Mededelingen

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Nederland behoudt sterke positie in agro en food-machinebouw

De van oudsher sterke positie van Nederland in de landbouw en voedselverwerkende industrie heeft ook geleid tot een leidende positie in de agro & food-machinebouw. Bert Woltheus, ING Sectormanager Industrie, voorziet dat Nederland die sterke positie behoudt en zelfs nog verder kan uitbouwen.

De agro & food-machinebouwsector kent in 2014 een omzet van 4,2 miljard euro, waarvan twee derde uit export. Nederland is hiermee de derde exporteur in de wereld van foodmachines (na Duitsland en Italië) en vierde exporteur als het gaat om landbouwmachines, zo blijkt het onderzoek van ING Economisch Bureau.

Opkomst China niet ten koste van positie Nederland

De afgelopen tien jaar is China ook in de wereld van de landbouw- en foodmachines belangrijker geworden. Het aandeel in de wereldwijde export is toegenomen van 2 tot circa 6%. De groei van China is echter niet ten koste gegaan van de positie van de Nederlandse machine-export. Met name Italië, België en Frankrijk hebben terrein verloren.Harde omzetdaling in Rusland

Met name Nederlandse foodmachines bereiken grote delen van de wereld. De grootste afzetmarkten in 2013 waren niet de naburige landen, maar Rusland en de Verenigde Staten. De sterke afkoeling van de Russische economie laat haar sporen op de export van foodmachines echter na. Tot en met augustus daalde deze met circa 40%. In september volgde wel enig herstel. Naar veel andere Europese landen stijgt de export dit jaar echter flink.

Sector wil investeren in R&D, sales en personeel

Uit een enquête van ING Economisch Bureau en het Agro & Food-cluster van FME onder 114 agro & food toeleveranciers uit de technologische industrie, komt naar voren dat bedrijven de komende jaren extra willen investeren in R&D (58% van de ondervraagden), sales (51%) en personeel (43%).

Kennisvoorsprong

Bert Woltheus, ING Sectormanager Industrie: "De Nederlandse agro & food-machinebouw is een sterke innovatieve exportsector. De basis hiervan ligt in een sterk ontwikkeld agro-foodcomplex. De relatief hoge loonkosten en de schaarste aan grond in de primaire sector hebben over en weer de innovatie gestimuleerd in de machinebouw en de primaire sector. Het Nederlandse agro&food-cluster is wereldwijd een koploper mede als gevolg van bereidheid om data in de keten te delen en samenwerking op te zoeken. Deze kennisvoorsprong kan Nederland helpen een nog sterkere internationale positie te verkrijgen en een prominente rol te spelen in de ontwikkeling van Smart Industry op het gebied van agro& food."

Zie voor meer informatie het rapport Agro en Food-machinebouw - Groeiambities van een sterke exportsector


bron: ING Economisch Bureau

Publicatiedatum :Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© UienNieuws.nl 2018