Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Fons Arents, Fresh Partners:

"EU-eisen voedselveiligheid problematischer dan onrust voor aanvoer Thais product"

Tholen - Ondanks dat er afgelopen maandag door het leger is ingegrepen omdat het land zou kunnen gaan afstevenen op een burgeroorlog, zal dit weinig gevolgen hebben voor de aanvoer van Thais product naar Nederland. Volgens Fons Arents van Fresh Partners is het voldoen aan de EU-eisen voor diverse belangrijke producten (gecontroleerd door de Nederlands Voedsel- en Warenauthoriteit) problematischer voor de export van Thaise producten naar Nederland.



Een paar jaar geleden is de airport tijdens onlusten een dag of tien dicht geweest. "Dit heeft zo een enorme impact gehad, dat ik niet verwacht dat dit weer zal gebeuren", aldus Fons Arents. "De Thaise bevolking is erg kien op inkomsten vanuit de handel en toerisme, dat ze daar vanaf zullen blijven." Vorige week waren er in verband met de demonstraties wegen geblokkeerd richting de luchthaven, maar via andere wegen is de luchthaven dan nog steeds te bereiken. Mocht er met de luchthaven onverhoopt toch opnieuw een probleem komen, dan hebben de Thaise exporteurs inmiddels, door hun ervaringen, wel een oplossing voorhanden.



Monsternames
De EU stelt voor bepaalde producten, specifiek voor Thailand, zware eisen en de NVWA in Nederland heeft onlangs de kosten voor monsternames van Thaise producten aanzienlijk verhoogd. "Het gaat om meer dan 500 euro per artikel. Dit geldt ook als je maar eenmalig 10 kilo van een bepaald product importeert. Ik begrijp niet dat dit door de diverse handelsorganisaties in Nederland wordt geaccepteerd."

Onder druk van de EU stelt de Thaise regering (DoA) strengere eisen aan farmers/exporteurs om te kunnen exporteren, hetgeen aanzienlijke kosten in de exploitatie en het logistieke proces met zich meebrengt. Hierdoor hebben diverse kleinere exporteurs inmiddels hun activiteiten moeten beƫindigen.



Positieve ontwikkelingen
Positieve ontwikkeling in Thailand is echter dat de aandacht voor het residu beleid vanuit farmers en exporteurs aanzienlijk verbeterd is. Er is een verhoogde dagelijkse aandacht van alle partijen, waardoor Thailand uiteindelijk haar nummer 1 positie voor de export van groente en fruit , op termijn, van de omringende landen weer zal gaan terugwinnen. Uiteindelijk zal ook de moeilijke politieke situatie gaan keren en zal het land in haar economische ontwikkeling weer flink vooruit kunnen gaan wat ook weer ten goede komt aan de exportsector in groente en fruit.

Voor meer informatie:
Fons Arents
Freshpartners
MB Holl +31 6 53640902
MB Thai +668 70487178
fonsarents@freshpartners.com
www.freshpartners.com