Mededelingen

Vacaturesmeer »



Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland




Knoflook en uien tegen astma

In de westerse wereld lijden steeds meer mensen aan astma. In het Zwitserse Lausanne zijn onderzoekers nu een mogelijke oorzaak op het spoor gekomen, meldt de Zwitserse website 20min.ch: we eten te weinig groenten en fruit.

Onze voedingsgewoontes zouden er direct verantwoordelijk voor kunnen zijn dat astma in opmars is, zo is de conclusie van een onderzoek uitgevoerd door artsen van het universitair ziekenhuis Lausanne (CHUV). Uit het onderzoek bleek dat bij muizen, die gevoerd worden met voer dat rijk is aan voedingsvezels, de allergische astma verlicht wordt, aangezien dit voer de ontwikkeling van immuuncellen beďnvloedt. De muizen die weinig voedingsvezels binnenkregen reageerden met sterkere allergische reacties op een extract van huisstofmijten dan de muizen die het vezelrijke dieet kregen. De onderzoekers vermoeden dat dit bij mensen ongeveer hetzelfde is. Zij willen dit nu onderzoeken door proefpersonen aan klinische onderzoeken deel te laten nemen.

In de afgelopen decennia kregen steeds meer mensen allergische astma, zowel in industrie- als in ontwikkelingslanden. Tegelijkertijd daalde de consumptie van levensmiddelen zoals groenten en fruit, die rijk zijn aan voedingsvezels. Het is al langer bekend dat een vezelrijke voeding darmziektes kan voorkomen, maar het blijkt nu dus ook tot in de longen een positief effect te hebben. Marsland, één van de Zwitserse onderzoekers, raadt dan ook nu al aan om de dagelijkse dosis aan groenten en fruit te verhogen. Met name citrus, knoflook en uien kunnen helpen, zo zei hij tegen de Zwitserse krant 'Tribune de Genčve'.

Publicatiedatum: 17-1-2014

 



 

Ander nieuws uit deze sector:

23-1-2018 Avocadopit heeft kankerremmende eigenschappen
18-1-2018 Vers fruit ruim 28 procent duurder dan 10 jaar geleden
17-1-2018 Vruchtensappen verzadigen minder dan hele stukken fruit
17-1-2018 Britten houden van bananen en zachtfruit
16-1-2018 Roemenië: Fruitconsumptie overschrijdt die van varkensvlees
16-1-2018 Franse professor legt uit: met déze voeding voorkom je een depressie
15-1-2018 Fit op kantoor
15-1-2018 Kinderen leren gezond eten met de Leerstraat
12-1-2018 19 partners gaan bijdragen aan gezonder eetpatroon consumenten
12-1-2018 Boerenkool is een trendgroente
11-1-2018 "Het woord ‘lekker’ wordt de komende jaren minder relevant"
11-1-2018 ​"We zouden groenten en fruit moeten eten alsof ons leven ervan afhangt"
11-1-2018 Medicinale paddenstoelen de voedseltrend voor 2018
11-1-2018 'Voedingsapotheken' schrijven groenten en fruit voor
9-1-2018 'Hersenvoedsel' en koolhydraat-alternatieven dé foodtrends voor 2018
9-1-2018 Iedereen vleesvrij: Een ramp voor de volksgezondheid
9-1-2018 Aankoopbeslissingen van millennials
9-1-2018 Australische hardfruitexporteurs wordt geadviseerd te stoppen met IProdione
8-1-2018 Gezonde reisproviand op de 'Tag des Deutschen Apfels'
5-1-2018 Handtekeningen gevraagd voor voedselonderwijs op Horecava