Mededelingen

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Hoe meer tranen, hoe gezonder de ui

Eet je uien, want ze bevatten een flinke dosis gezonde componenten, zegt een student van de Massey Universiteit. Srishti Joshi, die moleculaire plantenbiologie bestudeert, beweert dat uien nitraten en sulfer nodig hebben om goed te groeien en een goede smaak te hebben. Ze bestudeerde in welke mate uien groeiden en effectief waren als er voedingsstoffen ontbraken.

Joshi was de winnaar van de publieksprijs van de drie-minuut thesis uitdaging aan de universiteit van Massey, waarin ze haar doctoraalsstudie van vier jaar samenvatte in slechts drie minuten, zodat iedereen het zou begrijpen. Ze vertelde dat haar research ging over de behoeften van alle bruine uien.

"Het zijn de nitraten en sulfer bestanddelen in uien, die je doen huilen. Het is die kwaliteit die juist gewaardeerd wordt aan uien en hen van voedzame stoffen voorziet.

Ze ontwierp haar experiment op zo'n wijze dat de nitraten eerst werden weggelaten. Vervolgens de sulfer en vervolgens beide om te kijken naar wat voor effect dat zou hebben op de voedingsstoffen die in de ui zaten.
Ze keek naar 3000 bestanddelen in de uien, waarbij ze de stam, bladeren en wortels bestudeerde. 

Zo ontdekte ze dat nitraten de primaire elementen waren in het verwerven van de essentiële voedingsstoffen die zich in sulfer bevonden.

"Maar, de interactie tussen alle bestanddelen was zeer complex."

Joshi vertelde dat ze uien kweekte in het Plant and Food's klimaat laboratorium. Daarbij had ze ook de Universiteit van Massey tot haar beschikking, waar ze momenteel haar doctoraat uitoefent en tevens ook HortNZ als sponsors.

Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© UienNieuws.nl 2018