Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
‘Groothandelsmarkt’ Moskou gesloten om ontbreken koeling

Polen trekt helft claims terug

De EU-lidstaten hadden tot gisteren om de compensatie-aanvragen onder de eerste regeling te controleren. De compensatie werd na drie weken stopgezet omdat er 'dubieuze claims' binnenkwamen. Polen werd aangewezen als schuldige van deze dubieuze claims, nu blijkt dat het land de helft van de claims heeft ingetrokken. Oekraïne berekende dat de boycot dit jaar 17 miljoen dollar schade oplevert, volgend jaar kan dit oplopen tot 50-60 miljoen. De Cypriotische regering berekende dat de boycot het land 13 miljoen euro. De schade komt voornamelijk voor rekening van de citrustelers op het eiland. In Slowakije is de consumptie van de Slowaakse appelen gestegen, daar was wel een forse prijsdaling voor nodig. In Rusland blijven de zorgen bestaan over prijsstijgingen in de komende wintermaanden. En het bedrijf Belaya Dacha zag door de boycot een investering van Europa in een frietfabriek wegvallen. Het bedrijf hoopt op korte termijn een nieuwe investeerder te vinden. In Moskou werd een 'groothandelsmarkt' gesloten, omdat er geen koelinstallatie aanwezig was en verschillende regels rond afval en gezondheid overtreden werden.

Supermarkten Slowakije kiezen voor Slowaakse appelen
De supermarkten in Slowakije verkopen meer lokale appelen. In augustus was 51,4% van de appelen bij de vijf grootste retailers van binnenlandse telers, in september was dit gegroeid naar 60%. Hoewel de telers tegen lage prijzen verkopen, zijn ze tevreden over de afzet. De prijzen liggen tussen de 15-28 cent, de productiekosten liggen tussen de 35-55 cent. De Slowaakse regering berekende dat de boycot de hele landbouwsector in het land tot nu toe 6,2 miljoen euro heeft gekost. Daar staat tegenover dat het verkochte volume appelen wel fors is gestegen, hoewel door een halvering van de verkoopprijs. Waar in september 2013 Lidl 272 ton appelen verkocht, staat de teller voor september van dit jaar 611 ton. In buurland Tsjechië is de situatie anders. Daar denken telers dat de appelen verdrongen worden door de Poolse appelen, die tegen lage prijzen gedumpt worden.

Polen trekt helft claims terug
Onder de eerste compensatieregeling van de EU, met een budget van 125 miljoen euro, kwam in totaal voor 175 miljoen euro aan claims binnen. Na drie weken werd de regeling gestaakt vanwege dubieuze claims. De lidstaten hadden tot gister om de claims te controleren. Nu blijkt dat Polen meer dan de helft van de claims terugtrekt.

Blauwe bessen voor Polen
Het Poolse bedrijf Polskie Jagody wilde dit jaar de Russische markt op met blauwe bessen, maar de boycot stak hier een stokje voor. Daarom verlegde het bedrijf de focus naar de binnenlandse markt en omliggende landen. Het bedrijf bracht, voor het eerst, verschillende rassen en maten blauwe bessen op de Poolse markt. De resultaten zijn positief: 33% van de omzet werd in Polen gehaald.

Boycot kost Oekraïne 17 mln dollar
Nadat Rusland gister de grenzen sloot voor Oekraïense producten, berekende de regering in Kiev dat de boycot de economie dit jaar 17 miljoen dollar kost. Voor volgend jaar verwachten experts een verlies tussen de 50 en 60 miljoen dollar. Rusland boycotte al andere producten, als vlees, alcohol en snoep.

COAG wil uitbreiding compensatieregeling
De Spaanse organisatie COAG heeft de overheid gevraagd ook de verliezen op aubergines en courgettes te compenseren. De Russische boycot veroorzaakt kelderende prijzen voor deze producten, die niet onder de compensatie vallen, aldus COAG. Aubergines zouden minder dan 15 cent per kilo opbrengen en courgetteprijzen zouden gehalveerd zijn. De Spaanse regering moet volgens COAG meer lobbyen in Brussel om deze producten ook op de compensatielijst te krijgen.

Aanhoudende zorgen over duurdere groenten
Ook het Russische bedrijf Growth Technology verwacht scherpe prijsstijgingen in de wintermaanden door een tekort aan opslagcapaciteit. Het bedrijf wijst op de al gestegen prijzen van tomaten, komkommers en aubergines, die 15% duurder werden ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Ook appelen zijn duurder geworden. Waar je vorig jaar voor 50 roebel (1 euro) een kilo appelen kon kopen, kun je dit jaar voor hetzelfde geld alleen zomerrassen vinden. Servische appelen kosten 70 roebel (1,40 euro) per kilo. Voor volgende maand verwacht het bedrijf dat de prijzen voor tomaten, komkommers en appelen met nog 10-15% zal stijgen.

Belaya Dacha zoekt nieuwe investeerder frietfabriek
In februari kondigde Belaya Dacha aan dat de European Bank for Reconstruction and Development (EBRD) de intentie had te investeren in een frietfabriek. Door de boycot stelde de EBRD de investering uit, sindsdien ligt het project stil. Volgens Viktor Semenov, eigenaar van Belaya Dacha zal er binnen een maand een nieuwe investeerder gevonden zijn. Belaya Dacha wilde in samenwerking met McDonald's een frietfabriek in de regio Lipetsk openen. Andere investeerder waren de EBRD en het Nederlandse Farm Frites, met respectievelijk 35% en 30% van de investering. In totaal zou er meer dan 100 miljoen in het project gestoken worden.

Ook kondigde Viktor Semenov aan in onderhandeling te zijn met de regionale regering van Abchazië over het opzetten van een teeltbedrijf in de regio. Het bedrijf moet de importproducten vervangen. Belaya Dacha bestaat uit verschillende onderdelen, waaronder teelt en fabrieken. Fastfoodketens als McDonald's, KFC en Burger King zijn grote afnemers van het bedrijf.

Investeringen in machinepark nodig
Een conservenfabriek in de regio Novgorod heeft een investering van 12 miljoen roebel (235.000 euro) nodig om het verouderde machinepark te kunnen vervangen. De fabriek draait sinds 1968 en produceert naast conserven ook jam. De directeur verwacht de productie te kunnen verdubbelen, gezien de grote vraag. Grootse uitdaging daarbij is volgens het bedrijf niet de grondstoffen, maar het verouderde machinepark. Waarschijnlijk zal de regionale regering een subsidie verstrekken.

'Groothandelsmarkt' Moskou gesloten
De autoriteiten hebben in Moskou een 'groothandelsmarkt' voor 90 dagen gesloten. Het complex beslaat 47 hectare waar bedrijven groenten en fruit konden verkopen. Volgens de inspecteurs werden de metalen hangars gebruikt, maar ontbrak het aan een koelsysteem. Daarnaast werden regels omtrent afval en volksgezondheid overtreden. Het complex ligt in een de beschermde zonde rond een asfaltfabriek. De eigenaar van het complex, LLC Stroygarant, kreeg een boete van 250.000 roebel (4900 euro).

Lees hier alle artikelen uit Dossier Rusland.