Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Knoflook vooral vers gekocht

Italië belangrijkste bestemming knoflook(re)export

De Nederlandse consument koopt knoflook vooral vers. Uit de Groenten- en Fruitmonitor van het Productschap Tuinbouw (PT) blijkt dat ruim 90% knoflook vers en ongesneden inkoopt. In Duitsland ligt dit percentage rond 75. Daar schaft bijna 15% deze groente voorgesneden aan. In ons land is dit slechts een paar procent.

Bij de bereiding van de maaltijd snijdt ruim driekwart van de consumenten in beide landen de knoflook in stukjes, waarna de verdere bereiding flink verschilt. In Nederland gaat bij ruim de helft van de consumenten de knoflook in de wokpan. In Duitsland is dit ongeveer bij 15% het geval. De Duitsers hebben meer voorkeur voor koken en bakken. Beide scoren ruim 25%. In Nederland is dit respectievelijk zes en 20%.

De Nederlander brengt vooral pasta, rijst en aardappelen met knoflook op smaak (ieder scoort circa 25%) om het verder te combineren met gehakt of kipfilet. Duitsers gebruiken knoflook bij dezelfde vleessoorten en verder is het vooral geliefd bij pasta en aardappelen (ieder 30%). Die liefde is overigens bij de oosterburen het minst aanwezig bij ouderen. In Nederland eten juist jongeren relatief weinig knoflook.

De aromatische groente wordt in Nederland vrijwel niet geteeld. Er is wel flinke handel in, toont de sectorstatistiek van het PT. In de periode 2007 – 2011 voerden importeurs op jaarbasis tussen 28,5 en 36,8 miljoen kilo in, het overgrote deel uit China. Het aandeel van China nam in die periode af van ruim 75 naar bijna 65% (2011: bijna 22 miljoen kilo). De invoer uit Argentinië nam toe (2011: 5,3 miljoen kilo, goed voor circa 15% van het totaal) en – in mindere mate - ook die uit Egypte en Mexico.

In 2011 was Italië de voornaamste bestemming van de (re)export, met 5,2 miljoen kilo. Dankzij een groei van de afzet naar dit land sinds 2007 (toen nam Italië 1,8 miljoen kilo af) verdrong het Zuid-Europese land in 2011 Duitsland als grootste afnemer. Dat land was in 2011 goed voor een afzet van 4,8 miljoen kilo op een totale uitvoer van bijna 29 miljoen kilo in dat jaar.

De sectorstatistiek en resultaten van de Groenten- en Fruitmonitor staan op www.tuinbouw.nl. Informatie over knoflook en recepten zijn te vinden op www.2x2.nl. Op www.veggipedia.nl staat informatie over voedingswaarde en bewaar-, koop- en bereidingstips van groenten en fruit. Voor meer informatie over de Groente- en Fruitmonitor neemt u contact op met Anne Marie Borgdorff, tel. 079 3470646 of e-mail a.borgdorff@tuinbouw.nl. Voor informatie over sectorstatistieken kunt u terecht bij Peter van der Salm, tel 079 3470662 of e-mail p.vandersalm@tuinbouw.nl.

Publicatiedatum: