Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Ook minder 'stoppers' onder akkerbouwers en vollegrondsgroentetelers

Minder uitbreidingsplannen Nederlandse akkerbouwers

Het percentage uitbreidingsplannen binnen de Nederlandse akkerbouwsector loopt terug. 16,4% van de akkerbouwers (vanaf 10 ha) en 18,3% van de vollegrondsgroentetelers (vanaf 5 ha) heeft plannen om de bedrijfsactiviteiten uit te breiden. Ten opzichte van respectievelijk 19,4% en 24,2% in 2013. Er is echter ook een daling te signaleren van het percentage 'stoppers'.

Dit blijkt uit de AkkerbouwScanner 2014, de jaarlijkse telefonische inventarisatie van AgriDirect onder Nederlandse akkerbouwbedrijven en vollegrondsgroentetelers. In januari t/m maart beantwoordden ruim 4.300 agrariërs met minstens 10 ha akkerbouwgrond en/of 5 ha vollegrondsgroenteteelt vragen over de toekomstintenties en de aanwezigheid van een mogelijke bedrijfsopvolger.



Uitbreidingsplannen vollegrondsgroentetelers dalen het sterkst

De daling van het percentage uitbreiders die in 2013 werd ingezet, zet zich dit jaar door. Het percentage uitbreidingsplannen onder de akkerbouwers is ten opzichte van vorig jaar gedaald met 3,0 procentpunt naar 16,4%. Bij de vollegrondsgroentetelers is het percentage uitbreidingsplannen het sterkst gedaald: van 24,4% in 2013 naar 18,3% in 2014.

Wederom minder beëindigingsplannen in de sector

Het goede nieuws is dat het percentage 'stoppers' tevens is afgenomen binnen de Nederlandse akkerbouwsector. Dit jaar heeft 3,4% van de akkerbouwers en 2,8% van de vollegrondsgroentetelers plannen om de bedrijfsactiviteiten te beëindigen; in 2013 lag dit respectievelijk op 4,4% en 3,5%.



1 op 3 kan rekenen op een opvolger

Waar het percentage opvolgers in het afgelopen jaar vrijwel stabiliseerde, signaleren we momenteel een lichte daling. Dit jaar geeft 37,6% van zowel de akkerbouwers als de vollegrondsgroentetelers (met een bedrijfshoofd van 50 jaar of ouder) aan dat er een opvolger klaar staat om het stokje in de toekomst over te nemen. 
Publicatiedatum: