Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Ronald Borst van Van der Windt Verpakking:

"Meerwaarde duurdere AGF-verpakking wordt vaak nog onderschat"

In een tijd als deze is het logisch dat afnemers van AGF-verpakkingen eerst kijken naar de prijs. Een focus op de totale verwerkingsprijs kan echter een groot verschil maken. Dat constateert sales manager Agriculture Ronald Borst van Van der Windt Verpakking. 'Nieuwe technieken bij leveranciers zorgen ervoor dat er met verpakkingen ook efficiency- of logistieke voordelen te behalen zijn.' Hij geeft als voorbeeld het nieuwe interieur voor perenkratten, dat ruimte en geld bespaart.

Door de toenemende eisen worden leveranciers al gauw gedwongen om meer te investeren in verpakkingen. Zo moeten verpakkingen voldoen aan de hoogste eisen wat betreft voedselveiligheid. Ook het gebruik van duurzamer FSC-papier, ook een eis die vaker voorkomt, heeft een meerprijs. Gedwongen door de krappe marges zoeken veel leveranciers in de AGF-sector in een tijd als deze naar mogelijkheden om te besparen. Een goedkopere verpakking is dan al gauw gevonden. 'Maar het gaat niet alleen maar om prijs', constateert Ronald Borst . 'Ook in onze sector is alle waar naar zijn geld. Een verpakking die iets duurder is, kan die prijs compenseren met andere voordelen.'Nieuw perenkratinterieur
Een goed voorbeeld in de agrarische sector is het nieuwe interieur voor perenkratten. Nieuwe technieken bij de leverancier hebben geleid tot een groot aantal verbeteringen. Zo is de nieuwe papierkwaliteit veel lichter in gewicht en is het interieur door toepassing van een extra liner dubbelzijdig te gebruiken.
Fruitteler Raymond Roest heeft al positieve ervaringen opgedaan. 'Dit interieur levert grote voordelen op in de verwerking. De golf-in-golfinterieurs hoeven niet meer uit elkaar te worden getrokken en een inpakker hoeft niet meer na te denken hoe het interieur in de krat ligt, doordat het tweezijdig bruikbaar is. Want arbeid is in Nederland toch nog steeds een van de belangrijkste kostprijs bepalende factoren. Dus zelfs al zou een interieur iets duurder in aanschaf zijn, dan blijkt dat in de praktijk toch goedkoper dan het in eerste instantie leek.' Behalve voordelen in de verwerking heeft het nieuwe interieur ook logistiek gezien zijn voordelen, er passen simpelweg meer eenheden op een pallet'.

Niet toegestane stoffen
"En dan hebben we het nog niet eens gehad over het eventuele gebruik van stoffen in goedkopere verpakkingen die niet zijn toegestaan. Pas nog kreeg ik een testrapport onder ogen van een goedkope fruitverpakking die regulier in de handel is. Daar zaten een aantal stoffen in die op de lijst van niet toegestane bestanddelen staan. Die verpakking voldeed dus niet aan de eisen in de Nederlandse Warenwet", vervolgt Ronald.

Het verpakkingsmateriaal waarin groenten en fruit worden verpakt moet aan de hoogste kwaliteitseisen op het gebied van voedselveiligheid voldoen. Retailers sturen leveranciers een continue stroom van documenten toe met vragen over stoffen met exotische namen zoals recent bijvoorbeeld "Anthrachinon".

Of alle betrokkenen even willen verklaren dat deze stof niet voorkomt in het door hen geleverde, c.q. gebruikte verpakkingsmateriaal. 'Wij zijn hierop voorbereid, altijd al geweest' weet Ronald Borst te melden. 'Wij zorgen ervoor dat onze  grondstoffenleveranciers hoogwaardige, papierliners inzetten waarin zulke verontreinigingen uit den boze zijn. Uiteraard worden deze materialen voorzien van de noodzakelijke kwaliteitsdocumenten en certificeringen waarin verklaart wordt dat de materialen vrij zijn van deze 'gewraakte verontreinigingen' zoals die recent in Duitsland aan het licht kwamen'. De lijst met stoffen die niet zijn toegestaan lijkt schier oneindig en aan de vragenstroom lijkt dan voorlopig ook nog geen einde te komen.

'Je hebt dan gelijk ÚÚn van de prijsbepalende factoren van een verpakking te pakken" laat Borst weten. "Want gecertificeerd ľ voedselveilig ľ papier is per ton duurder dan 'ingekleurd schrenz-liners' (ver doorgerecyceld papier red.) noodzakelijker wijze aangevuld met kleurstoffen gemaakt uit onbekende bronnen".

Voor meer informatie:
Ronald Borst
Van der Windt Verpakking
Tel: 0174-636218
ronald.borst@vanderwindt.com
www.vanderwindt.com

Publicatiedatum: 28-10-2013

  

Ander nieuws uit deze sector:

20-7-2018 Euro Pool System lanceert Smart Return Logistics
20-7-2018 Een derde van het plastic in Britse retail amper te recyclen
18-7-2018 Biologisch afbreekbare banderol voor Lidl
17-7-2018 Rapport geeft inzage welke verpakkingen voor AGF in VK worden gebruikt
17-7-2018 Volledig recyclebare verpakking
13-7-2018 Verpakking voor stukken watermeloen
12-7-2018 Nieuwe Duitse verpakkingswet: minder ecologische belasting, meer recycling
12-7-2018 Verbod op zwart plastic PlanetProof niet ingevoerd, verbod op metalen sluitingen wel
11-7-2018 China: kleinverpakking is de trend
9-7-2018 Iceland probeert papieren tassen ter vervanging van plastic
6-7-2018 Wetenschappers ontwikkelen eetbare verpakking
5-7-2018 Patriottische verpakking maakt Canadees feest inspirerend
4-7-2018 Biologisch afbreekbare folies en groentennetten
4-7-2018 Bio-bessenschaaltjes uit houtsnippers
3-7-2018 Steeds meer Poolse telers kiezen voor bedrukte folieverpakkingen
2-7-2018 Plastic zakjes zijn sinds zondag 1 juli niet meer gratis in Spanje
29-6-2018 äDuurzaamheidsstrategie be´nvloedt verpakkingskeuze"
29-6-2018 Nieuwe champingonverpakking wint onderscheiding
28-6-2018 Recyclebare verpakking voor verse kruiden
28-6-2018 Fruitsticker van 'zeep'