Mededelingen

Vacaturesmeer »



Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland




Hoe meer tranen, hoe gezonder de ui

Eet je uien, want ze bevatten een flinke dosis gezonde componenten, zegt een student van de Massey Universiteit. Srishti Joshi, die moleculaire plantenbiologie bestudeert, beweert dat uien nitraten en sulfer nodig hebben om goed te groeien en een goede smaak te hebben. Ze bestudeerde in welke mate uien groeiden en effectief waren als er voedingsstoffen ontbraken.

Joshi was de winnaar van de publieksprijs van de drie-minuut thesis uitdaging aan de universiteit van Massey, waarin ze haar doctoraalsstudie van vier jaar samenvatte in slechts drie minuten, zodat iedereen het zou begrijpen. Ze vertelde dat haar research ging over de behoeften van alle bruine uien.

"Het zijn de nitraten en sulfer bestanddelen in uien, die je doen huilen. Het is die kwaliteit die juist gewaardeerd wordt aan uien en hen van voedzame stoffen voorziet.

Ze ontwierp haar experiment op zo'n wijze dat de nitraten eerst werden weggelaten. Vervolgens de sulfer en vervolgens beide om te  kijken naar wat voor effect dat zou hebben op de voedingsstoffen die in de ui zaten.
Ze keek naar 3000 bestanddelen in de uien, waarbij ze de stam, bladeren en wortels bestudeerde. 

Zo ontdekte ze dat nitraten de primaire elementen waren in het verwerven van de essentiŽle voedingsstoffen die zich in sulfer bevonden.

"Maar, de interactie tussen alle bestanddelen was zeer complex."

Joshi vertelde dat ze uien kweekte in het Plant and Food's klimaat laboratorium. Daarbij had ze ook de Universiteit van Massey tot haar beschikking, waar ze momenteel haar doctoraat uitoefent en tevens ook HortNZ als sponsors.

Publicatiedatum: 5-9-2014

 



 

Ander nieuws uit deze sector:

19-1-2018 Waarom worden bananen bruin?
10-1-2018 Avocadonut?
9-1-2018 Handel in quinoa afgelopen vier jaar verdrievoudigd
8-1-2018 Stijgend aanbod aan groentenaroma's
4-1-2018 Waarom je groenten en fruit niet in plastic moet bewaren
22-12-2017 "Misleidende etiketten irriteren meer dan 65% van de consumenten"
21-12-2017 Trends in het Verenigd Koninkrijk
18-12-2017 "Adsorberende korrels vertragen rijpingsproces groenten en fruit"
12-12-2017 'Veggipedia' database uitgebreid met Paarse Spruiten en Kalettes
5-12-2017 Wat zijn dť decembergroenten van het moment?
5-12-2017 Daarom prikt je mond als je ananas eet
29-11-2017 Er zijn minstens nog 10.000 soorten planten die je kunt eten
15-11-2017 Feit of fabel: dit moet je weten over gewasbeschermingsmiddelen op groenten en fruit
9-11-2017 In de koelkast of niet: het optimaal bewaren van AGF
9-11-2017 Bewust groenten en fruit kiezen in de maand november
7-11-2017 "Belgen vertrouwen voeding steeds minder"
6-11-2017 Heel Holland van de kook
19-10-2017 Wereldrecord zwaarste wortel verbroken
13-10-2017 Nieuwe chilipeper ontwikkeld
2-10-2017 Zo snijd je fruit zonder veel weg te hoeven gooien