Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Beieren: Meer bio moet zich lonen

Ook in de Duitse deelstaat Bayern kan de productie van biologische levensmiddelen de groeiende vraag niet bijhouden. En dat hoewel het aantal biologische telers in de afgelopen tien jaar is verdubbeld en tegenwoordig één derde van de Duitse biologische bedrijven in Bayern is gevestigd, zo blijkt uit een onderzoek naar de situatie van de biologische landbouw. Dit onderzoek werd gehouden in opdracht van Helmut Brunner, de minister van Landbouw van Bayern.

"Anders dan bij conventioneel geteelde producten zijn we bij biologische levensmiddelen in toenemende mate op import aangewezen", aldus de minister. Om deze trend tegen te werken, heeft de minister het programma 'BioRegio Bayern 2020' gelanceerd. Dit programma moet de teelt van biologische levensmiddelen uit regionale productie stimuleren en zet in op ontwikkeling, voorlichting, bevordering, marketing en onderzoek. Het programma moet tot het jaar 2020 een verdubbeling van de biologische productie in de deelstaat mogelijk maken.

Vanwege hoge landbouwprijzen en toenemende concurrentie bij het verschaffen van landbouwareaal, is het overstappen naar biologische teelt momenteel nauwelijks aantrekkelijk voor de telers in Bayern. Daar komt volgens Brunner nog bij dat importwaren vaak aanzienlijk goedkoper worden aangeboden dan regionale bioproducten, die aan hoge eisen moeten voldoen. "De extra kosten die met biologische teelt zijn verbonden en het grotere risico voor de teler worden niet gedekt door de slechts iets hogere opbrengst", aldus de minister. 'BioRegio Bayern 2020' moet er nu voor gaan zorgen dat het aantrekkelijker wordt om biologisch te produceren in Bayern.
Publicatiedatum: