Mededelingen

Vacaturesmeer »



Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland




Knoflook en uien tegen astma

In de westerse wereld lijden steeds meer mensen aan astma. In het Zwitserse Lausanne zijn onderzoekers nu een mogelijke oorzaak op het spoor gekomen, meldt de Zwitserse website 20min.ch: we eten te weinig groenten en fruit.

Onze voedingsgewoontes zouden er direct verantwoordelijk voor kunnen zijn dat astma in opmars is, zo is de conclusie van een onderzoek uitgevoerd door artsen van het universitair ziekenhuis Lausanne (CHUV). Uit het onderzoek bleek dat bij muizen, die gevoerd worden met voer dat rijk is aan voedingsvezels, de allergische astma verlicht wordt, aangezien dit voer de ontwikkeling van immuuncellen beïnvloedt. De muizen die weinig voedingsvezels binnenkregen reageerden met sterkere allergische reacties op een extract van huisstofmijten dan de muizen die het vezelrijke dieet kregen. De onderzoekers vermoeden dat dit bij mensen ongeveer hetzelfde is. Zij willen dit nu onderzoeken door proefpersonen aan klinische onderzoeken deel te laten nemen.

In de afgelopen decennia kregen steeds meer mensen allergische astma, zowel in industrie- als in ontwikkelingslanden. Tegelijkertijd daalde de consumptie van levensmiddelen zoals groenten en fruit, die rijk zijn aan voedingsvezels. Het is al langer bekend dat een vezelrijke voeding darmziektes kan voorkomen, maar het blijkt nu dus ook tot in de longen een positief effect te hebben. Marsland, één van de Zwitserse onderzoekers, raadt dan ook nu al aan om de dagelijkse dosis aan groenten en fruit te verhogen. Met name citrus, knoflook en uien kunnen helpen, zo zei hij tegen de Zwitserse krant 'Tribune de Genève'.

Publicatiedatum: 17-1-2014

 



 

Ander nieuws uit deze sector:

20-4-2018 In België meer fruit maar minder groenten geconsumeerd
18-4-2018 Salade in een handomdraai klaar met de 1-minute Salad Maker
17-4-2018 Depressief? Het zou weleens aan je voeding kunnen liggen
17-4-2018 Granaatappel werkt ontstekingsremmend
13-4-2018 Uitgiftepunt op hogeschool om groenten- en fruit consumptie te stimuleren
13-4-2018 Ziekenhuis kiest voor herstelbevorderend voedingsconcept
13-4-2018 ONVZ helpt verzekerden gezonder te leven met FoodFirst Network
12-4-2018 Groenten en fruit kunnen risico op oogziekte bijna halveren
11-4-2018 "Meeste mensen kunnen beter naar de groenteboer dan naar de apotheek"
11-4-2018 Cranberry is geen medisch hulpmiddel bij blaasontsteking
11-4-2018 Donderslaghoofdpijn na eten heetste peper ter wereld
10-4-2018 De 10 bewezen gezondheidsvoordelen van asperges
9-4-2018 Aminozuur asparagine kan rol spelen bij uitzaaiing kankercellen
6-4-2018 Canada: een van de grootste verspillers ter wereld
6-4-2018 AH wint tweede keer op rij Jaarprijs Goede Voeding
5-4-2018 Noorse supermarkten verkopen tonnen 'gezond snoep'
5-4-2018 In 2050 eet men meer groenten en minder vlees
5-4-2018 Negatief framen én benoemen van de norm: hogere fruitconsumptie
4-4-2018 Meer fruit, minder rimpels
4-4-2018 RLI: "Werk toe naar duurzame consumptiepatronen"