Mededelingen

Vacaturesmeer »



Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland




Knoflook en uien tegen astma

In de westerse wereld lijden steeds meer mensen aan astma. In het Zwitserse Lausanne zijn onderzoekers nu een mogelijke oorzaak op het spoor gekomen, meldt de Zwitserse website 20min.ch: we eten te weinig groenten en fruit.

Onze voedingsgewoontes zouden er direct verantwoordelijk voor kunnen zijn dat astma in opmars is, zo is de conclusie van een onderzoek uitgevoerd door artsen van het universitair ziekenhuis Lausanne (CHUV). Uit het onderzoek bleek dat bij muizen, die gevoerd worden met voer dat rijk is aan voedingsvezels, de allergische astma verlicht wordt, aangezien dit voer de ontwikkeling van immuuncellen beïnvloedt. De muizen die weinig voedingsvezels binnenkregen reageerden met sterkere allergische reacties op een extract van huisstofmijten dan de muizen die het vezelrijke dieet kregen. De onderzoekers vermoeden dat dit bij mensen ongeveer hetzelfde is. Zij willen dit nu onderzoeken door proefpersonen aan klinische onderzoeken deel te laten nemen.

In de afgelopen decennia kregen steeds meer mensen allergische astma, zowel in industrie- als in ontwikkelingslanden. Tegelijkertijd daalde de consumptie van levensmiddelen zoals groenten en fruit, die rijk zijn aan voedingsvezels. Het is al langer bekend dat een vezelrijke voeding darmziektes kan voorkomen, maar het blijkt nu dus ook tot in de longen een positief effect te hebben. Marsland, één van de Zwitserse onderzoekers, raadt dan ook nu al aan om de dagelijkse dosis aan groenten en fruit te verhogen. Met name citrus, knoflook en uien kunnen helpen, zo zei hij tegen de Zwitserse krant 'Tribune de Genève'.

Publicatiedatum: 17-1-2014

 



 

Ander nieuws uit deze sector:

21-9-2017 Duitsers eten meer vers dan Fransen
20-9-2017 Huisarts prijst groenten aan bij RTL Late Night
20-9-2017 Den Haag deelt vrolijke groentendoosjes aan armlastige jeugd
20-9-2017 Het Vlaams Instituut Gezond Leven: Meer groenten, minder vlees
18-9-2017 "Voedingswetenschap moet anders"
18-9-2017 Israël: Rosj Hasjana goed voor 10% grotere AGF-afzet
14-9-2017 Sopropo heilzaam tegen diabetes en kanker
13-9-2017 Gekookt meer voedingsstoffen in tomaten en spinazie
12-9-2017 Waarom eten kinderen eigenlijk geen groenten?
12-9-2017 "Onderzoek naar bittere stof in witlof als mogelijk medicijn"
11-9-2017 "Deze groenten kun je beter niet eten als je wil afvallen"
11-9-2017 Healthy Food Congress: kloof tussen gezondheid en groente verder dichten
7-9-2017 VK: Hoge concentratie gewasbeschermingsmiddelen gevonden in Britse AGF voor kinderen
5-9-2017 Nieuwe Vlaamse campagne voor gezond snacken voor kinderen
5-9-2017 Misleiding bij Capri-Sun en Fruity Water
5-9-2017 Congres over effect gezonde voeding op gezondheid
31-8-2017 Is broccoli de sleutel tot anti-veroudering?
31-8-2017 VS: Kritiek op schoolfruitprogramma
30-8-2017 '70% supermarkt bestaat uit omstreden 'ultra processed foods'
29-8-2017 Drukbezette ouders sussen met knijpfruit hun geweten