Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Leon van Meir:

"Er ligt een koude sanering op de loer voor de verpakkers"

De uienmarkt heeft half februari sterk gereageerd op de vraag vanuit Rusland, waarbij de telersprijs veel harder omhoog schoot dan de baalprijs, schrijft Leon van Meir van Van Meir Uien in zijn nieuwsbrief. De onrust in de Oekraïne zorgde ervoor dat er onzekerheid in de markt kwam, waarna de prijs van de uien weer zakte. Iedere keer als denken dat de prijs nu echt omhoog gaat, valt op één of andere manier de vraag weg. Dit is kenmerkend voor het hele seizoen. De marges voor het verpakken van uien staan daardoor dermate onder druk dat deze situatie zo niet lang kan duren. Er wordt hier en daar behoorlijk geld verloren.

Het teeltjaar 2013 wordt gekenmerkt door de hoge telersprijs die in de baal niet waargemaakt kan worden. Er ligt een koude sanering op de loer voor de verpakkers. Er zijn verpakkers die nu geen uien meer kopen, omdat ze geen marges kunnen maken. Zo komen er steeds meer bedrijven stil te liggen of een aantal draaien op halve kracht. Voor de verwerkers zou de telersprijs eigenlijk naar beneden moeten of de baalprijs omhoog. Zolang geen van beiden verandert, is er veel spanning in de markt.

Zoals het er nu naar uitziet, zullen de telers die nu nog vrije uien hebben niet voor een lagere prijs verkopen. De voorraad is veel kleiner dan in andere jaren en de Russen zijn regelmatig aan de markt. Oost-Europa is ver door hun eigen voorraad heen. Doordat er een aantal verwerkers stoppen met het verwerken van uien voor soms minder dan 1 euro, is het het meest logisch dat de baalprijs wel eens een sprong zou kunnen maken. Maar het blijven uien, dus je weet het nooit. Het vroege voorjaar speelt nu nog geen rol, later in het seizoen misschien wel. Al is de start van het nieuwe seizoen op veel plaatsen verre van ideaal.

Pool B van Van Meir Uien is op 14 maart afgesloten, de prijs voor 60- komt uit op 14,76 per 100 kg en de 60+ op 16,91 euro per 100 kg. Dit is nagenoeg gelijk aan pool A. De gemiddelde tarra kwam uit op 9,2%, inclusief losse grond, staarten en vellen. Dat is een mooi resultaat gezien de tarraproblemen om ons heen. Een goede planning en kwaliteitsbeoordeling van de pooluien laat hier zijn meerwaarde zien. Tot nu toe is er nog geen enkele partij van oogst 2013 afgekeurd of uit de pool gehaald. De volumes van pool B en C zijn nagenoeg gelijk, pool A was iets kleiner. We leveren vanaf het begin van dit seizoen ook klasse I uien af bestemd voor de supermarkt. De meerwaarde daarvan komt voor de teler tot uiting in de puntenwaardering.

Bron: Van Meir Uien
Publicatiedatum: