Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Overeenkomst handelsondersteuning Oekraïne met bescherming EU-boeren"

Onlangs hebben het Europees Parlement en de Raad een nieuw voorlopig akkoord bereikt om tijdelijke handelsmaatregelen voor Oekraïne te verlengen.

De leden van het Europees Parlement en het voorzitterschap van de Raad zijn overeengekomen om de invoerrechten en quota op export van landbouwproducten uit Oekraïne naar de EU voor nog een jaar op te schorten, tot 5 juni 2025. Dit is bedoeld als steun aan Oekraïne te midden van de voortdurende agressie van Rusland. Deze eenzijdige maatregelen om de handel te liberaliseren zullen helpen om de Oekraïense economie te stabiliseren en de geleidelijke integratie van het land in de interne markt van de EU te bevorderen.

Als er aanzienlijke verstoringen optreden op de EU-markt of op de markten van een of meer EU-landen als gevolg van importen uit Oekraïne, bijvoorbeeld van tarwe, dan voorziet de verordening in de mogelijkheid voor de Commissie om snel actie te ondernemen en alle benodigde maatregelen op te leggen.

Als onderdeel van versterkte beschermingsmaatregelen om Europese boeren te ondersteunen, kan een noodrem worden ingezet voor bijzonder gevoelige landbouwproducten, zoals pluimvee, eieren, suiker, haver, gort, maïs en honing. De onderhandelaars zijn overeengekomen om de referentieperiode die wordt gebruikt voor het activeren van deze automatische bescherming te verlengen. Dit betekent dat als de import van deze producten de gemiddelde invoervolumes overschrijdt die zijn geregistreerd in de tweede helft van 2021 en gedurende heel 2022 en 2023, er opnieuw tarieven zouden worden ingevoerd. Bovendien heeft de Commissie zich verbonden om haar toezicht op de import van graan, met name tarwe, te intensiveren.

De medewetgevers hebben ook ingestemd met de toezegging van de Commissie om permanente tariefliberalisering met Oekraïne te bespreken als onderdeel van het herzieningsproces van de Associatieovereenkomst. Dit zal plaatsvinden zodra de wetgevingsprocedure voor de tijdelijke liberalisering is afgerond, en het Parlement zal nauw bij dit proces worden betrokken.

Volgende stappen
Het Parlement en de Raad moeten nu allebei hun definitieve goedkeuring geven aan het voorlopige akkoord. De plenaire vergadering van het Parlement zal naar verwachting tijdens de tweede helft van april stemmen over de verordening. De huidige handelsmaatregelen lopen af op 5 juni 2024, en nieuwe regelgeving zou direct na deze datum van kracht moeten worden.

Achtergrond
De Associatieovereenkomst tussen de EU en Oekraïne, inclusief het Diepe en Brede Vrijhandelsgebied, heeft sinds 2016 geleid tot preferentiële toegang voor Oekraïense bedrijven tot de EU-markt. Na de start van de agressieve oorlog door Rusland, heeft de EU in juni 2022 autonome handelsmaatregelen (ATM's) ingevoerd, waardoor alle Oekraïense producten tolvrije toegang kregen tot de EU. Deze maatregelen werden in 2023 met een jaar verlengd, en in januari stelde de EU-Commissie voor om de opschorting voor nog een jaar te verlengen, met extra waarborgen om de EU-markt te beschermen. Vorige maand bereikten de Raad en het Parlement een akkoord over de verordening, maar later besloten de lidstaten de tekst te wijzigen, wat leidde tot nieuwe onderhandelingen. Deze onderhandelingen resulteerden in het nieuwe voorlopige akkoord. Voor Moldavië heeft het Parlement onlangs besloten vergelijkbare maatregelen met nog een jaar te verlengen.

Voor meer informatie:
Eszter Zalan
European Parliament
Tel.: +32 228 40081
eszter.zalan@europarl.europa.eu

Publicatiedatum: