Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Geen gesloten importsysteem EU

De dreigende belemmering van internationale handel in stek- en uitgangsmateriaal, zaaizaden voor groenten, fruit en sierteelt is van de baan. Er zijn wel scherpere eisen in aantocht voor de im- en export van plantaardig materiaal. Maar een streng en gesloten import- en controlesysteem voor plantaardig materiaal komt er niet. "Dat zou zeer nadelig zijn voor de internationale handel en voor het Nederlandse bedrijfsleven. Het is maar goed dat het Europees Parlement daar dwars voor is gaan liggen", zegt Joris Baecke, portefeuillehouder plantgezondheid bij LTO Nederland.

Een meerderheid van het Europees Parlement stemde gisteravond in Straatsburg tegen een nieuw, ingrijpend importcontrolesysteem, waar vooral zuidelijke EU-landen op hadden aangedrongen. Volgens Baecke is hiermee een belangrijke slag gewonnen in de discussie rondom de nieuwe Europese verordening over Plantgezondheid. De onderhandelingen hierover zijn aan de gang nadat de Europese Commissie hiervoor vorig jaar mei voorstellen had gedaan.

Economische schade
De productie van uitgangsmateriaal in landen buiten de EU ('derde landen') en de handel en teelt in Nederland zijn nauw met elkaar verweven. Er zijn grote belangen in het geding voor sectoren als de boomteelt, fruitteelt en de glastuinbouw. Baecke: "Een min of meer gesloten importsysteem zou leiden tot handelsbelemmeringen en daarmee grote economische schade in die sectoren. Daar komt nog bij het risico, dat derde landen waar de opkweek plaatsvindt, hetzelfde importsysteem zouden gaan toepassen voor producten uit de EU."

De verordening over Plantgezondheid heeft tot doel het Europees grondgebied beter te beschermen tegen schadelijke organismen, die niet of nauwelijks in Europa voorkomen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld de Oost-Aziatische boktor en de paprikasnuitkever, maar ook aan ringrot en bruinrot in aardappelen. Het Europees Parlement zit nu weer dichtbij het Commissievoorstel, dat volgens LTO Nederland een goede basis vormt voor een betere controle en bescherming van de plantgezondheid.

Extra maatregelen
De Europese Commissie krijgt, zo is voorgesteld, de mogelijkheid om tijdelijk extra maatregelen te nemen in verband met import van plantmateriaal uit derde landen. Het kan hierbij gaan om onderzoek, extra inspecties, een quarantaineperiode en in het uiterste geval de toepassing van een importverbod. Ook zal plantmateriaal dat via reizigersbagage en internethandel de EU binnenkomt, niet meer vrij worden gesteld van inspectie.
Publicatiedatum: