Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
#Polderhack: PestiLeaks in de prijzen

App moet informatie gewasbeschermingsmiddelen verduidelijken voor telers

Dit weekend is 24 uur non-stop gewerkt door ICT designers, data- en kennisleveranciers aan het toegankelijk maken van informatie over gewasbeschermingsmiddelen. Zij hebben de basis gelegd voor een webservice en een app en daarmee een prijs gewonnen. De 'hackers' gingen deze uitdaging aan tijdens de Dutch Design Week. CLM en akkerbouwbedrijf Wilhelminapolder namen het initiatief voor deze zogenaamde 'PestiLeaks' met hun pitch over de noodzaak om gebruiksvoorschriften van pesticiden beschikbaar te maken voor telers.

Eén van de initiatiefnemers van de PestiLeaks is Anneloes Visser van CLM. Samen met Jeroen Verschoore van akkerbouwbedrijf Wilhelminapolder  enthousiasmeerde zij een groep ICT designers, data- en kennisleveranciers om aan de slag te gaan met gewasbeschermingsmiddeleninformatie. Dit deed zij tijdens de Polderhack, één van de activiteiten van Agri Meets  Design, dat onderdeel is van de 12e editie van de Dutch Design Week. De Polderhack werd georganiseerd door het ministerie van EZ en TU Eindhoven. We stelden Anneloes een aantal vragen.

Wat was de aanleiding voor de PestiLeaks?
"Mijn pitch ging over het volgende probleem met betrekking tot open data: al jaren is er bij gebruikers en adviseurs grote behoefte aan informatie over bestrijdingsmiddelen. Die informatie is volop beschikbaar bij het CTGB (College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden), maar deze informatie zit 'verstopt' in moeilijk toegankelijke  toelatingsbesluiten. Veel gebruikers en adviseurs ontfutselen nu zelf de informatie aan deze besluiten. Hoogste tijd dus voor een bijzondere vorm van WikiLeaks: PestiLeaks! Het gaat daarbij niet om 'geheime' informatie, maar om verstopte informatie."

Wat was er zo bijzonder aan jullie aanpak?
"Na de pitch is een groep ambitieuze 'hackers' aan de slag gegaan en is  een hele nacht doorgewerkt. De sfeer was bijzonder, zoveel enthousiasme  om samen naar één doel toe te werken. Bijzonder was ook dat er mensen  van zoveel verschillende achtergronden mee deden. In mijn team zaten een boer, ICT'ers van Ordina, Alterra, Belastingdienst, Achmea en CropR. Ieder met hun eigen specialisatie: probleemeigenaar, hacken, apps bouwen, webservice maken."

En, wat heeft het precies opgeleverd?
"In 24 uur is CTGB informatie ontsloten en is gewerkt aan een webservice  en app. Hiermee kan voor elk gewas worden opgezocht welke middelen zijn  toegelaten en wat de gebruiksvoorschriften zijn. We hebben zaterdag  de Grootste Oogst Prijs gewonnen, omdat ons werk in korte tijd zoveel heeft  opgeleverd voor de boer."

Dit vraagt om vervolgstappen; hoe gaan  jullie hiermee verder?
"De groep is niet te stoppen, er wordt nog steeds nagedacht en gewerkt aan de data die beschikbaar is gekomen en uitbreiding daarvan. CLM en CropR gaan bekijken hoe de webservice en app verder gebracht kunnen worden, samen met het PestiLeaks-team. We willen de informatie bijvoorbeeld ook koppelen aan onze Milieumeetlat."

Meer info: CLM, T 0345-470700


Publicatiedatum: 1-11-2013

  

Ander nieuws uit deze sector:

25-4-2018 Corrigeren tijdens containertransport
24-4-2018 Japanse politie pakt AGF-handelaar op voor bitcoin fraudedeal
20-4-2018 Demonstraties van kwaliteitsmeters op CPMA Vancouver
18-4-2018 Benelux stapt over naar één datamodel
17-4-2018 Meer dataroof via vertrouwde mailadressen
16-4-2018 "Altijd halen we met onze klanten de eindstreep"
13-4-2018 Nieuwe colorimeter voor groenten en fruit
12-4-2018 "Datakwaliteit is een must-have in e-commerce"
11-4-2018 Hollander kiest voor nieuwe transportsoftware
11-4-2018 Blockchain-oplossing voor mangosector
10-4-2018 Na privacyschandaal nu Facebooktool online
10-4-2018 West-Afrika dagenlang offline door kapotte onderzeekabel
10-4-2018 Vernietig je laptop en telefoon na je reis
9-4-2018 Samenwerking De Groot Fresh Group en Schouw krijgt vervolg
6-4-2018 Nu overal een lekker bakje koffie
6-4-2018 Aankopen via smartphone in de lift
6-4-2018 'Workplace' van Facebook handig in tijden van avocadotekort
5-4-2018 Taalbarrières niet langer een probleem voor internationale handel
5-4-2018 Stimuleren gebruik GS1 standaarden in versketen
4-4-2018 Britse bananenrijper bundelt krachten met softwarebedrijf activeIT