Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Samen voor de beste kwaliteit uien!

Informatiebijeenkomst Waterman Onions & Syngenta

Op 19 december jl. organiseerde Waterman Onions en Syngenta een informatiebijeenkomst voor uientelers op de zaadproductie locatie van Syngenta in Enkhuizen. Hierbij was een enthousiaste groep telers van AJK Flevoland aanwezig samen met een aantal andere geïnteresseerde uientelers. Eerder dit jaar organiseerden bovenstaande partijen ook al een bijeenkomst met als doelstelling de bewustwording rondom kwaliteitsaspecten in de uienteelt te verbeteren.

Uienverwerker Wim Waterman begon de dag met een korte evaluatie van het afgelopen seizoen. Hierbij werden diverse stellingen voorgelegd waardoor er een interessante discussie ontstond over de invloed van teeltmaatregelen, prijzen en het belang van een goede kwaliteit om de exportmarkt in stand te houden. Ook werd er gesproken over nieuwe sorteertechnieken en de waarde van een Global Gap certificering.



Na de presentatie was het tijd voor een rondleiding door de zaden productiehal van Syngenta in Enkhuizen. In Nederland werken bij Syngenta zo'n 900 medewerkers aan de ontwikkeling, productie en verkoop van kwalitatief hoogwaardige zaden en gewasbeschermingsmiddelen. Door dit complete en toonaangevende productportfolio kan Syngenta als enige in de markt geïntegreerde oplossingen aanbieden waarin toprassen, gewasbeschermingsmiddelen en innovatieve kracht samenkomen.
Bij terugkomst gaf Johan Bierma van Syngenta een presentatie over de meerwaarde die Syngenta specifiek voor de uienteelt kan bieden. "Met een compleet en breed assortiment uienrassen en GBM proberen wij te voldoen aan het doel om wereldwijd de beste kwaliteit en opbrengst te realiseren", aldus Johan Bierma van Syngenta. De veredeling van nieuwe rassen richt zich daarbij op een goede bewaarkwaliteit die zicht laat zien in een uitstekende hardheid, huidvastheid en spruitrust van de uien. De nieuwe rassen Medaillon en Motion zijn hier een goed voorbeeld van. Op basis van kwaliteit zijn alle Syngenta uienrassen vertegenwoordigd in de top 5 van de UIKC lijst.



Bij de ontwikkeling van GBM wordt gekeken naar de beste effectiviteit in combinatie met gewas- en milieuvriendelijkheid. Het fungicide Olympus laat zien dat deze twee aspecten, een goede effectiviteit en zachtheid voor het gewas, uitstekend met elkaar samengaan. Olympus heeft met z'n sterke werking op bladvlekken en Stemphylium en goede nevenwerking op koprot zijn waarde in de uienteelt bewezen.
Naast rassen en GBM werd er ook nog aandacht besteedt aan nieuwe spuittechnieken die voor een optimaal en verantwoord gebruik van GMB kunnen dienen en daarnaast ook nog eens de nodige arbeid kunnen besparen.

Publicatiedatum: