Mededelingen

Vacaturesmeer »



Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland




binnenlandse consumptie stijgt

Nieuwe oogst zaaisjalotten begonnen

Binnenkort liggen er weer nieuwe sjalotten in de schappen van de supermarkt, want de oogst is in volle gang. Opbrengsten zijn nog moeilijk in te schatten, maar lijken iets onder het langjarig gemiddelde te liggen. Kwalitatief ziet het product er prima uit. De oogst valt dit jaar ongeveer gelijk met het normale oogsttijdstip van sjalotten. Normaal gesproken wordt er vanaf half augustus geoogst. 



Vooruitzichten nieuwe seizoen
Vooruitzichten voor het komende seizoen zijn nog moeilijk in te schatten. In tegenstelling tot uien gaan er maar op zeer geringe schaal consumptiesjalotten naar Rusland. Volgens KCB gegevens zelfs minder dan 0,5%. Voor de sjalottenmarkt is Frankrijk belangrijk dat met ruim 2200 ha sjalotten beduidend groter is dan de Nederlandse productie van ongeveer 350 ha. Van deze 350 ha moet meer dan 80 % geŽxporteerd worden. Gelukkig stijgt de binnenlandse consumptie van sjalotten ook nog steeds waardoor de sjalot tegenwoordig in steeds meer Nederlandse supermarkten jaarrond verkrijgbaar is.



Nederlandse teelt
De professionele teelt in Nederland vindt plaats bij een beperkt aantal gespecialiseerde telers die vaak al jaren ervaring hebben met de specifieke teelt van zaaisjalotten. Doordat het een specialistisch product is, liggen de kwaliteitseisen op een hoog niveau en dat zorgt ervoor dat er alleen plaats is voor een klasse I product. Vandaar dat er bij de oogst niet gewacht wordt op de laatste kilogram maar dat het binnenkrijgen van een sjalot met een mooie kleur van levensbelang is. Dit uit zich in het voor uienbegrippen relatief groen rooien. Door het vroege oogsttijdstip wordt er voor de bewaring overwegend gekozen voor het 30 graden regime. Hiermee wordt voorkomen dat eventueel aanwezige koprot-schimmelsporen zich kunnen gaan ontwikkelen tijdens de bewaring. Zaaisjalotten hebben hierdoor de afgelopen jaren geen noemenswaardige problemen met deze bewaarziekte gehad.
 
Bron: Sjalot.nl

 

Publicatiedatum: 26-8-2014

 



 

Ander nieuws uit deze sector:

19-1-2018 Waarom worden bananen bruin?
10-1-2018 Avocadonut?
9-1-2018 Handel in quinoa afgelopen vier jaar verdrievoudigd
8-1-2018 Stijgend aanbod aan groentenaroma's
4-1-2018 Waarom je groenten en fruit niet in plastic moet bewaren
22-12-2017 "Misleidende etiketten irriteren meer dan 65% van de consumenten"
21-12-2017 Trends in het Verenigd Koninkrijk
18-12-2017 "Adsorberende korrels vertragen rijpingsproces groenten en fruit"
12-12-2017 'Veggipedia' database uitgebreid met Paarse Spruiten en Kalettes
5-12-2017 Wat zijn dť decembergroenten van het moment?
5-12-2017 Daarom prikt je mond als je ananas eet
29-11-2017 Er zijn minstens nog 10.000 soorten planten die je kunt eten
15-11-2017 Feit of fabel: dit moet je weten over gewasbeschermingsmiddelen op groenten en fruit
9-11-2017 In de koelkast of niet: het optimaal bewaren van AGF
9-11-2017 Bewust groenten en fruit kiezen in de maand november
7-11-2017 "Belgen vertrouwen voeding steeds minder"
6-11-2017 Heel Holland van de kook
19-10-2017 Wereldrecord zwaarste wortel verbroken
13-10-2017 Nieuwe chilipeper ontwikkeld
2-10-2017 Zo snijd je fruit zonder veel weg te hoeven gooien