Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Akkerbouwer Henk Smith uit Beerta wint eerste editie Topbodem

Akkerbouwer Henk Smith uit Beerta is de eerste winnaar van Topbodem, de bodemkennis- en -managementcompetitie voor akkerbouwers. De jury van Topbodem maakte dat op 27 februari bekend tijdens het Topbodem-event bij PTC+ in Dronten. Op plek twee eindigde Johan de Boer uit Grijpskerk. Plek drie was voor Philip Kroes uit Dronten, en Remko van Wieringen uit Finsterwolde eindigde als vierde.

In totaal hebben 106 akkerbouwers met in totaal 141 percelen meegedaan, aan de eerste editie van de bodemkennis- en –managementcompetitie Topbodem, een initiatief van vakblad Akker en Akkerwijzer.nl in samenwerking met BLGG AgroXpertus. De wedstrijd bestaat uit twee delen. In het eerste deel staat de bodemanalyse centraal op basis van een recent uitgevoerd bodemonderzoek. Het tweede deel bestaat uit een kennisquiz waarvoor deelnemers tien vragen over de bodem krijgen voorgeschoteld.

Winnaar Henk Smith, met een bouwplan bestaande uit enkel wintertarwe, voert zijn bodembewerkingen uit met heel traditionele mechanisatie en gaat daar ook de komende jaren nog niet veel in veranderen. Wel kijkt hij naar plaatsspecifiek bemesten met GPS. De akkerbouwer is ook nadrukkelijk bezig om het aandeel organische stof op peil te houden en te verhogen en gebruikt bladmeststoffen om tekorten in de bodem te compenseren.

De jury, bestaande uit Anna Zwijnenburg (OCI Agro), Arjan Reijneveld (BLGG AgroXpertus), Frank Nijsten (Sibelco), Harry Terpstra (Kongskilde) en Robert Ellenkamp (Agrio Uitgeverij), sprak uitgebreid met iedere akkerbouwer, om boven tafel te krijgen hoe de hoge score tot stand is gekomen. Voor de jury draaide het in de gesprekken om mechanisatie, bodem, management en kennis.

Zie voor meer informatie het Juryrapport Topbodem 2014 op de site van Akkerwijzer.


Bron: Akkerwijzer
Publicatiedatum: