Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Fotoreportage zonnige bijeenkomst in Openluchtmuseum

Rob Dortland neemt voorzittershamer Skal over

Tholen - Suzanne van der Pijll heeft gisteren (20 maart) het voorzitterschap van Skal Biocontrole aan Rob Dortland overgedragen. Biojournaal maakte een fotoreportage en verslag van de bijeenkomst in het zonovergoten Openluchtmuseum in Arnhem. Er waren aanwezigen uit alle geledingen, waaronder oud-medewerkers en bestuursleden van Skal en vertegenwoordigers van het ministerie.

Klik hier om de fotoreportage te bekijken waarin alle deelnemers voorbij komen.

Suzanne keek voorafgaand aan het officiële moment desgevraagd al even terug op haar voorzitterschap: "Het was echt een hele leuke tijd. Het is mooi om actief te mogen zijn in een sector vol innovaties en bevlogenheid. Er is veel vooruitgang geboekt. Je kunt niet meer om biologische producten heen en ik denk dat dit verder door gaat zetten." Ze gaf ook aan trots te zijn dat de controle-organisatie qua bezetting nog even kleinschalig is als toen ze begon. "Dit toont aan dat we in staat zijn om slimmer en efficiënter te inspecteren in de groeiende markt."


Trots

Na het welkomstwoord van communicatiemedewerker Mariken de Bruijn nam Suzanne de tijd om samen terug te kijken op haar tien jaar bij Skal, waarvan de laatste zes jaar als voorzitter. Ze noemde diverse items waar ze trots op is. Zo is er in de laatste jaren een behoorlijke slag gemaakt met risicogericht inspecteren. "Niet alleen wordt hierdoor de pakkans groter, maar is het ook mogelijk om samen met de sector preventief op te treden om zo de betrouwbaarheid van het biologische product nog meer te borgen."

Trots is ze ook op de toegenomen helderheid in wat Skal wel en niet doet. 'Deze helderheid is ook terug te vinden in de tariefstructuur. Zij die hun zaken minder op orde hebben, vragen meer controle en betalen dus ook meer. Helderheid geeft duidelijkheid." Ook heeft Skal volgens Suzanne geleerd dat openheid, ook over zaken die niet goed gaan in de sector, leidt tot meer alertheid, preventief gedrag en versterkte beleving van betrouwbaarheid bij de consument. Verder is ze uiteraard erg trots op de biologische sector zelf en dan met name de groei.

Klik hier om de fotoreportage te bekijken.


Suzanne van der Pijll geeft de voorzittershamer over aan Rob Dortland.

Voorzittershamer

Na een bedankwoord aan het ministerie van EZ en de directie van Skal gaf Suzanne de voorzittershamer officieel over aan Rob Dortland. "Er is momenteel volop aandacht voor de positie van Zelfstandige Bestuursorganen en er wordt over de toekomst van onder meer Skal nagedacht. "Aan jou de eer om die politieke discussie in goede banen te leiden", zo besloot Suzanne.

Benieuwd naar jullie ideeën!

Rob bedankte Suzanne en gaf aan dat zij door haar manier van werken de hamer niet eens nodig heeft gehad. Hij ging onder meer in op de diverse uitdaging waar de sector en Skal voor staan. Zo groeit de complexiteit, omdat de internationale goederenstromen toenemen. En nu de positie van ZBO's ter discussie gaat, hoopt Rob zijn kennis en ervaring in te kunnen zetten voor het behoud van de ZBO Skal als goede en effectief opererende inspectie- en certificeringsorganisatie. De nieuwe voorzitter gaat samen met de nieuwe Skal-directeur Margreet van Brakel een kennismakingsrondje maken. "We willen graag horen hoe jullie vinden dat wij effectief toezicht kunnen houden op jullie sector. Ik ben erg benieuwd naar jullie ideeën!"


Margreet van Brakel.

Visie nieuwe directeur

Margreet van Brakel werd in februari aangesteld als nieuwe directeur van Skal. Ze maakte voorafgaand aan de borrel graag gebruik van de gelegenheid om haar visie te geven op Skal en het toezicht op de biologische sector. Hierin gaf ze onder meer aan dat ze met de sector aan de slag wil gaan met het feit dat de tariefstelling voor grote bedrijven 'een lachertje' is en dat het voor kleine, startende boeren een forse drempel is. "Hier moeten we als sector iets mee doen." Een uitgebreid artikel over de presentatie van Margreet verschijnt de komende week in Biojournaal.

Klik hier om de fotoreportage te bekijken.

Voor meer informatie: bestuur@skal.nl, www.skal.nl