Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
reacties Hans de Boer (Olympic Fruit) en Henk Bleker op Radio1

AGF-exporteurs volgen EU-sancties tegen Rusland met angst en beven

Tholen - Gisteren legde de Europese Unie nieuwe sancties op aan Rusland vanwege de vermeende Russische 'agressie tegen de Krim-regio. Tegen Radio 1 vertelde directeur Hans de Boer van Olympic Fruit dat het bedrijf met angst en beven kijkt hoe deze discussie zich ontwikkeld. "Een groot deel van onze omzet is afhankelijk van de export naar Rusland. Als dat land economisch en financieel getroffen wordt, kunnen ze ook nog wel eens kijken hoe ze ons economisch en financieel kunnen treffen." De Boer is vooral bang dat de Russische grens dicht gaat voor de importproducten uit Europa of dat er importheffingen worden getroffen om de producten uit de EU duurder te maken. "En dat is desastreus voor ons bedrijf."



De exporteurs naar Rusland kennen deze situatie nog al te goed van de EHEC-crisis in 2011. Toenmalig staatssecretaris Henk Bleker ging destijds naar Rusland om te onderhandelen. Volgens hem had de boycot destijds ook te maken met de spanningen tussen de EU en Rusland. "Maar dat zeggen ze nooit op de man af, ze verzinnen er altijd een oorzaak bij, bijvoorbeeld dat er een stofje is aangetroffen of dat er kritiek is op de keuringsprotocollen. Je kunt daar nooit goed een peil op trekken, maar vervolgens ben je weer maanden verder met de onderhandelingen om de export weer op de rit te krijgen."

Desondanks vindt Bleker het begrijpelijk dat de EU deze grens getrokken heeft. "Hoe belangrijk onze export ook is, uiteindelijk gaat het om de vraag hoe Europa zich verhoudt tot Rusland en wat de rechten zijn van de mensen in de Oekraine." Hij denkt dat het met de uiteindelijke gevolgen zal meevallen. "Uiteindelijk heeft Rusland de Europese landbouwproducten nodig, omdat ze niet voor maanden een alternatief hebben. In die zin hebben we wel een machtspositie."

LTO-voorman Albert-Jan Maat vindt het vooral belangrijk dat de 'gewone burger' zoals de Nederlandse teler en de Russische klant niet wordt getroffen door het conflict. "Zij hebben gewoon voedsel nodig. Als voedsel onderdeel van de discussie wordt, weet je wie de dupe wordt."