder aangeplant en voor mooie, blanke inpakgeschikte kwaliteit worden prijzen boven de 40 cent betaald. Vooral de vastkokers zijn veel gevraagd."

"De prijs van de importaardappelen liggen daar nog een stuk boven. Nu zijn de Nederlandse supermarkten steeds meer ingericht om maximaal in te zetten op Nederlands product, maar er zijn nogal wat late aardappelen door de regen blijven zitten in oktober. Op zo'n moment is het fijn dat je de tekorten met import aan kunt vullen. De kwaliteit van de Egyptische aardappelen is dit jaar goed. Ook in Zuid-Spanje is de laatste weken water gevallen, maar als gevolg van de watertekorten is daar het areaal sowieso niet gestegen", vervolgt Wim.

Ook de tekorten aan pootgoed waren dit jaar aan de orde van de dag. "Gelukkig hebben wij al onze telers van pootgoed kunnen voorzien, maar als je me twee maanden geleden had gebeld, dan had ik die verwachting niet durven uitspreken", aldus Wim. "De eerste berichten zijn nu dat het pootgoedareaal zeker niet hoger uitvalt dan vorig jaar. Als alles goed groeit, dan zal er genoeg aanbod zijn. Maar er zit niet veel ruimte in het aanbod en de komende jaren zal het dan ook nog wel een thema blijven, want de marge tussen beschikbaarheid en behoefte is maar heel dun."

Voor meer informatie:
Wim van de Ree
Nedato
Jan van der Heijdenstraat 48
3261 LE Oud-Beijerland
Tel.: +31 (0)186-645960
w.ree@nedato.nl
www.nedato.com