Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Invloed op fruitproductie naar verwachting nihil

Zware aardbeving Noord-Chili en tsunamiwaarschuwing westkust Latijns-Amerika

Voor de noordelijke kust van Chili heeft zich in de nacht van dinsdag op woensdag (Nederlandse tijd) een zware aardbeving voorgedaan. Deze had een kracht van 8.2 op de schaal van Richter. De aardbeving vond plaats in zee op 10 kilometer diepte, 95 kilometer ten noordwesten van de Chileense kustplaats Iquique. Volgens de Chileense minister van Binnenlandse Zaken zijn er zeker vijf mensen omgekomen. Minstens zeven mensen zijn zwaargewond geraakt. Ook zijn driehonderd vrouwen ontsnapt uit een gevangenis in Iquique. Inmiddels zitten 26 van hen weer achter de tralies. De Chileense president Michelle Bachelet heeft de regio's Arica en Parinacota in het noorden van Chili tot rampgebied uitgeroepen. Zij tekende een decreet dat onder meer de veiligheidsdiensten onder militair gezag plaatst.

Tsunamiwaarschuwing
Vlak na de beving werd door het Pacific Tsunami Warning Center een tsunamiwaarschuwing afgegeven voor de gehele westkust van Latijns-Amerika en een deel van Midden-Amerika. Rond 04.00 uur Nederlandse tijd werd de waarschuwing voor sommige landen weer ingetrokken. Rond 07.00 werd ook voor Peru en Chili het alarm ingetrokken. Na de aardbeving hebben zich in Chili meerdere naschokken voorgedaan met een kracht van 5.0 op de schaal van Richter.

Vloedgolf
Ongeveer 45 minuten na de aardbeving bereikte de eerste vloedgolf de Chileense kust. De golf, van ongeveer twee meter hoog, kwam volgens de marine aan bij het dorp Pisagua. Het Tsunami Warning Center heeft in de uren daarna berichten ontvangen dat ook op andere plaatsen golven tot 2,3 meter hoog de kust van Chili hadden bereikt. De exacte omvang van de schade als gevolg van de aardbeving en de golven is niet bekend. Wel zouden op verschillende plaatsen wegen onbegaanbaar zijn als gevolg van aardverschuivingen.



Voor de fruitproductie in het gebied heeft de beving nauwelijks gevolgen. "De beving was circa 100 kilometer ten noordwesten va Iquique en goed 1.000 kilometer ten noorden van het noordelijkste teeltgebied van Chili (Copiapo). Bovendien zal in dat gebied alles reeds geoogst zijn. Invloed op ons fruitseizoen schat ik daarom op vrijwel nihil. Chili is een sterk land, dat al eerder goed met zo een zware aardbeving kon omgaan", zegt importeur Jan Marc Schulz van SFI Rotterdam. "Ik heb nog niemand live gesproken, maar dit is mijn redenering aan de hand van de locatie en mijn ervaring."

Dat bevestigt Daan van der Kooij van Jokofruit. "Vanuit dat gebied komt geen fruit dat bestemd is voor Europa, het is meer een woestijngebied in het binnenland. Het zou meer invloed kunnen hebben op zuidelijke havens in Peru, maar dat schijnt mee te vallen. De havens waar nu fruit uit Chili wordt geladen liggen op de hoogte van Santiago en zuidelijker. Het land is 4.400 km lang en Santiago ligt halverwege."

Dennis Bartels van Fruto del Campo geeft aan dat hij enkele Chilenen had gesproken, die aangaven dat de schade meevalt. "Het schijnt een gebied te zijn, waar niet zoveel mensen wonen en weinig productie is. Er zijn wel havens in het getroffen gebied, maar ze konden er nog weinig over zeggen of daar echt schade is ontstaan door de aardbeving."

Andres Ramirez van Capespan vertelt dat hij rechtstreeks is geïnformeerd door zijn collega's van Capespan Chili. "Zij geven aan dat de aardbeving minder heftig is dan in 2010. Er zijn wat 'bewegingen' gemeten in het zeeniveau, dus mogelijk worden er nog delen van de kust geraakt. De centrale valleien van Ovalle, San Felipe, Santiago en zuidelijke delen hebben deze aardbeving niet eens gevoeld. In termen van fruit verwachten we weinig impact. Mogelijk zal er wat vertraging zijn in de aanvoer van containers, aangezien de havens dicht blijven totdat het tsunami-alarm wordt ingetrokken."
 
Chili is gelegen op wat geologen "de Pacifische vuurgordel" noemen. De activiteit in de aardkorst is er bijzonder intens. In februari 2010 werd het land nog getroffen door een aardbeving met een kracht van 8,8 op de schaal van Richter, gevolgd door een tsunami. Er vielen toen meer dan 500 doden.