Mededelingen

Vacaturesmeer »



Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland




binnenlandse consumptie stijgt

Nieuwe oogst zaaisjalotten begonnen

Binnenkort liggen er weer nieuwe sjalotten in de schappen van de supermarkt, want de oogst is in volle gang. Opbrengsten zijn nog moeilijk in te schatten, maar lijken iets onder het langjarig gemiddelde te liggen. Kwalitatief ziet het product er prima uit. De oogst valt dit jaar ongeveer gelijk met het normale oogsttijdstip van sjalotten. Normaal gesproken wordt er vanaf half augustus geoogst. 



Vooruitzichten nieuwe seizoen
Vooruitzichten voor het komende seizoen zijn nog moeilijk in te schatten. In tegenstelling tot uien gaan er maar op zeer geringe schaal consumptiesjalotten naar Rusland. Volgens KCB gegevens zelfs minder dan 0,5%. Voor de sjalottenmarkt is Frankrijk belangrijk dat met ruim 2200 ha sjalotten beduidend groter is dan de Nederlandse productie van ongeveer 350 ha. Van deze 350 ha moet meer dan 80 % geŰxporteerd worden. Gelukkig stijgt de binnenlandse consumptie van sjalotten ook nog steeds waardoor de sjalot tegenwoordig in steeds meer Nederlandse supermarkten jaarrond verkrijgbaar is.



Nederlandse teelt
De professionele teelt in Nederland vindt plaats bij een beperkt aantal gespecialiseerde telers die vaak al jaren ervaring hebben met de specifieke teelt van zaaisjalotten. Doordat het een specialistisch product is, liggen de kwaliteitseisen op een hoog niveau en dat zorgt ervoor dat er alleen plaats is voor een klasse I product. Vandaar dat er bij de oogst niet gewacht wordt op de laatste kilogram maar dat het binnenkrijgen van een sjalot met een mooie kleur van levensbelang is. Dit uit zich in het voor uienbegrippen relatief groen rooien. Door het vroege oogsttijdstip wordt er voor de bewaring overwegend gekozen voor het 30 graden regime. Hiermee wordt voorkomen dat eventueel aanwezige koprot-schimmelsporen zich kunnen gaan ontwikkelen tijdens de bewaring. Zaaisjalotten hebben hierdoor de afgelopen jaren geen noemenswaardige problemen met deze bewaarziekte gehad.
 
Bron: Sjalot.nl

 

Publicatiedatum: 26-8-2014

 



 

Ander nieuws uit deze sector:

16-7-2018 Reusachtige paddenstoel ontdekt op Kreta
11-7-2018 De anatomie van de peper: wat zit er in
5-7-2018 Hollandse cherry-trostomaat van teler Royal Pride prijzenpakker in Duitsland
5-7-2018 Juli topmaand voor de zomertruffel
26-6-2018 Waarom is een 'peper' anders dan 'peper'?
25-6-2018 Fruitige nagelkunst, perfect voor de zomer
21-6-2018 Avocado's blijven twee keer zo lang rijp door eetbare coating
19-6-2018 Citrusspray
15-6-2018 Nieuw Haagse biertje gemaakt van kromme komkommers
11-6-2018 Heel Handig: bananen langer houdbaar
1-6-2018 Vijf 'coole' Afrikaanse groenten- en fruitsoorten
29-5-2018 Creatief hakken en snijden
23-5-2018 Stapeltjes eten, nieuwe trend op Instagram
18-5-2018 Tien tips voor een spannend glas water
2-5-2018 Genummerde bes
26-4-2018 Het mysterie van het ontbrekend fruit
24-4-2018 Eenvoudige trucjes om je producten langer vers te houden
23-4-2018 Mythes over de magnetron: wat mag wel en niet?
20-4-2018 "We willen dichter bij de klant staan"
18-4-2018 Varieer met groenten en fruit op de barbecue