Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
daarnaast aardappelen, peen, aardbeiplanten en uien

Sorteren en bewaren witlofwortelen core business van Koelvries Creil

Koelvries Creil BV is gevestigd in Creil en ligt in de Noordoostpolder in Flevoland. Koelvries Creil BV bewaart en sorteert agrarische producten zoals witlofwortelen, aardappelen, peen, aardbeiplanten en uien. Het sorteren en bewaren van witlofwortelen is onze core business en daarin is het koelbedrijf gespecialiseerd.



Het bedrijf beschikt over 4 koelsystemen en daarmee kunnen wij 12.000 kisten in bewaring hebben. Eén van de koelsystemen is inmiddels vernieuwd van R22 (freon) naar NH-3 (ammoniak pompkoeling) koeling. Hiermee kunnen we op dit moment 4.000 kisten bewaren en dit wordt binnenkort uitgebreid naar een bewaring voor 6.000 kisten. De bewaring van de overige 6.000 kisten wordt binnenkort omgebouwd van een R22 naar een 134A pomp koelsysteem. Het koelen met NH-3 pompsysteem heeft een aantal voordelen. Het energieverbruik is gunstiger ten opzichte van andere koelsystemen en de kwaliteit van de producten in de koeling blijft het beste geborgd en dat is wat klanten graag willen. Nadeel zijn de hoge investeringskosten.
Onze cellen zijn allemaal voorzien van hogedruk bevochtiging en hebben vloerverwarming in de rijpaden. Het ijs op de paden is hierdoor makkelijk te verwijderen zonder dat dat ten koste gaat van de koeling.



De Witlofwortelen worden bewaard bij een lucht temperatuur van -2 graden Celsius en kunnen zo jaarrond bewaard worden . De temperaturen in de kisten worden wekelijks gecontroleerd en moeten rond de -1 graden Celsius zijn in het hart van de kist. De lang bewaarde partijen worden minimaal één keer per jaar omgereden en gedompeld in water en regelmatig gecontroleerd op uitloop en vochtigheid.
Wat ook een groot voordeel is van een pompsysteem dat we een grote inslag capaciteit hebben om grote hoeveelheden product snel in te koelen. Dit komt duidelijk de kwaliteit van witlofwortelen ten goede, vooral bij biologisch geteelde witlofwortelen. Bij sclerotinia (een schadelijke schimmel die regelmatig voorkomt bij witlofwortelen) bij een gevoelige partij zien we dat een partij na verloop van tijd weer goed bruikbaar is voor de witloftrek en dat er nagenoeg geen schimmels meer in de partij zitten.

De kisten die gebruikt worden, hebben een inhoud van 2 kuub en worden elk jaar gewassen om de schimmels en vuilresten te verwijderen. Hierna worden de kisten gedroogd en binnen gezet. Elk jaar vervangen wij een deel van de kisten en deze nieuwe kisten worden gebruikt voor opslag van biologische witlofwortelen.

Voor meer informatie:
Koelvries Creil BV
Noorderringweg 30/1
8312 RH Creil
Tel: 0527-274490
Mob: 0622663452
koelvriescreil@gmail.com
Publicatiedatum: