Mededelingen

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Berlijn en Brandenburg: groenten en fruit worden duurder

De levensmiddelprijzen in de Duitse deelstaten Berlijn en Brandenburg stijgen duidelijk, zo blijkt uit actuele cijfers van het regionale Bureau voor de Statistiek. Volgens deze cijfers werden in juli vooral de prijzen voor groenten (+12,4%) en fruit (+ 11,7%) duurder vergeleken bij dezelfde maand in het voorgaande jaar. Gemiddeld verhoogden de levensmiddelkosten zich in de regio met 5,8 procent.
 
Zowel de groente- en fruittelers alsook de handelaren uit de omgeving van Berlijn klagen over een duidelijk slechtere oogst dan vorig jaar. "Vooral de appeloogst valt dit jaar enorm slecht uit", zegt Petra Lack, bedrijfsleidster van 'Werder Frucht GmbH', één van de grootste groente- en fruitproducenten van Brandenburg. De productiebedrijven beschikten over slechts ongeveer de helft van de appeloogst die normaal in Brandenburg gebruikelijk is, schat de bedrijfsleidster. Vanwege de kleinere oogst stijgen dan ook de prijzen.
 
Ook de aardappeloogst is sterk getroffen. Dat is bijvoorbeeld ten zuiden van Berlijn te zien bij het bedrijf 'Märkische Agrargenossenschaft Mittenwalde'. "Op grond van de weersomstandigheden rekenen we erop dat de oogst vermoedelijk 40 procent kleiner uit zal vallen", vreest Cornelia Brinkmann, bedrijfsleidster van het bedrijf. Brinkmann levert jaarlijks tot wel 15.000 ton consumptieaardappelen aan de markt in Berlijn en Brandenburg.
 

Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© UienNieuws.nl 2018