Mededelingen

Vacaturesmeer »



Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland




De ui: zoveel lagen, zoveel toepassingen

Uien dienen vooral als voedsel, maar ook de inhoudsstoffen van de ui staan in de belangstelling vanwege de mogelijk vele toepassingen. Verder wordt onderzocht of de reststromen verwaard kunnen worden.

In de brochure Inhoudsstoffen uit uien is op een rijtje gezet wat zoals mogelijk is met uien. Denk aan uienolie en kleurstof. Betreffende laatstgenoemde loopt nu onderzoek waarbinnen wordt gekeken naar de mogelijkheden om uienpellen te gebruiken als bron voor gele kleurstof in non-food toepassingen. Zie Uienpellen als bio-based bron voor een gele kleurstof en toegepast in non-food voor het onderzoeksverslag.



Van coating tot anti-oxidant

Wat onder de pel schuilt, biedt eveneens toepassingsmogelijkheden zowel binnen de food als non-food industrie. Zo zouden de vezels uit de ui hun toepassing kunnen vinden als waterafstotende coating, kan uienolie worden gebruikt als geur- en smaakstof in de levensmiddelenindustrie en kunnen bepaalde stoffen in de ui mogelijk worden ingezet voor het afdoden van bacteriŽn en schimmels of als anti-oxidant voor levensmiddelen.

Organisaties en websites

Het eerder genoemde onderzoek naar de verwaarding van pellen tot kleurstof wordt uitgevoerd in opdracht van de Stichting Afzetbevordering Ui (SAU). Hiervoor is, samen met het programma Groene Grondstoffen van Food & Biobased Research (Wageningen UR), gekeken naar de in ui aanwezige quercitine - 'een zwakkere anti-oxydant dan vitamine C'. Ook onderzocht is of deze stof gezondheids-bevorderende eigenschappen heeft. Het onderzoek is uitgevoerd vanuit het MVO & Biobased Economy-project van het Productschap Tuinbouw (Natuurlijke kleurstoffen en functional foods uit uien).

Meer informatie over de ui en haar toepassingen is ook te vinden op de website van het Uien Innovatie en Kennis Centrum met onder meer adviezen en onderzoeksverslagen.

Op de site Groene Grondstoffen (kopje 'Serie Groene Grondstoffen') en de Groen Kennisnet-themapagina Biobased economy is ook informatie te vinden over andere groene grondstoffen ĖvariŽrend van landbouwproducten tot algen- en hun toepassingsmogelijkheden in de biobased industry.


bron: groenkennisnet.nl

Publicatiedatum: 12-12-2014

 



 

Ander nieuws uit deze sector:

19-1-2018 Waarom worden bananen bruin?
10-1-2018 Avocadonut?
9-1-2018 Handel in quinoa afgelopen vier jaar verdrievoudigd
8-1-2018 Stijgend aanbod aan groentenaroma's
4-1-2018 Waarom je groenten en fruit niet in plastic moet bewaren
22-12-2017 "Misleidende etiketten irriteren meer dan 65% van de consumenten"
21-12-2017 Trends in het Verenigd Koninkrijk
18-12-2017 "Adsorberende korrels vertragen rijpingsproces groenten en fruit"
12-12-2017 'Veggipedia' database uitgebreid met Paarse Spruiten en Kalettes
5-12-2017 Wat zijn dť decembergroenten van het moment?
5-12-2017 Daarom prikt je mond als je ananas eet
29-11-2017 Er zijn minstens nog 10.000 soorten planten die je kunt eten
15-11-2017 Feit of fabel: dit moet je weten over gewasbeschermingsmiddelen op groenten en fruit
9-11-2017 In de koelkast of niet: het optimaal bewaren van AGF
9-11-2017 Bewust groenten en fruit kiezen in de maand november
7-11-2017 "Belgen vertrouwen voeding steeds minder"
6-11-2017 Heel Holland van de kook
19-10-2017 Wereldrecord zwaarste wortel verbroken
13-10-2017 Nieuwe chilipeper ontwikkeld
2-10-2017 Zo snijd je fruit zonder veel weg te hoeven gooien