Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Ook Kenia, Iran en Libanon willen meer export Rusland

Jacht op illegaal EU-fruit in Rusland

De grenzen van Rusland zijn niet waterdicht. Met enige regelmaat onderscheppen de autoriteiten geboycot fruit, zoals in Moskou, waar de producten al op de markt lagen. Wereldwijd zien landen hun kans schoon en kloppen bij Rusland aan om handelsafspraken te maken. Armenië gaat daarin ver, het land wil de situatie volledig benutten. Maar ook Kenia, Iran, Libanon en Israël voeren onderhandelingen. Oekraïne kondigde nieuwe sancties aan tegen de Russen, wat de situatie niet zal verbeteren. En er duiken verschillende cijfers op over de schade voor de EU. Ten slotte plukken Vlaamse telers meer dan de minister hoopte.

Oekraïne kondigt extra sancties aan
De regering van Oekraïne kondigde nieuwe sancties tegen Rusland aan. De sancties zullen in oktober ingevoerd worden en vallen onder het programma 'Restoring Ukraine'. Het plan werd eerder deze week gepresenteerd. Bedrijven en personen die de "Russische agressie in Oekraïne steunen, worden geraakt." Op de lijst staan 65 bedrijven en bijna 200 personen. "Onder andere de 172 personen die bijdroegen aan de annexatie van de Krim en 65 instanties die de separatisten financieel steunen."

Oekraïense komkommers niets meer waard
De prijzen voor komkommers zijn gekelderd. Op de binnenlandse markt daalden de prijzen met 200-250% naar 2-3 RPH (15-23 dollarcent) per kilo. De prijsdaling wordt veroorzaakt door meer tweedeklas komkommers uit het zuiden van het land die op de markt komen. Ook de exportprijzen daalden met 150-180% naar 5-6 RPH (38-45 cent) per kilo. De weggevallen vraag uit Rusland maakt de situatie nog erger. De exportprijzen in het najaar vorig jaar lagen hoger dan de prijzen nu, op 6,50 RPH (49 cent) per kilo.

Wisselende cijfers over schade EU
Het financieel instituut van de ING brekende dat het Russische embargo de EU 6,7 miljard euro aan economische kracht kan kosten. Daarnaast zijn 130.000 arbeidsplaatsen in gevaar. Duitsland heeft als grootste economie binnen de EU te kampen met het grootste productiviteitsverlies. Polen dreigt de meeste arbeidsplaatsen te verliezen. Relatief gezien, gekeken naar de grote van hun economie, zouden de Baltische landen het sterkst onder het embargo lijden. Gisteren lekten documenten van de EU uit die de schade op 5 miljard raamden.

Spanje zet deadline voor hulpaanvraag
Het Spaanse Ministerie van Landbouw heeft de deadline voor het aanvragen van budgetten voor informatie- en promotiecampagnes van agrarische producten naar aanleiding van de boycot op 30 september gezet. Organisaties die in aanmerking willen komen moeten zich voor die datum melden en voldoen aan de regels opgesteld door de EC. Het budget staat op 1,2 miljoen euro, verspreidt over de komende jaren. Voor volgend jaar is het budget 120.000 euro, voor 2016 400.000 euro, voor 2017 400.000 euro en 280.000 euro voor 2018.

Nederlandse teler laat fruit rotten
Een Nederlandse teler vertelde de Amerikaanse site Bloomberg.com dat hij een kwart van zijn perenoogst laat hangen omdat de prijzen met 70% gedaald zijn. De teler oogst alleen het beste fruit. De boycot kwam een week voor de oogst begon, waardoor de teler al afspraken had gemaakt met plukkers en voor de opslag. De plukkosten in West-Europa liggen hoog, waardoor naar verwachting meer telers een deel van de peren aan de bomen zullen laten hangen.

Vlamingen plukken meer dan minister hoopte
Het Vlaamse ministerie van Landbouw maakte gisteren bekend dat van de 7.074 ha appelen in Vlaanderen 930 ha niet geoogst zal worden. Dat komt overeen met 13,14% van het areaal. De telers die niet oogsten komen in aanmerking voor een compensatieregeling. Voor de Vlaamse appeltelers is die vastgesteld op 5474 euro per niet-geoogste hectare voor leven van producentenorganisaties, voor niet-leden is dat de helft. Eerder bleek al dat de perentelers 828,5 ha niet-oogsten, minder dan de 2000 ha die de minister hoopte.

Geboycot fruit op markt Moskou
Op de markt in Moskou hebben Russische autoriteiten Spaanse nectarines en Griekse aardbeien aangetroffen die na de invoering van de boycot geïmporteerd zijn. De autoriteiten onderzoeken hoe de producten het land binnen zijn gekomen. Het is niet de eerste keer dat geboycotte producten in Rusland opduiken.

Kassencomplex moet inwoners St. Petersburg voeden
In de regio Leningrad is een kassencomplex van Krugly God geopend. Het project werd gefinancierd uit een investeringsplan uit 2010. Volgens de autoriteiten is het een geavanceerde kas voor biologische teelt. De producten worden geleverd aan St. Petersburg. In de komende jaren moeten meer kassen geopend worden, zodat 60% van de vraag lokaal vervuld kan worden. Voor sla zou de regio al voor 95% zelfvoorzienend zijn, het streven is eenzelfde percentage te halen voor komkommers en tomaten.

Nieuwe leveranciers staan in de rij
Begin augustus voerde Rusland verschillende gesprekken met landen om de importmogelijkheden te onderzoeken. In de afgelopen weken doken regelmatig berichten op van landen die de export naar Rusland willen verhogen en de lijst blijft groeien.
Libanon en Kenia hebben zich bij de Russen gemeld om het land te voorzien van groenten, fruit, kruiden en bloemen. Er zijn nog geen concrete afspraken gemaakt.
Ook Iran ziet een kans. Volgende week zal een handelsdelegatie Rusland bezoeken en een beslissing nemen over de producten die naar het land geëxporteerd kunnen worden. Iran levert al groenten en fruit aan Rusland, maar is bereid het assortiment uit te breiden.

Het Russische Ministerie van Landbouw laat weten in gesprek te zijn met Israël om de import van groenten en fruit te verhogen. Naast een verhoging van het volume willen de russen graag zaken doen over teelttechnieken, irrigatie, agrarisch onderwijs en onderzoek. Ook Tunesië zegt de export te zullen verhogen en de Marokkanen zijn bereid een voorstel te doen om de export te vergroten.

Argentinië wil de export verhogen tot 2 miljard dollar. Volgens de Argentijnse regering hebben de exporteurs door de boycot een "interessante mogelijkheid" om het marktaandeel in Rusland te vergroten. De belangrijkste producten zijn groenten, fruit, gedroogd fruit en sappen.

Armenië wil situatie uitbuiten
De Armeense producentenvereniging wil dat de regering drastische maatregelen neemt om de situatie volledig te benutten. Het land zou in 2015 120.000 ton agrarische producten kunnen leveren. Om dat doel te bereiken moet er geïnvesteerd worden in kassen, vrijhandelszones in de grensregio, overheidssteun voor agrarische leningen en belastingverlagingen voor telers.
Volgens de voorzitter van Armeense telers kan het land door deze investeringen volgend jaar voor 70-80 miljoen dollar meer naar Rusland exporteren. Over de eerste helft van dit jaar bedroeg de export van Armenië naar Rusland 134 miljoen dollar, een daling van 6,4%.