Mededelingen

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

De ui: zoveel lagen, zoveel toepassingen

Uien dienen vooral als voedsel, maar ook de inhoudsstoffen van de ui staan in de belangstelling vanwege de mogelijk vele toepassingen. Verder wordt onderzocht of de reststromen verwaard kunnen worden.

In de brochure Inhoudsstoffen uit uien is op een rijtje gezet wat zoals mogelijk is met uien. Denk aan uienolie en kleurstof. Betreffende laatstgenoemde loopt nu onderzoek waarbinnen wordt gekeken naar de mogelijkheden om uienpellen te gebruiken als bron voor gele kleurstof in non-food toepassingen. Zie Uienpellen als bio-based bron voor een gele kleurstof en toegepast in non-food voor het onderzoeksverslag.Van coating tot anti-oxidant

Wat onder de pel schuilt, biedt eveneens toepassingsmogelijkheden zowel binnen de food als non-food industrie. Zo zouden de vezels uit de ui hun toepassing kunnen vinden als waterafstotende coating, kan uienolie worden gebruikt als geur- en smaakstof in de levensmiddelenindustrie en kunnen bepaalde stoffen in de ui mogelijk worden ingezet voor het afdoden van bacteriën en schimmels of als anti-oxidant voor levensmiddelen.

Organisaties en websites

Het eerder genoemde onderzoek naar de verwaarding van pellen tot kleurstof wordt uitgevoerd in opdracht van de Stichting Afzetbevordering Ui (SAU). Hiervoor is, samen met het programma Groene Grondstoffen van Food & Biobased Research (Wageningen UR), gekeken naar de in ui aanwezige quercitine - 'een zwakkere anti-oxydant dan vitamine C'. Ook onderzocht is of deze stof gezondheids-bevorderende eigenschappen heeft. Het onderzoek is uitgevoerd vanuit het MVO & Biobased Economy-project van het Productschap Tuinbouw (Natuurlijke kleurstoffen en functional foods uit uien).

Meer informatie over de ui en haar toepassingen is ook te vinden op de website van het Uien Innovatie en Kennis Centrum met onder meer adviezen en onderzoeksverslagen.

Op de site Groene Grondstoffen (kopje 'Serie Groene Grondstoffen') en de Groen Kennisnet-themapagina Biobased economy is ook informatie te vinden over andere groene grondstoffen –variërend van landbouwproducten tot algen- en hun toepassingsmogelijkheden in de biobased industry.


bron: groenkennisnet.nl

Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© UienNieuws.nl 2018