Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Minsk smokkelhoofdstad van Europa

Russische retail zoekt voor $ 9,5 mld omzet andere leveranciers

In Minsk hebben Porosjenko (Oekraïne) en Poetin (Rusland) overeenstemming bereikt. Dat wil zeggen: beide partijen willen werken aan een staakt-het-vuren, het bloedvergieten in Oost-Oekraïne moet stoppen en overleg tussen de grenswachten moet de grenscontrole efficiënter maken. Voor de sancties verandert er voorlopig echter niets en zelfs een de-escalatie van het Oekraïense conflict is geen garantie dat er iets aan de sancties gaat veranderen. Rusland houdt voorlopig de grens voor de meeste producten gesloten, ook voor een Pools initiatief om vrachtwagens met appelen naar Russische scholen te sturen. Britse pootaardappelen zijn echter wel welkom. Minsk is ondertussen uitgegroeid tot smokkelhoofdstad van Europa en in België gaan stemmen op dat de compensatie voor telers kartelvorming is en dat de markt verstoord wordt.

Britse pootaardappelen mogen Rusland in
Rusland heeft de sancties tegen Groot-Brittannië versoepeld. Pootaardappelen mogen de grens over. De Britse Potato Council is blij met de beslissing, ze zien veel potentie in de Russische markt. "We hoopten te kunnen groeien op deze markt en we hebben waanzinnig veel interesse uit Rusland gezien voor onze nieuwe variëteiten die we wilden exporteren," verklaarde Robert Burns van de Potato Council. Rusland heeft de pootaardappelen nodig om in de eigen voedselproductie te voorzien en zette daarom de grenzen open.

Russen laten Duitsland links liggen
In Duitsland is dit jaar nog niet één Russische firma neergestreken. Vorig jaar vestigden 11 Russische bedrijven in Duitsland. De plotselinge daling is volgens analisten het directe gevolg van de Oekraïne-crisis, investeerders uit andere landen weten onze oosterburen nog wel te vinden. De Duitse export naar Rusland is het afgelopen halfjaar 15,5% gedaald.

Minsk smokkelhoofdstad
De luchthaven van Minsk, Wit-Rusland, is uitgegroeid tot het smokkelaarsnest voor EU-export naar Rusland. De volumes groenten en fruit die de luchthaven verwerkt zijn plotseling omhoog geschoten. Opvallend genoeg produceert Wit-Rusland opeens citroenen, grapefruit en ananas voor Rusland. De Wit-Russische douane knijpt een oogje dicht terwijl de Europese producten worden omgekat. In de straten van Moskou staan de producten bekend als 'Wit-Russische oesters'. Ingesloten door land kan Wit-Rusland onmogelijk oesters leveren, maar doet dat toch.

België neemt 2000 ha peren uit markt
Het Vlaamse Ministerie van Landbouw wil 2000 van de 9000 hectare peren uit de markt nemen. Daarom biedt de overheid telers een compensatie van 6.440 euro per hectare als de telers het fruit laten hangen. Deze compensatie geldt alleen voor telers die aangesloten zijn bij een afzetorganisatie, niet-leden krijgen de helft.
De Federale Overheidsdienst Volksgezondheid maakte bekend dat telers gebruik mogen maken van chemische middelen om appelen en peren van de bomen te laten vallen. De stof ethefon wordt toegestaan.

Ook klinken geluiden tegen het uit de markt nemen van producten. Volgens de Europese wetgeving is kartelvorming, afspraken tussen concurrenten om de prijs op te drijven, verboden. Strikt genomen is een compensatieregeling om producten uit de markt te nemen een vorm van kartelvorming. Volgens aanhangers van dit standpunt verstoort deze kartelvorming de vrije markt en hebben consumenten recht op dalende prijzen als er een groot aanbod is. 'Zo werkt een vrije markt nu eenmaal' is de redenatie.

Moldavië exporteert 20% naar EU
Van al het fruit dat in Moldavië wordt geteeld voldoet 20% aan de eisen van de EU. Nu Rusland wegvalt als exportmarkt, waar de eisen niet gelden, is het land opzoek naar nieuwe afzetmarkten. Daarom verdiepen de telers zich nu in de Europese regelgeving. Het overgrote deel van de oogst voldoet niet aan de EU-normen. Zo moet bijvoorbeeld een appel een onbeschadigd steeltje hebben, minimaal 90 gram wegen en een diameter hebben van minimaal 60mm.

Nieuwe leveranciers voor Rusland
Het Russische Ministerie van Landbouw publiceerde een lijst met landen die de vervangers voor Westerse producten gaan leveren. Op de lijst staan de namen van landen die in eerdere berichten al aangaven de export te willen verhogen.
Groente: Turkije, Argentinië, Chili, China, Oeszbekistan en Azerbeidzjan. Appelen en peren: Argentinië, Armenië, Tajikistan, Israël en Turkije. Citrus: Egypte, Marokko, Turkije en Zuid-Afrika.

