Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Prijzen Roemeense AGF gehalveerd

Russen brengen AGF naar dierentuin

Terwijl de EU zich nog eens over de compensatie regeling voor telers buigt, komt uit verschillende landen nog altijd de vraag om compensatie. Aan de Russische kant van het verhaal blijven berichten over nieuwe investeringen om de agrarische sector verder te ontwikkelen binnenstromen. Nieuwe kassen en een nieuw logistiek centrum worden uit de grond gestampt. En Marokkaanse telers hopen hun handel met Rusland verder te kunnen uitbreiden.

Nieuw kassencomplex in hoge noorden
In deelrepubliek Komi, ten noordoosten van Moskou, investeert LLC Prigorodny 152 miljoen roebel (3 miljoen euro) in groenteteelt en melkproducten. Ongeveer de helft, 1,6 miljoen euro, wordt geïnvesteerd in de bouw van kassen. In totaal beslaan de kassen een areaal van 1,3 ha. In de kassen worden onder andere tomaten, komkommers en paprika's geteeld.

St. Petersburg nieuw logistiek centrum
Bij St. Petersburg wordt 15 miljard roebel (300 miljoen euro) uitgetrokken voor een logistiek centrum voor agrarische productie. Het centrum wordt bij de stad gebouwd. De investeerders zijn bezig om de documenten op orde te krijgen. De eerste fase van de bouw, met een oppervlak van 40.000 m2, moet in juli 2015 klaar zijn.

Dierentuin
En alsof er groenten en fruit in overvloed zijn brengen inwoners van St. Petersburg pompoenen, aardappelen, wortelen, appelen en peren naar de dierentuin. De groenten en fruit worden verwerkt in de menu's van de dieren.

Marokko verwacht meer export
Telersorganisaties willen een deel van het Europese marktaandeel in de Russische groenten en fruit overnemen. Volgens de telers is de Russische boycot 'een gift van god' en biedt het de mogelijkheid hun export te vergroten. Volgende week staat een ontmoeting tussen Marokko en Rusland gepland waar een strategie bedacht moet worden om de handelsbetrekkingen te verdiepen.

Roemeense prijzen gehalveerd
De effecten van de boycot op de Roemeense markt zijn vooral indirect, maar daarom niet minder heftig. De prijzen voor groenten en fruit zouden al met 50% gedaald zijn doordat producten die bestemd waren voor Rusland in Roemenië op de markt gebracht worden. Directe gevolgen van de boycot zijn er vooral voor appel- en uientelers. Het verzoek van de Roemeense telers voor een compensatie van 300 miljoen euro werd door de EU niet ingewilligd, het land krijgt 10 miljoen