Mededelingen

Vacaturesmeer »



Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland




Hoe meer tranen, hoe gezonder de ui

Eet je uien, want ze bevatten een flinke dosis gezonde componenten, zegt een student van de Massey Universiteit. Srishti Joshi, die moleculaire plantenbiologie bestudeert, beweert dat uien nitraten en sulfer nodig hebben om goed te groeien en een goede smaak te hebben. Ze bestudeerde in welke mate uien groeiden en effectief waren als er voedingsstoffen ontbraken.

Joshi was de winnaar van de publieksprijs van de drie-minuut thesis uitdaging aan de universiteit van Massey, waarin ze haar doctoraalsstudie van vier jaar samenvatte in slechts drie minuten, zodat iedereen het zou begrijpen. Ze vertelde dat haar research ging over de behoeften van alle bruine uien.

"Het zijn de nitraten en sulfer bestanddelen in uien, die je doen huilen. Het is die kwaliteit die juist gewaardeerd wordt aan uien en hen van voedzame stoffen voorziet.

Ze ontwierp haar experiment op zo'n wijze dat de nitraten eerst werden weggelaten. Vervolgens de sulfer en vervolgens beide om te  kijken naar wat voor effect dat zou hebben op de voedingsstoffen die in de ui zaten.
Ze keek naar 3000 bestanddelen in de uien, waarbij ze de stam, bladeren en wortels bestudeerde. 

Zo ontdekte ze dat nitraten de primaire elementen waren in het verwerven van de essentiŰle voedingsstoffen die zich in sulfer bevonden.

"Maar, de interactie tussen alle bestanddelen was zeer complex."

Joshi vertelde dat ze uien kweekte in het Plant and Food's klimaat laboratorium. Daarbij had ze ook de Universiteit van Massey tot haar beschikking, waar ze momenteel haar doctoraat uitoefent en tevens ook HortNZ als sponsors.

Publicatiedatum: 5-9-2014

 



 

Ander nieuws uit deze sector:

16-7-2018 Reusachtige paddenstoel ontdekt op Kreta
11-7-2018 De anatomie van de peper: wat zit er in
5-7-2018 Hollandse cherry-trostomaat van teler Royal Pride prijzenpakker in Duitsland
5-7-2018 Juli topmaand voor de zomertruffel
26-6-2018 Waarom is een 'peper' anders dan 'peper'?
25-6-2018 Fruitige nagelkunst, perfect voor de zomer
21-6-2018 Avocado's blijven twee keer zo lang rijp door eetbare coating
19-6-2018 Citrusspray
15-6-2018 Nieuw Haagse biertje gemaakt van kromme komkommers
11-6-2018 Heel Handig: bananen langer houdbaar
1-6-2018 Vijf 'coole' Afrikaanse groenten- en fruitsoorten
29-5-2018 Creatief hakken en snijden
23-5-2018 Stapeltjes eten, nieuwe trend op Instagram
18-5-2018 Tien tips voor een spannend glas water
2-5-2018 Genummerde bes
26-4-2018 Het mysterie van het ontbrekend fruit
24-4-2018 Eenvoudige trucjes om je producten langer vers te houden
23-4-2018 Mythes over de magnetron: wat mag wel en niet?
20-4-2018 "We willen dichter bij de klant staan"
18-4-2018 Varieer met groenten en fruit op de barbecue