Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Fotoreportage Edeka Zielke

“Groenten en fruit verkoop je met gevoel”

Tholen - "Groente verkoop je met gevoel", vindt Dieter Zielke. "Klanten moeten plezier in hun aankoop hebben." Zielke exploiteert twee Edeka-filialen en doet dat goed. Tijdens de NRW Retail & Food Trend Tour, die vorige week georganiseerd werd door Jochem Wolthuis namens Duitsland Desk GroentenFruit Huis, werd het filiaal in  Neuss bezocht. Het filiaal is 3700 meter groot en heeft een AGF-afdeling van ruim 300 meter.

Bekijk de fotoreportage hier.
Edeka kent winkels die onder regie van het hoofdkantoor vallen en eigen ondernemers. Uit een lijst met geselecteerde artikelen kunnen zij een deel van hun eigen assortiment uitzoeken. Zielke behoort tot die laatste groep. Hij is verplicht een aantal artikelen centraal geselecteerde artikelen in de schappen te leggen, maar bepaalt voor een deel ook zelf wat er aangeboden wordt. Hoe zorg je nu als leverancier dat een Edeka-ondernemer jouw product kiest? Kwaliteit is sowieso een vereiste – daar is geen twijfel over mogelijk. "Maar zorg voor iets onderscheidends. Regionaal product of een extra product om mee te combineren. Appelen en appelsap, bijvoorbeeld. Dat zorgt dat je anders bent dan de rest en daarmee dat wij ons als supermarkt kunnen onderscheiden. We willen klanten kunnen verassen." Dat lukt. Met zijn andere filiaal, gelegen in Willich, won Zielke dit jaar de Deutscher Frucht Preis prijs voor beste AGF-afdeling in de categorie supermarkt klein.Jurgen Loewens is AGF-specialist bij Edeka. Hij wijst op noviteiten in de afdeling. Die worden bij Zielke uitgetest en later eventueel ook uitgerold bij andere Edeka's. Zo zijn de aardappelen en de appelen gecodeerd met kleuren, om meer informatie over de smaak te kunnen geven aan de consument. Op de afdeling staat verder ook een receptengenerator – alles om klanten te inspireren, te verrassen en van alle gemakken te voorzien. Maar dat lukt niet alleen met technische snufjes. Zielke benadrukt het  belang van goed personeel. Alle medewerkers worden geschoold "Goede informatie kunnen geven aan klanten stimuleert de klantenbinding en de verkoop. Bovendien kunnen we ons met goed personeel onderscheiden van de discounters."

Bekijk de fotoreportage hier.

In de winkel is veel aandacht voor regionaal product. "Klanten kopen liever regionaal" merkt Zielke. "Dat is belangrijker dan de prijs." Door producten in manden en hout te presenteren heeft de AGF-afdeling iets weg van een boerenmarkt.  Er wordt veel aandacht gegeven aan de uitstraling: alles moet er fris en gelijk uitzien. Opvallend is het lage aandeel convenience. Ruimtegebrek is daar de oorzaak van, vertelt dhr. Zielke – maar daar gaat verandering in komen, want hij ziet mogelijkheden in het product. Waarop is Dieter Zielke nu het meeste trots? Daar moet hij even over nadenken. "De hele afdeling eigenlijk", vindt hij. "De sfeer, die er ook voor zorgt dat klanten terugkomen."


Publicatiedatum: 23-9-2014
Auteur: Arlette Sijmonsma
Copyright: www.agf.nl

  

Ander nieuws uit deze sector:

20-7-2018 Ocado gebruikt nieuwe robottechnologie
20-7-2018 Sluipt de gele olifant weg bij de blauwe reus?
20-7-2018 PLUS wil af van plastic
20-7-2018 AH introduceert premium AGF-lijn: Uitblinkers
20-7-2018 Colruyt Group breidt toepassing van SmartWithFood-app verder uit
19-7-2018 Carrefour promoot lokaal aanbod
19-7-2018 Emté verdubbelt winst tot vier miljoen
19-7-2018 Groeicijfers Jan Linders overtreffen de markt met sterk eerste half jaar
18-7-2018 Discounters in opmars in Europa
18-7-2018 Volumeverkoop bij Tangermarkt
17-7-2018 Nog flink wat groeipotentieel voor discounters in West-Europa
17-7-2018 Franse waakhond neemt supers onder de loep
17-7-2018 Jumbo opent nieuwe Foodmarkt in Groningen
17-7-2018 Kaufland ondersteunt Slowaakse telers
16-7-2018 Boodschappen bestellen in het vliegtuig: Transavia en AH testen Appie Fly
16-7-2018 Aldi publiceert internationaal klimaatbeleid
16-7-2018 Duitse vakbond roept op tot staking bij Metro
16-7-2018 AGF Monitor week 28
16-7-2018 Clips op agf-afdeling met reclamemogelijkheid
13-7-2018 Gekke aardbeien bij Delhaize