Mededelingen

Vacaturesmeer »



Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland




Knoflook vooral vers gekocht

Italië belangrijkste bestemming knoflook(re)export

De Nederlandse consument koopt knoflook vooral vers. Uit de Groenten- en Fruitmonitor van het Productschap Tuinbouw (PT) blijkt dat ruim 90% knoflook vers en ongesneden inkoopt. In Duitsland ligt dit percentage rond 75. Daar schaft bijna 15% deze groente voorgesneden aan. In ons land is dit slechts een paar procent.

Bij de bereiding van de maaltijd snijdt ruim driekwart van de consumenten in beide landen de knoflook in stukjes, waarna de verdere bereiding flink verschilt. In Nederland gaat bij ruim de helft van de consumenten de knoflook in de wokpan. In Duitsland is dit ongeveer bij 15% het geval. De Duitsers hebben meer voorkeur voor koken en bakken. Beide scoren ruim 25%. In Nederland is dit respectievelijk zes en 20%.

De Nederlander brengt vooral pasta, rijst en aardappelen met knoflook op smaak (ieder scoort circa 25%) om het verder te combineren met gehakt of kipfilet. Duitsers gebruiken knoflook bij dezelfde vleessoorten en verder is het vooral geliefd bij pasta en aardappelen (ieder 30%). Die liefde is overigens bij de oosterburen het minst aanwezig bij ouderen. In Nederland eten juist jongeren relatief weinig knoflook.

De aromatische groente wordt in Nederland vrijwel niet geteeld. Er is wel flinke handel in, toont de sectorstatistiek van het PT. In de periode 2007 – 2011 voerden importeurs op jaarbasis tussen 28,5 en 36,8 miljoen kilo in, het overgrote deel uit China. Het aandeel van China nam in die periode af van ruim 75 naar bijna 65% (2011: bijna 22 miljoen kilo). De invoer uit Argentinië nam toe (2011: 5,3 miljoen kilo, goed voor circa 15% van het totaal) en – in mindere mate - ook die uit Egypte en Mexico.

In 2011 was Italië de voornaamste bestemming van de (re)export, met 5,2 miljoen kilo. Dankzij een groei van de afzet naar dit land sinds 2007 (toen nam Italië 1,8 miljoen kilo af) verdrong het Zuid-Europese land in 2011 Duitsland als grootste afnemer. Dat land was in 2011 goed voor een afzet van 4,8 miljoen kilo op een totale uitvoer van bijna 29 miljoen kilo in dat jaar.

De sectorstatistiek en resultaten van de Groenten- en Fruitmonitor staan op www.tuinbouw.nl. Informatie over knoflook en recepten zijn te vinden op www.2x2.nl. Op www.veggipedia.nl staat informatie over voedingswaarde en bewaar-, koop- en bereidingstips van groenten en fruit. Voor meer informatie over de Groente- en Fruitmonitor neemt u contact op met Anne Marie Borgdorff, tel. 079 3470646 of e-mail a.borgdorff@tuinbouw.nl. Voor informatie over sectorstatistieken kunt u terecht bij Peter van der Salm, tel 079 3470662 of e-mail p.vandersalm@tuinbouw.nl.


Publicatiedatum: 2-9-2013

 



 

Ander nieuws uit deze sector:

26-4-2018 Het mysterie van het ontbrekend fruit
24-4-2018 Eenvoudige trucjes om je producten langer vers te houden
23-4-2018 Mythes over de magnetron: wat mag wel en niet?
20-4-2018 "We willen dichter bij de klant staan"
18-4-2018 Varieer met groenten en fruit op de barbecue
18-4-2018 Nieuwe Duitse databank online over vergeten groenten
12-4-2018 Wat doe je met de andere helft van een avocado?
10-4-2018 Nieuw b2b platform voor VLAM
9-4-2018 Japanner snijdt fantastische creaties uit groenten en fruit
6-4-2018 "Kinderen weten niet meer hoe echte aardbeien smaken"
3-4-2018 Handige truc om appel vers te houden
26-3-2018 Prei wassen doe je zo
23-3-2018 "Voorkomen verspilling klasse 2 niet alleen ethische kwestie"
21-3-2018 Waarin onderscheiden aardappelen zich van zoete aardappelen?
13-3-2018 De beste hybriderassen op een rij
5-3-2018 Lodders: bij extra eisen ook extra geld voor teler
28-2-2018 Groenten en fruit voor stralend witte tanden
15-2-2018 Franse telers voeren MRL-vrij predicaat in
15-2-2018 Voorouder sinaasappel had dikke schil en was zuur
14-2-2018 Sadra maakt muziek met fruit