Mededelingen

Vacaturesmeer »



Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland




Nederlandse voedselsituatie is allerbeste ter wereld

Waar op aarde is voedselvoorziening en kwaliteit het beste? Oxfam heeft voor het eerst onderzoek gedaan naar de 125 beste en slechtste landen om te eten. De beste plaats is Nederland.

Wereldwijd gaan meer dan 840 miljoen mensen met honger naar bed, hoewel er genoeg voedsel in de wereld is. Dit heeft te maken met gebrek aan investeringen in kleinschalige landbouw en infrastructuur in ontwikkelingslanden. Daarnaast speelt klimaatverandering een rol. En eetbare gewassen die worden gebruikt voor biobrandstof, belanden in de tank en niet op tafel.

Aan de hand van vier vragen stelde Oxfam haar lijst samen. Hebben mensen genoeg te eten? Kunnen mensen hun voeding betalen? Is de voeding van goede kwaliteit? En tot slot: hoeveel mensen hebben gezondheidsklachten die met voeding hebben te maken, zoals obesitas en diabetes?  De maximale score van 100 geeft problemen aan en bij 0 punten is de situatie ideaal.

Beste en slechtste landen

Op de eerste plaats staat Nederland (6 punten), direct gevolgd door Frankrijk en Zwitserland (8 punten) en andere West-Europese landen  plus Australie. Onderaan staan Angola, Ethiopië (beide 49 punten) en hekkensluiter Tsjaad (50 punten).

Tsjaad kampt niet alleen met slechte voeding.  Het eten is er duur en moeilijk te krijgen. Eén op de drie kinderen is er ondervoed. Volgens de Oxfam-index besteden mensen in de armste landen tot wel 75% van hun inkomen aan voedsel.

Diabetes en overgewicht

Opvallend is de afwezigheid van de Verenigde Staten en Groot-Brittannië bij de beste tien procent. In die landen is goede voeding duur en het dieet van armere mensen slecht met diabetes en overgewicht tot gevolg. Diabetes komt het meeste voor in Saoedie-Arabië en overgewicht in de Anglosaskische landen.
Overgewicht is ook de enige score waarin Nederland slecht presteert: 1 op de 5 mensen in Nederland heeft een BMI (body mass index) van meer dan 30.


Publicatiedatum: 15-1-2014

 



 

Ander nieuws uit deze sector:

25-4-2018 31 dagen groentechallenge
25-4-2018 Kroten groente van het jaar 2018
25-4-2018 Deense consumenten brengen voedselverspilling met 14.000 ton terug
24-4-2018 4.500 gezinnen wagen zich aan Seizoensgroenten-Challenge
20-4-2018 In België meer fruit maar minder groenten geconsumeerd
18-4-2018 Salade in een handomdraai klaar met de 1-minute Salad Maker
17-4-2018 Depressief? Het zou weleens aan je voeding kunnen liggen
17-4-2018 Granaatappel werkt ontstekingsremmend
13-4-2018 Uitgiftepunt op hogeschool om groenten- en fruit consumptie te stimuleren
13-4-2018 Ziekenhuis kiest voor herstelbevorderend voedingsconcept
13-4-2018 ONVZ helpt verzekerden gezonder te leven met FoodFirst Network
11-4-2018 "Meeste mensen kunnen beter naar de groenteboer dan naar de apotheek"
11-4-2018 Cranberry is geen medisch hulpmiddel bij blaasontsteking
11-4-2018 Donderslaghoofdpijn na eten heetste peper ter wereld
10-4-2018 De 10 bewezen gezondheidsvoordelen van asperges
9-4-2018 Aminozuur asparagine kan rol spelen bij uitzaaiing kankercellen
6-4-2018 Canada: een van de grootste verspillers ter wereld
6-4-2018 AH wint tweede keer op rij Jaarprijs Goede Voeding
5-4-2018 Noorse supermarkten verkopen tonnen 'gezond snoep'
5-4-2018 In 2050 eet men meer groenten en minder vlees