Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Azerbeidzjan wil na boycot marktaandeel behouden

Rusland weert peren om datum op documenten

Gisteren bleek er onduidelijkheid te bestaan over de mogelijkheid om vanaf het zuidelijk halfrond via Europa naar Rusland te exporteren. Een Zuid-Afrikaanse handelaar vertelde dat het niet mogelijk was, een Nederlandse handelaar bevestigde gewoon te kunnen exporteren. Dat de papierwinkel tot in de kleinste details op orde moet zijn, blijkt uit het bericht dat de Russische autoriteiten peren onderschepten. Hoewel de documenten aan de eisen voldoen, is de ingevulde datum later dan het product vertrok vanuit Chili. De Russen accepteerden deze ladingen niet en schreven een boete uit.

Via Wit-Rusland wordt nog altijd geprobeerd Europese producten Rusland binnen te krijgen, de douane zegt 80 pogingen te hebben voorkomen. Desondanks duiken in de supermarkten nog altijd Europese producten in de schappen op. China en Azerbeidzjan willen naar Rusland exporteren, maar Azerbeidzjan wil wel graag het marktaandeel behouden als de boycot wordt opgeheven. En Rusland blijft investeren in nieuwe landbouwprojecten. De Russische aardappelmarkt komt redelijk ongeschonden door de boycot, mede door een goede oogst in Rusland.

Agro-parken in Rusland
Hoewel de plannen van het Russische Ministerie van Landbouw agro-parken niet omschrijven, is er een goede kans dat de parken in de komende jaren verrijzen. De overheid wil geld pompen in de infrastructuur en logistiek van de markt en bedrijven promoten de agro-parken. Een agro-park combineert teelt, opslag, verwerking en distributie van agrarische producten op één locatie. De agro-parken zijn vooral voor regio's waar de noodzaak de import te vervangen hoog is een oplossing. Volgens de verwachtingen moeten in 2017 elf agro-parken in Rusland te vinden zijn.

Geboycotte groenten in supermarkt
Eind augustus en eerder deze maand hebben de Russische autoriteiten geboycotte groenten en fruit aangetroffen bij supermarkten en detaillisten. Op de grens met Wit-Rusland onderschepten de Russen 80 pogingen om Europese producten de grens over te krijgen. Er werden boetes van 100.000 roebel (2000 euro) opgelegd. Volgens de retailers gaat het om producten die voor de boycot geïmporteerd zijn, volgens de autoriteiten is het niet mogelijk de producten zo lang te bewaren.

Wit-Rusland geliefd tussenstation voor export
Naast de illegale export waarbij producten een vals land van herkomst label krijgen, is er ook een andere manier om te exporteren naar Rusland. Na bewerking van producten in Wit-Rusland kunnen deze producten een Wit-Russisch label krijgen. Bijvoorbeeld Noorse vis wordt in Wit-Rusland verpakt, waarna het onder Wit-Russisch label vrij geëxporteerd kan worden.

Azerbeidzjan overtuigt mogelijkheid meer export
De ambassadeur van Azerbeidzjan in Rusland heeft nogmaals te kennen gegeven dat zijn land klaar staat om de export te verhogen. Onder andere groenten, fruit, eieren en gevogelte heeft Azerbeidzjan beschikbaar. Het land is volgens de ambassadeur zelfvoorzienend. Hij vindt het wel belangrijk dat er in Rusland een vraag naar de producten blijft als de sancties worden opgeheven. Op dit moment zijn het de administratieve douaneprocedures die export bemoeilijken.

Chileense peren tegengehouden om datum
In St. Petersburg is een lading peren onderschept waarvan het land van herkomst onduidelijk is. De peren zouden uit Chili komen en via Nederland doorgevoerd zijn naar Rusland, maar de Russische autoriteiten accepteerden de bijgevoegde documenten niet. Hoewel de paperassen alle informatie geven over het fruit, is de ingevulde datum niet correct. Op die datum was de lading al onderweg naar Rusland. Door deze verkeerde datum zijn de documenten niet geldig. De peren waren bestemd voor een supermarkt, maar de autoriteiten hebben de lading tegengehouden. De eigenaar en de ontvanger van het fruit kregen een boete van 22.000 roebel (440 euro).

Aardappelmarkt niet getroffen door boycot
Volgens APK-Inform heeft de boycot geen gevolgen voor de Russische aardappelmarkt. De aardappeloogst viel dit jaar boven verwachting hoog uit, waardoor er weinig import nodig is. De belangrijkste aardappelleveranciers van Rusland zijn Egypte, China en Israël. Deze landen zagen hun positie op de markt verbeteren nadat de boycot werd ingesteld.

Heffingen op Oekraïense koopwaar
In reactie op de Oekraïense ondertekening van het associatieverdrag met de EU heeft Rusland een extra importheffing op Oekraïense goederen ingevoerd. Op de lijst met 174 producten waarvan de export naar Rusland duurder wordt, staan onder andere agrarische producten, waaronder fruit. Medvedev had de Oekraïners al gewaarschuwd dat er maatregelen genomen zouden worden als Oekraïne voor 2016 de economische bepalingen uit het verdrag invoert.

China klaar voor export
Volgens de Chinese autoriteiten kan het land de vraag naar groenten en fruit uit Rusland volledig vervullen. De ogen zijn daarvoor vooral gericht op de regio Shandong, een vruchtbare regio waar wortelen, gember, knoflook, paprika, erwten, pompoenen, tomaten, komkommers, broccoli, perziken, peren, grapefruit en watermeloenen geteeld worden. Volgende maand staat een volgende onderhandelingsronde tussen de twee landen op het programma. De Russisch-Chinese handel in landbouwproducten zou rond de 20 miljard dollar omzetten. Rusland bevestigt in gesprek te zijn met Chinese partijen en Chinese bedrijven zouden plannen hebben om bedrijven in Rusland op te zetten.