Het ministerie benadrukte de potentie van Azerbeidzjan. Volgens Azerbeidzjan exporteerde het land in het eerste halfjaar van 2013 groenten voor 60,5 miljoen euro. In dezelfde periode van dit jaar zou dat zijn opgelopen tot 76,6 miljoen. De export van fruit groeide met 53,63%. Het land kampt echter met ernstige droogte, wat de productie in de komende tijd zal beïnvloeden. Het is dan ook de vraag of Azerbeidzjan aan de verwachtingen kan voldoen.

Bedrijven en autoriteiten in Tadzjikistan bereiden zich voor op een aanzienlijke uitbreiding van de export van AGF naar Rusland. Naar verwachting zal deze zo'n zeven keer hoger worden. "We wachten nu nog op het oordeel van de regering en de goedkeuring van bevoegde autoriteiten," stelt het Ministerie van Landbouw. In de eerste zes maanden van dit jaar exporteerde Tadzjikistan meer dan 60.000 ton groenten, 3.000 ton fruit en 50.000 ton gedroogd fruit naar Rusland. In dollars steeg de export met 13,6% naar 50 miljoen dollar.

Kaliningrad houdt grens gesloten
De Russische deelrepubliek Kaliningrad houdt de grenzen gesloten. Een Poolse retailketen had aangekondigd vijf vrachtwagens met appelen naar de republiek te sturen om het fruit op 37 scholen in de regio uit te delen. De Russen zien niets in het sympathieke initiatief. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken laat weten dat de grenzen dichtblijven voor de geboycotte producten en dat aan de regels niets is verandert. Ook de douane laat weten geen orders te hebben gekregen om deze vracht door te laten. Het transport stond gepland voor begin september.

Prijzen stabiel of stijgen?
Servië en Latijns-Amerika willen graag appelen leveren aan Rusland, maar door de toegenomen vraag zijn de prijzen gestegen en vragen de handelaren om een vooruitbetaling. Dat vindt voorlopig geen gehoor bij de Russische handel. De binnenlandse appeloogst is begonnen en naar verwachting zal de markt gevuld worden met producten uit Krasnodar, Voronezh en Wit-Rusland. Ook claimen de Russen dat de prijzen voor bananen, sinaasappelen en mandarijnen niet zullen stijgen doordat de aanvoerroutes niet zijn verandert. Perziken en nectarines zijn wel fors duurder geworden door het wegvallen van EU-leveranciers. Nieuwe leveranciers van dit steenfruit zijn Turkije, Israël en de Krim.

Infographic: Putin's Food Import Ban Is Having High-Price Consequences | Statista
You will find more statistics at Statista

Overigens zijn de berichten over de prijzen niet eenduidig. De Russische regering meldt doorgaans dat prijzen niet stijgen, verschillende websites laten een ander beeld zien. Voor beide data geldt dat niet altijd duidelijk is hoe de berekening gemaakt is.
De website Statista berekende dat de aardappelprijzen met 72,7% gestegen zijn sinds 1 januari. Ook van andere voedingsmiddelen stegen de prijzen, waardoor een gemiddelde voedselprijsstijging van 10% wordt genoteerd.
Ook retailketen X5 meldt moeite te hebben om de schappen gevuld te houden. Na de importstop moest de Russische retail in totaal voor 9,5 miljard dollar aan producten andere leveranciers zoeken. Dat komt neer op ongeveer 8% van het assortiment. X5 zoekt nieuwe leveranciers voor groenten en fruit in Marokko, Israël, Servië en Azerbeidzjan. Desondanks blijft de keten investeren in uitbreiding van het aantal winkels.

Russische teelt
Een onderzoek van de Intesco Research Group concludeerde dat de koolteelt in 2013 in Rusland is toegenomen, vooral op boerderijen en in privé-tuinen, terwijl agrarische organisaties het areaal juist verminderden. Desondanks berekende Intesco dat 25% van de oogst in Rusland uit koolsoorten bestaat. Sinds 2005 is de groente met een opmars bezig. De meeste kool werd geoogst in Dagestan, waar in 2013 meer dan een half miljoen ton kool geoogst werd.

Ook de kasteelt staat nog steeds in de belangstelling. In deelrepubliek Saratov berekende het Ministerie van Landbouw dat het huidige areaal 89,7 hectare beslaat en jaarlijks meer dan 27.000 ton groenten oplevert. Om de consumptie van gemiddeld 15 kilo kasgroenten per capita veilig te stellen is een opbrengst van 37.500 ton nodig. Daarom wil de regering extra investeren in de sector.