Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Gat Russische import deels gevuld

India overspoeld met Amerikaanse appelen

De eerste statistieken over de maanden na de boycot laten zien dat Rusland niet in staat was de weggevallen Europese en Amerikaanse producten volledig te vervangen. Een aantal landen profiteert wel van de boycot, maar in volumes blijft de handel achter. Voor Nederland berekende een verzekeraar dat de totale export van voedingsmiddelen nauwelijks lijdt onder de boycot. En de Indiase groothandelsmarkt bij Mumbai wordt overspoelt met Europese en Amerikaanse producten die bestemd waren voor de Russische markt. Aparte verkoopteams zijn op de markten actief om de Westerse producten te verkopen. De Europese ministers van Landbouw roepen de Europese Commissie op om de budgetten niet te verkleinen. Aan de Russische kant van het conflict zijn er nog altijd plannen voor investeringen in teelt, distributie en opslag. Daarnaast mag Georgië meer producten exporteren en wordt Albanië verdacht van smokkel van Europese producten.

Gat Russische import deels gevuld
Voorlopige importcijfers van Rusland over de maanden na de boycot laten zien dat Rusland er deels in slaagde vervangende producten te vinden, dat blijkt uit een onderzoek van Fruit & Vegetable Facts. Vooral China, Oekraïne en Argentinië zagen de export naar Rusland groeien. Andere landen die lijken te profiteren zijn Turkije, Zuid-Afrika, Servië, Israël en Armenië. Op productniveau zijn er wel verschuivingen te zien. Zo werden er minder appelen, tomaten en perziken en nectarines ingevoerd, maar steeg de import van druiven, sinaasappelen, soft citrus en citroenen. Bekijk hier het volledige onderzoek.

Impact sancties op Nederlandse export gering
Volgens kredietverzekeraar Euler Hermes stijgt de export van de Nederlandse voedselsector dit jaar met 4%. Hoewel de Nederlandse export stijgt, staan de marges wel onder druk. Nederland vertegenwoordigt 7,5% van de wereldwijde export uit de agrarische sector en voedselsector. Daarvan wordt 70% binnen de EU verhandelt, en 30% buiten de EU. Volgens de kredietverzekeraar is het effect van de boycot op de totale Nederlandse export gering.

India overspoelt met Amerikaanse appelen
In India heerst onvrede op de groothandelsmarkt in Vashi, nabij Mumbai. Een aantal handelaren heeft speciale verkoopteams in de arm genomen om onder andere Europese en Amerikaanse producten te verkopen. Na de boycot is het aanbod van de door Rusland geboycotte producten in India toegenomen. Vooral het volume appelen uit Washington is gestegen. De handelaren verwachten 30-40% meer aanbod in de komende tijd.

Europese ministers voor verlengen interventie
Tijdens een vergadering van de Europese ministers van Landbouw riepen 21 ministers de Europese Commissie op om de landbouwbudgetten niet te verkleinen en het noodbudget te verhogen. De Commissie wil het budget van de European Agricultural Guarantee Fund (EAGF) verlagen, de ministers denken daar anders over.

Rusland verdenkt Albanië van smokkel
De Russische fytosanitaire dienst verdenkt Albanië er van Europese producten de grens over te smokkelen. De dienst vindt vooral de forse stijging van de exportvolumes abrikozen, morellen en perziken verdacht. Daarnaast zouden documenten bij de producten vervalst zijn. Rusland heeft Albanië om opheldering gevraagd over de geteelde volumes in het land. Albanië heeft een week om te antwoorden.

50.000 ton pootgoed voor Rusland
Pootgoed staat niet op de lijst van geboycotte producten. De Russen verwachten voor komend seizoen 53.000 ton pootgoed nodig te hebben. Voor het totale volume geteelde aardappelen komt 90% van het pootgoed uit het buitenland. Vooral Nederland is een grote leverancier, maar ook Duitsland, Finland en het Verenigd Koninkrijk exporteren grote hoeveelheden. De 53.000 ton is ruim een verdubbeling van de het volume in de afgelopen jaren. Naar verwachting zal de import gekenmerkt worden door controles en inspecties.

Russen vaker naar discounters
Steeds meer Russen doen hun boodschappen bij de goedkope supermarkten van bijvoorbeeld Magnit. Door de snel stijgende consumentenprijzen zien steeds meer Russen zich gedwongen bij de goedkope winkels te shoppen. De combinatie van de gesloten grenzen voor Europese producten en de hoge inflatie zijn de boosdoeners.

Grote plannen voor Kaukasus
Volgens berichten in Russische media wordt er een groep bedrijven samengesteld in de regio Noord-Kaukasus, die het overzicht moet houden over de investeringen voor voedselonafhankelijkheid. In de regio Stavropol lopen al 60 grote projecten. De hele noordelijke Kaukasus levert volgens de statistieken 14 procent, of 1,5 miljoen ton, groenten. Tijdens een bezoek van premier Medvedev aan de regio prees hij de potentie van de regio. Volgens de premier moet er in 2020 50.000 ha extra beplant zijn, met de helft voor de fruitteelt, de andere helft voor wijngaarden.

Georgië mag meer exporteren
De Russische fytosanitaire dienst heeft de lijst met toegestane importproducten uit Georgië uitgebreid. Daardoor kan er meer gedroogd fruit en zachtfruit geïmporteerd worden. De dienst hief de restricties op na een verzoek van een aantal grote Russische importeurs.

Meer Golden Delicious in Oekraïne
Oekraïense telers hebben voor het vijfde jaar op rij meer Golden Delicious geoogst. Volgens de cijfers komt het volume uit op 234.000 appelen, 10% meer dan vorig jaar en 20% boven het vijfjaarsgemiddelde. De Golden Delicious is de Idared de meest geteelde appel in Oekraïne.

Polen richt vizier op Bulgarije
Poolse telers zoeken naar nieuwe exportmarkten voor de appelen. Die lijken de telers gevonden te hebben in Bulgarije. Sinds enkele weken worden de Poolse appelen naar het Oost-Europese land geëxporteerd. De prijzen liggen tussen de 23-26 cent per kilo, de Bulgaarse appelen brengen twee keer zoveel op. De Bulgaarse telers maken zich zorgen over de Poolse appelen, die hun product niet meer kunnen verkopen.

Meer Wit-Russische aardappelen voor Rusland
De Wit-Russische regering kondigde aan dit seizoen 300.000 ton aardappelen naar Rusland te willen exporteren. Dat is vijf keer meer dan een jaar eerder. De prijzen liggen 15% hoger. De Wit-Russen verwachten dat de export na december zal groeien, door een tekort aan lokale aardappelen op de Russische markt. De oogst in Wit-Rusland zou dit jaar uitkomen op 1,26 miljoen ton.

Lenta opent nieuwe distributiecentra
In Togliatti en Rostov opent Lenta voor het einde van het jaar twee nieuwe distributiecentra. Deze nieuwe centra moeten de uitbreiding van de keten steunen na de beursgang eerder dit jaar. Lenta heeft momenteel vier distributiecentra in St. Petersburg, Moskou en Novosibirk. Eind vorig jaar opende Lenta de laatste twee centra. Het bedrijf investeert in de logistiek en heeft uitbreidingsplannen voor Centraal-Rusland. De keten wil ook hypermarkten en discounters openen.

Lees hier alle artikelen uit Dossier Rusland.