Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Ronald Borst van Van der Windt Verpakking:

"Meerwaarde duurdere AGF-verpakking wordt vaak nog onderschat"

In een tijd als deze is het logisch dat afnemers van AGF-verpakkingen eerst kijken naar de prijs. Een focus op de totale verwerkingsprijs kan echter een groot verschil maken. Dat constateert sales manager Agriculture Ronald Borst van Van der Windt Verpakking. 'Nieuwe technieken bij leveranciers zorgen ervoor dat er met verpakkingen ook efficiency- of logistieke voordelen te behalen zijn.' Hij geeft als voorbeeld het nieuwe interieur voor perenkratten, dat ruimte en geld bespaart.

Door de toenemende eisen worden leveranciers al gauw gedwongen om meer te investeren in verpakkingen. Zo moeten verpakkingen voldoen aan de hoogste eisen wat betreft voedselveiligheid. Ook het gebruik van duurzamer FSC-papier, ook een eis die vaker voorkomt, heeft een meerprijs. Gedwongen door de krappe marges zoeken veel leveranciers in de AGF-sector in een tijd als deze naar mogelijkheden om te besparen. Een goedkopere verpakking is dan al gauw gevonden. 'Maar het gaat niet alleen maar om prijs', constateert Ronald Borst . 'Ook in onze sector is alle waar naar zijn geld. Een verpakking die iets duurder is, kan die prijs compenseren met andere voordelen.'Nieuw perenkratinterieur
Een goed voorbeeld in de agrarische sector is het nieuwe interieur voor perenkratten. Nieuwe technieken bij de leverancier hebben geleid tot een groot aantal verbeteringen. Zo is de nieuwe papierkwaliteit veel lichter in gewicht en is het interieur door toepassing van een extra liner dubbelzijdig te gebruiken.
Fruitteler Raymond Roest heeft al positieve ervaringen opgedaan. 'Dit interieur levert grote voordelen op in de verwerking. De golf-in-golfinterieurs hoeven niet meer uit elkaar te worden getrokken en een inpakker hoeft niet meer na te denken hoe het interieur in de krat ligt, doordat het tweezijdig bruikbaar is. Want arbeid is in Nederland toch nog steeds een van de belangrijkste kostprijs bepalende factoren. Dus zelfs al zou een interieur iets duurder in aanschaf zijn, dan blijkt dat in de praktijk toch goedkoper dan het in eerste instantie leek.' Behalve voordelen in de verwerking heeft het nieuwe interieur ook logistiek gezien zijn voordelen, er passen simpelweg meer eenheden op een pallet'.

Niet toegestane stoffen
"En dan hebben we het nog niet eens gehad over het eventuele gebruik van stoffen in goedkopere verpakkingen die niet zijn toegestaan. Pas nog kreeg ik een testrapport onder ogen van een goedkope fruitverpakking die regulier in de handel is. Daar zaten een aantal stoffen in die op de lijst van niet toegestane bestanddelen staan. Die verpakking voldeed dus niet aan de eisen in de Nederlandse Warenwet", vervolgt Ronald.

Het verpakkingsmateriaal waarin groenten en fruit worden verpakt moet aan de hoogste kwaliteitseisen op het gebied van voedselveiligheid voldoen. Retailers sturen leveranciers een continue stroom van documenten toe met vragen over stoffen met exotische namen zoals recent bijvoorbeeld "Anthrachinon".

Of alle betrokkenen even willen verklaren dat deze stof niet voorkomt in het door hen geleverde, c.q. gebruikte verpakkingsmateriaal. 'Wij zijn hierop voorbereid, altijd al geweest' weet Ronald Borst te melden. 'Wij zorgen ervoor dat onze  grondstoffenleveranciers hoogwaardige, papierliners inzetten waarin zulke verontreinigingen uit den boze zijn. Uiteraard worden deze materialen voorzien van de noodzakelijke kwaliteitsdocumenten en certificeringen waarin verklaart wordt dat de materialen vrij zijn van deze 'gewraakte verontreinigingen' zoals die recent in Duitsland aan het licht kwamen'. De lijst met stoffen die niet zijn toegestaan lijkt schier oneindig en aan de vragenstroom lijkt dan voorlopig ook nog geen einde te komen.

'Je hebt dan gelijk één van de prijsbepalende factoren van een verpakking te pakken" laat Borst weten. "Want gecertificeerd – voedselveilig – papier is per ton duurder dan 'ingekleurd schrenz-liners' (ver doorgerecyceld papier red.) noodzakelijker wijze aangevuld met kleurstoffen gemaakt uit onbekende bronnen".

Voor meer informatie:
Ronald Borst
Van der Windt Verpakking
Tel: 0174-636218
ronald.borst@vanderwindt.com
www.vanderwindt.com

Publicatiedatum: 28-10-2013

  

Ander nieuws uit deze sector:

21-9-2017 Infia introduceert CUBO-verpakking voor AGF
21-9-2017 Blogster ontwerpt doos voor Zespri kiwi's
20-9-2017 Spaanse jongeren zien liever karton- of houtverpakking
13-9-2017 Pre-made pouch machines
13-9-2017 "Sealen van komkommers verlengt houdbaarheid aanzienlijk"
12-9-2017 Van De Velde Packaging verstevigt marktpositie door overname Koninklijke Schut
12-9-2017 "Nieuwe manier van verpakken voor aardappelen en uien"
6-9-2017 "Pioniers worden beloond met duurzame verpakkingsoplossing"
5-9-2017 Gezonde verse tussendoortjes voor in het snackschap
4-9-2017 "Sluiting kunststof verpakkingsketen vraagt om maatregelen"
1-9-2017 80% minder plastic bij snacktomaatjes Aldi België
29-8-2017 Winnaars Duitse verpakkingsprijs bekend
29-8-2017 Puntzak druiven ideaal op het strand
28-8-2017 Verbod op eenmalige plastic tassen in België
28-8-2017 New Yorkse appelhandelaar lanceert displays
25-8-2017 Slim etiket verkleurt wanneer eten bederft
24-8-2017 Nieuw folie houdt verse producten langer houdbaar
23-8-2017 Spray met nanotechnologie houdt producten langer vers
23-8-2017 Antibacteriële verpakking op basis van klei houdt AGF vers
23-8-2017 "Een etiket in vijf werkdagen"