Mededelingen

Vacaturesmeer »



Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland




Knoflook vooral vers gekocht

ItaliŽ belangrijkste bestemming knoflook(re)export

De Nederlandse consument koopt knoflook vooral vers. Uit de Groenten- en Fruitmonitor van het Productschap Tuinbouw (PT) blijkt dat ruim 90% knoflook vers en ongesneden inkoopt. In Duitsland ligt dit percentage rond 75. Daar schaft bijna 15% deze groente voorgesneden aan. In ons land is dit slechts een paar procent.

Bij de bereiding van de maaltijd snijdt ruim driekwart van de consumenten in beide landen de knoflook in stukjes, waarna de verdere bereiding flink verschilt. In Nederland gaat bij ruim de helft van de consumenten de knoflook in de wokpan. In Duitsland is dit ongeveer bij 15% het geval. De Duitsers hebben meer voorkeur voor koken en bakken. Beide scoren ruim 25%. In Nederland is dit respectievelijk zes en 20%.

De Nederlander brengt vooral pasta, rijst en aardappelen met knoflook op smaak (ieder scoort circa 25%) om het verder te combineren met gehakt of kipfilet. Duitsers gebruiken knoflook bij dezelfde vleessoorten en verder is het vooral geliefd bij pasta en aardappelen (ieder 30%). Die liefde is overigens bij de oosterburen het minst aanwezig bij ouderen. In Nederland eten juist jongeren relatief weinig knoflook.

De aromatische groente wordt in Nederland vrijwel niet geteeld. Er is wel flinke handel in, toont de sectorstatistiek van het PT. In de periode 2007 Ė 2011 voerden importeurs op jaarbasis tussen 28,5 en 36,8 miljoen kilo in, het overgrote deel uit China. Het aandeel van China nam in die periode af van ruim 75 naar bijna 65% (2011: bijna 22 miljoen kilo). De invoer uit ArgentiniŽ nam toe (2011: 5,3 miljoen kilo, goed voor circa 15% van het totaal) en Ė in mindere mate - ook die uit Egypte en Mexico.

In 2011 was ItaliŽ de voornaamste bestemming van de (re)export, met 5,2 miljoen kilo. Dankzij een groei van de afzet naar dit land sinds 2007 (toen nam ItaliŽ 1,8 miljoen kilo af) verdrong het Zuid-Europese land in 2011 Duitsland als grootste afnemer. Dat land was in 2011 goed voor een afzet van 4,8 miljoen kilo op een totale uitvoer van bijna 29 miljoen kilo in dat jaar.

De sectorstatistiek en resultaten van de Groenten- en Fruitmonitor staan op www.tuinbouw.nl. Informatie over knoflook en recepten zijn te vinden op www.2x2.nl. Op www.veggipedia.nl staat informatie over voedingswaarde en bewaar-, koop- en bereidingstips van groenten en fruit. Voor meer informatie over de Groente- en Fruitmonitor neemt u contact op met Anne Marie Borgdorff, tel. 079 3470646 of e-mail a.borgdorff@tuinbouw.nl. Voor informatie over sectorstatistieken kunt u terecht bij Peter van der Salm, tel 079 3470662 of e-mail p.vandersalm@tuinbouw.nl.


Publicatiedatum: 2-9-2013

 



 

Ander nieuws uit deze sector:

20-7-2018 Personalized food - een markt in opmars
17-7-2018 Veel groenten eten met behulp van Knorr
16-7-2018 Reusachtige paddenstoel ontdekt op Kreta
11-7-2018 De anatomie van de peper: wat zit er in
5-7-2018 Hollandse cherry-trostomaat van teler Royal Pride prijzenpakker in Duitsland
5-7-2018 Juli topmaand voor de zomertruffel
26-6-2018 Waarom is een 'peper' anders dan 'peper'?
25-6-2018 Fruitige nagelkunst, perfect voor de zomer
21-6-2018 Avocado's blijven twee keer zo lang rijp door eetbare coating
19-6-2018 Citrusspray
15-6-2018 Nieuw Haagse biertje gemaakt van kromme komkommers
11-6-2018 Heel Handig: bananen langer houdbaar
1-6-2018 Vijf 'coole' Afrikaanse groenten- en fruitsoorten
29-5-2018 Creatief hakken en snijden
23-5-2018 Stapeltjes eten, nieuwe trend op Instagram
18-5-2018 Tien tips voor een spannend glas water
2-5-2018 Genummerde bes
26-4-2018 Het mysterie van het ontbrekend fruit
24-4-2018 Eenvoudige trucjes om je producten langer vers te houden
23-4-2018 Mythes over de magnetron: wat mag wel en niet?