Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Drogen en koelen van uien en aardappelen onafhankelijk van de buitenlucht

Door het Deense bedrijf Frigortek is de afgelopen jaren hard gewerkt aan de ontwikkeling van een systeem waarmee één van de grootste problemen in de uienbewaring kan worden aangepakt. Bij het inschuren van uien is het extreem belangrijk in korte tijd enorm veel water af te voeren. Dit gebeurt nu door met grote hoeveelheden buitenlucht te ventileren, in combinatie met gaskachels om deze lucht te verwarmen. Deze methode heeft twee nadelen: de droogcapaciteit is afhankelijk van de condities van de buitenlucht en het verwarmen met gaskachels is kostbaar, waarbij de verbranding ook weer grote hoeveelheden vocht produceert.

Door de ontwikkeling van de VACC-TEK - een gecombineerde koeling, ventilatiesysteem, warmtewisselaar en warmtepomp - wordt het nu mogelijk op een geheel andere wijze zonder gebruik van gasverwarming te verwarmen, drogen en koelen. De besparing op de kosten voor het gas, maar vooral ook de kortere droogtijd zorgen voor een terugverdientijd van drie tot vijf jaar, afhankelijk van de werkwijze. Het is door de kortere droogtijd nu bijvoorbeeld mogelijk om twee tot drie partijen in een aparte cel te drogen. De eerste en eventueel tweede partij kan na het drogen in de gewone bewaring worden ondergebracht. De derde blijft na het drogen in dezelfde cel staan, waarna het systeem omschakelt op bewaring met buitenlucht.



Door de hoge verwarmingscapaciteit kunnen de uien eenvoudig en snel tot 30 graden of meer worden opgewarmd, wat de droging versnelt en schimmelvorming en rot tegengaat. Hierdoor is het systeem uitermate geschikt voor de biologische teelt.
Het systeem heeft inmiddels een winterseizoen bij diverse klanten gedraaid, wat heeft geresulteerd in meerdere nieuwe bestellingen van Deense akkerbouwers.
Agrovent gaat dit jaar het systeem samen met Frigortek op de Benelux-markt introduceren. Voor Agrovent past deze vernieuwing perfect in het streven om de komende jaren de bewaartechniek fundamenteel te gaan veranderen en is slechts een van de vele innovaties die het komende jaar zullen gaan volgen.


Voor meer informatie:
Agrovent BV
Emmeloord
Huub Kasius
kasius@agrovent.nl

Publicatiedatum: