Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
minder schadelijke organismes importgroenten en fruit dan 2011

NVWA: Fytosanitaire Signaleringen 2012

Vanaf 2004 doet de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) jaarlijks verslag van de Staat van de Plantgezondheid in Nederland. De rapportage geeft een overzicht van in- en uitgaande notificaties, uitgevoerde inspecties op en bestrijdingsacties tegen quarantaineorganismen en andere schadelijke organismen. In het verslag over 2012 wordt ook aandacht besteed aan organismen die niet zijn gereguleerd, nog niet of beperkt in Nederland voorkomen, maar in de toekomst mogelijk een (toenemend) probleem gaan vormen.

Het aantal notificaties door Nederland van Q-organismen in importzendingen afkomstig uit derde landen is in 2012 licht gedaald ten opzichte van 2011, van 342 naar 302. In de gehele EU is er juist een stijging met 10% ten opzichte van 2011, van 2.029 naar 2.272. Het aantal notificaties dat Nederland heeft ontvangen uit derde landen, is in 2012 gedaald naar 214. In 2012 ontving Nederland 96 notificaties van EU lidstaten over zendingen in het interne EU verkeer. Dat aantal is ongeveer gelijk aan 2011.

Groenten en fruit

In 2012 is bij importinspectie 108 maal een schadelijk organisme aangetroffen. Dat is minder dan in 2011. De variatie in het aantal intercepties over de jaren wordt vooral veroorzaakt door variatie in het aantal besmettingen van sinaasappel met Guignardia citricarpa. Bij plantenpaspoortinspecties is 98 maal een schadelijk organisme aangetroffen, alle in aardbei: 73 maal Xanthomonas fragariae, 24 maal Phytohthora fragariae en 1 maal aardbeikrinkelvirus. Het aantal besmettingen met Clavibacter michiganensis subsp. michiganensis (Cmm) in de teelt van tomaat neemt jaarlijks af en bedroeg 4 in 2012. In de paprikateelt werd de paprikasnuitkever (Anthonomus eugeniï) voor de eerste maal in Nederland aangetroffen. Op basis van alle op dat moment beschikbare informatie werd de snuitkever als schadelijk beschouwd en werd besloten tot uitroeiing op 6 besmette bedrijven, waarna geen nieuwe vondsten zijn gedaan.

Akkerbouw

Het aantal vondsten van ringrot voor Nederlandse begrippen is opnieuw hoog. Er zijn 9 besmettingen aangetroffen in 2 klonale lijnen, waarbij besmetverklaringen zijn opgelegd bij 1 pootgoedteler en 8 telers van consumptieaardappelen. Er waren geen vondsten van bruinrot, maar vanwege overstromingen in Friesland zijn 108 hectare pootaardappelen 'waarschijnlijk besmet' verklaard, waarmee de pootgoedstatus aan die partijen is ontnomen. De resultaten voor aardappelmoeheid worden sterk beïnvloed door de invoering van de nieuwe bestrijdingsrichtlijn. Nu de overgang naar de nieuwe richtlijn voorbij is, neemt het bemonsterde areaal toe. Dit leidt tot een hoger aantal vondsten. Ook de verzwaarde bemonsteringsintensiteit draagt hieraan bij. De ruimere afbakening van besmette verklaarde terreinen heeft er toe geleid dat de gemiddelde oppervlakte van een besmet verklaard terrein is verdubbeld. Ten gevolge van de weersomstandigheden ligt het aantal vondsten van M. chitwoodi duidelijk onder het niveau van voorgaande jaren.

Zie voor meer informatie het rapport Fytosanitaire Signaleringen 2012 op de site van de NVWA.
Publicatiedatum: