Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jaap Jonker, De Groot & Slot:

"Verkoop uienzaad kwam traag op gang, maar gaat nu hard"

Verkoopleider Jaap Jonker van De Groot & Slot schat in dat de verkoop van uienzaad op dit moment ongeveer op 60% van het totaal zit. "De verkoop kwam erg traag op gang door een nat najaar met late oogst van onder andere aardappels, wortelen en in sommige gebieden ook weer uien. Half december waren de meesten klaar met het landwerk en dat gaat de knop even om en wordt er, terecht, niet meteen gedacht aan het nieuwe seizoen met zaadbestellingen etc."

"Vanaf 6 januari begon het pas te lopen en we zien met name de laatste anderhalve week dat het heel hard gaat! Wat opvalt is dat er behoorlijk wat meer geprimed zaad in bestelling staat in vergelijking met afgelopen jaren, vermoedelijk is dit mede een gevolg van de trage start die afgelopen jaar is geweest. Met een koud voorjaar kwam het loof niet heel snel tot ontwikkeling, als je door priming de opkomst wat kan versnellen en de uniformiteit kan vergroten heeft dit een positief effect op de stand. Dit maakt de onkruidbestrijding ook weer makkelijker", vervolgt Jaap.

"De rassen die het grootst blijven zijn de Hytech en de Hypark. In het vroege zien we de Hybing weer een voorname plaats hebben voor de af-land contracten en vrije teelt. Bij vroeg en bewaarbaar komen veel telers toch weer uit bij het betrouwbare ras Summit en een relatief nieuw ras Hybound. De nieuwkomer Hysky is sterker tegen fusarium dan alle andere rassen en dit ras is als gevolg daarvan ook al reeds uitverkocht. Tevens zien we een toename in de verkoop van ons rode hybride ras Red Tide. We hebben voldoende zaad beschikbaar en dat zie je terug in toenemende verkoop. We denken dat het areaal ongeveer gelijk zal blijven in vergelijking met afgelopen jaar", zegt de verkoopleider.

"We zijn blij dat we goede producties hebben en dat we zodoende de verwachting van betrouwbare leverancier in de markt kunnen bevestigen. We richten ons vooral op kwaliteit en opbrengst, dat is ideaal voor de teler, voor de verwerkers en exporteurs! We moeten zorgen dat Nederland, exportland, op plaats 1 of 2 blijft staan in de absolute export van uien."

j.jonker@degrootenslot.nl
www.degrootenslot.nl